Referandumda oy kullanmayana ceza uygulanacak mı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği paketinin oylandığı referandumdan hedeflediği gibi "evet" sonucunu alan AKP hükümeti, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) halkoylamasından hemen önce belirlediği para cezasının uygulanması halinde önemli bir gelir elde edecek. Sandığa gitmeyen seçmenlere verileceği açıklanan 19 YTL'lik cezanın uygulanması halinde Maliye Bakanlığı'nın kasasına 263 milyon YTL girecek. Böylece 103 milyon YTL'ye mal olan referandumdan 160 milyon YTL gelir elde edilmiş olacak.

22 Temmuz seçiminde, Maliye Bakanlığı'nın "8 YTL'nin altındaki para cezaları, posta masrafı cezadan fazla olduğundan uygulanmaz" tebliği nedeniyle, sandığa gitmeyen seçmene para cezası vermeyen YSK, farklı bir mevzuatın uygulandığı referandum için ceza miktarını 19 YTL olarak belirledi. Bu cezanın uygulanıp uygulanmayacağını Maliye Bakanlığı'na soran YSK, referandum öncesi olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadı. YSK kaynakları, "cevap verilmemesi cezanın uygulanacağını gösterir" dedi.

Olumsuz görüş bildirmezse

Buna göre, Maliye Bakanlığı, önümüzdeki günlerde cezanın uygulanamayacağına yönelik bir bildirimde bulunmazsa, il ve ilçe seçim kurulları, seçimde oy kullanmayan seçmenleri tek tek saptayacak. Bu seçmenlerin adreslerine, para cezasını Maliye veznesine yatırmalarına yönelik tebligat gidecek.

Maliye, cezaların yatırılıp yatırılmadığını, seçim kurullarından alacağı listeler yoluyla takip edecek.

3 ay içerisinde, oy verme günü mazeretli olduğunu yazılı biçimde kanıtlayanlar cezadan kurtulacak. Maliye, mazereti olmaksızın cezayı yatırmayanların adresine, 7 gün içinde ödeme yapmamaları halinde icra işlemi başlatılacağına yönelik yazı gönderecek. Yine ödeme yapılmazsa, ödeme yapmayan seçmenlerin evrakı icra müdürlüklerine gönderilecek. İcra yoluyla cezanın tahsili süreci başlatılacak.

Kâra geçecek

Kesin olmayan sonuçlara göre, referandumda 13 milyon 850 bin 505 seçmen oy kullanmadı. 19 YTL'lik ceza tüm bu seçmenlerden tahsil edilirse, Maliye'nin kasasına 263 milyon 159 bin 595 YTL girecek. Referandum, hükümete 103 milyon YTL'ye mal oldu. Böylece Maliye'nin kasasına referandum giderleri düşüldüğünde 160 milyon 159 bin 595 YTL girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber