Kamu ihale yasası sil baştan

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, AB direktifleri çerçevesinde Kamu İhale Yasası'nı yeniden kaleme almayı düşündüklerini bildirdi.

Gül, ekonomi muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında, yasanın 2002 yılında yürürlüğe girdiğini, o dönemde de tümüyle AB direktiflerine uygun olmadığını kaydederek, süreç içinde de AB direktiflerinde değişiklik yapıldığını kaydetti. Gül, 30-35 maddeyi değiştirmek yerine yasayı yeniden kaleme almaya düşündüklerini belirtti.

Yasanın sadeleştirileceğini ve Avrupa Birliği ile ortak ifadelerin kullanılmasına özen gösterileceğini belirten Gül, yasayı daha somut ve anlaşılır bir metin haline getireceklerini söyledi.

Bir gazetecinin Avrupa Birliğinin yasanın "kapsamına" ve "istisnalara" ilişkin itirazlarına işaret ederek, yeni yasada buna yönelik düzenleme yapılıp yapılayacağını sorması üzerine Gül, "kapsama yönelik çok problem bulunmadığını" ifade ederek, Avrupa Birliği'nin kapsama almadığı KİT'lerin, Türkiye'de yasa kapsamında bulunduğuna işaret etti. Gül, Avrupa Birliğinde su, enerji, ulaştırma ve posta sektörlerine yönelik özel bir mevzuat bulunduğunu kaydederek, buna benzer bir düzenlemeyi "Sektörler Yasası" adı altında hayata geçireceklerini bildirdi.

Hükümet programına göre, Sektörler Yasa Taslağını 2008 yılının ilk 3 ayı içinde sunmaları gerektiğini kaydeden Gül, bu yasanın, piyasa koşullarında hizmet veren KİT'lere önemli esneklikler getireceğini kaydetti. Gül, yasa kapsamına, söz konusu alanlarda hizmet veren özel sektörün de gireceğini ifade etti. Gül, çok daha esnek bir yapı öngören Sektörler Yasası hayata geçirildiğinde, su, enerji, ulaştırma ve posta sektörlerinde hammadde alımlarının ihalesiz yapılabileceğini, bu sektörlerdeki diğer alımlarda da ihale yönteminin seçilebileceğini kaydetti. "Örneğin elektrik üretimi için ihtiyaç duyulan doğal gaz, ihalesiz alınabilecek" diyen Gül, bu aşamada yapılabilecek olası yolsuzluğun nasıl denetleneceğine ilişkin soru üzerine de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında denetim yapılacağını kaydetti.

Avrupa Birliği'nin yabancıların kamu ihalelerine katılabileceği limiti öngören "eşik değerin" yüksekliğine de itirazı bulunduğunun hatırlatılması üzerine Gül, Avrupa Birliği'nin bunun, bu aşamada değil ancak bir takvime bağlı olarak kaldırılmasını istediğini kaydederek, "eşik değerlerin" yeni yasada da yer alacağını belirtti.

Yeni yasaya, elektronik ihaleye ilişkin esasların da konulacağını ifade eden Gül, hükümetin ilk çeyreğe ilişkin programında, elektronik ihaleye yer verildiğine dikkati çekti.

E-ihalenin nasıl bir yapı öngördüğüne ilişkin soru üzerine de Gül, bir ihalede önce kurumun ihtiyaç belirlediğini ve bu aşamada ihaleye teklif verecek olanların "mali yeterlilik" ile "mesleki ve teknik yeterliğe" sahip olduğunu belgelendirmesi gerektiğini söyledi.

Gül, sistemi 2008 yılı başında olabildiğince geniş ağ ile hizmete sokacaklarını bildirdi.

Gül, ihaleye hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra, tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi işlemlerinin de elektronik ortamda yapılacağını anlattı.

Tıbbi malzeme ve cihaz alımında elektronik ihaleyi, 15 Ekim 2007 tarihi itibariyle pilot uygulamaya sokabilecek noktaya geldiklerini belirten Gül, elektronik ihalenin yılbaşından sonra tüm hastaneler için zorunlu olacağını bildirdi.

Stent konusundaki fiyat ve kalite farkı örnek gösterilerek, elektronik ihalede kalite farkının nasıl tespit edileceğinin sorulması üzerine Gül, bunun elektronik ihale ile ilgili bir problem olmadığını söyledi.

Aynı muhabirin şikayet konusunun ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çekmesi üzerine Gül, "Olabiliyor tabii. Bizim uluslararası taraf olduğumuz anlaşmalar var. O anlaşmaların dışında, kişileri teklif vermekten engelleyemiyorsunuz. Sağlık Bakanlığı da şikayet konusu olan malı, malzemeyi uluslararası geçerliliği olan test laboratuvarlarından birisine yolluyor, oradan gelen raporda gerçekten bunun gerekli standartlara sahip olmadığına karar veriliyorsa Bakanlık bu malın ve malzemenin kullanımı yasaklıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber