Orta direk araştırması...

Haber Giriş : 26 Ekim 2007 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta sınıf darbeye karşı

"Türkiye'de Orta Sınıflar" konulu araştırmaya göre toplumun yüzde 81.9'u her ne olursa olsun darbeye karşı çıkıyor. Katılımcıların yüzde 42'si, "Her etnik grup Türk kimliğini eksiksiz kabul etmeli" diyor. Kendini modern dindar olarak görenlerin oranı yüzde 62.7. Dini daha katı bir şekilde yaşayanların oranı ise yüzde 37.3. Yüzde 44.9'u laikliğin hiç değiştirilmeden uygulanması gerektiğine inanıyor

Şakir Aydın

Açık Toplum Enstitüsü ile Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) tarafından Infakto Research Workshop'a yaptırılan, "Türkiye'de Orta Sınıflar" konulu araştırmaya göre, Türkiye'de kendini modern dindar olarak görenlerin oranı yüzde 62.7. Dini daha katı bir şekilde yaşayan ve kendilerini geleneksel dindar olarak görenlerin oranı ise yüzde 37.3. Toplumun yüzde 81.9'u, her ne olursa olsun darbeye karşı çıkıyor. Yüzde 44.9'u de laikliğin hiç değiştirilmeden uygulanması, yüzde 12.3'ü de laikliğin yeniden yorumlanması gerektiğine inanıyor.

18 yaş üstü 1809 kişi

7 Eylül-1 Ekim 2007 tarihleri arasında Türkiye'deki 18 ilde, 18 yaş üstü kentsel nüfusu temsil eden 1809 kişi üzerinden yapılan araştırmanın sonuçları dün Hilton Oteli'nde Açık Toplum Enstitüsü Başkanı Can Paker ve BÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz tarafından açıklandı.

'Modern dindar'

Araştırmaya göre, dinsel değerler bazında katılımcıların yüzde 62.7'si kendisini "modern dindar" (kendini Müslüman olarak gören, dini vecibelerini imkânları çerçevesinde yerine getirmeye çalışan) olarak nitelendiriyor. Yüzde 37.3'ü ise kendisini "geleneksel dindar" (dinin tüm kurallarını katı bir şekilde yaşayan ve bunu hayatlarında tatbik eden) olarak görüyor.

Modern dindarların yüzde 79'u Kuran ayetlerinin Türkçe okunmasının Arapça okumak kadar değerli olduğuna inanıyor. Geleneksel dindarlarda bu oran yüzde 21.

Modern dindarların yüzde 83'ü bir kişinin hem laik hem de demokratik değerleri tam anlamıyla benimseyebileceğini savunurken, geleneksel dindarların sadece yüzde 17'si buna inanıyor.

Modern dindarların yüzde 83'ü ise bir kadında dindarlığın ölçüsünün baş örtmek değil, namuslu ve ahlaklı olmak olduğunu düşünüyor.

Türk kimliği kabul edilmeli

Araştırmaya göre, "Her etnik grup Türk kimliğini eksiksiz kabul etmeli" diyenlerin oranı yüzde 42. Araştırmada, "Sağ-sol kutuplaşmasının neresindesiniz?" sorusuna da katılımcıların yüzde 34.9'u "genel olarak sağcı"', yüzde 12.9'u "genel olarak solcu", yüzde 24.1'i de "hem sağın hem de solun değerlerini uzlaştıran merkezde" yanıtını veriyor. Böyle bir kutuplaşma olduğuna inanmayanların oranı ise yüzde 10.1.

Siyasal görüş bazında ise katılımcıların yüzde 43.9'u kendilerini, "demokrasi ve Batı yanlısı" (yeni sağ), yüzde 23.2'si "demokrasi ve Batı konusunda şüpheci" (geleneksel sağ), yüzde 23.4'ü "demokrasi yanlısı, Batı konusunda şüpheci" (geleneksel sol), yüzde 9.5'i ise politikaya ilgisi olmayan etnik grup olarak tanımladı.

'Yüzde 44 modern sağcı'

Araştırma kapsamında gelir, mülkiyet, ekonomik durumun değişme yönü, algılar, beklentiler, siyasal ve dinsel yönelimler baz alınarak yapılan sınıfsal kümelenmede ise deneklerin yüzde 44.5'i kendilerini "modern, sağcı, orta gelir, orta mülkiyet, hızla yükselen güçlü AB'ci ve yeni sağ" olarak tanımlıyor.

Yüzde 33.1'i "geleneksel, sağcı, düşük gelir, düşük mülk, orta hızla yükselen, zayıf AB'ci, geleneksel sağ ve etnik", yüzde 22.4'ü de "modern, solcu, yüksek gelir, yüksek mülk, yavaş yükselen, AB karşıtı ve geleneksel solcu" olarak ifade ediyor.

Zenginlerin nasıl zengin olduğu sorusuna da deneklerin yüzde 47.2'si "çok çalıştıkları" için, yüzde 20.4'ü "yolsuzluk yaptıkları" için, yüzde 14.4'ü "torpil yapacak güçlü tanıdıkları olduğu" için, yüzde 13.2'si ise "yoksulları sömürdükleri için" cevabını verdi.

Yüzde 58 'tam ortada

Deneklerden 58.3'ü, "Kendinizi toplumda nerede görüyorsunuz?" sorusuna "tam ortada" yanıtını veriyor. Yüzde 24.8'i, "ortanın biraz altında", yüzde 8'i "ortanın üstünde", yüzde 7.8'i en altta, yüzde 0.2'si ise "En üstte görüyorum" yanıtlarını veriyor.

"Hane halkı olarak kaç para kazanıyorsunuz?" sorusuna da katılımcıların yüzde 39.2'si 750 YTL ve altı, yüzde 26.5'i 751-1200 YTL, yüzde 21.7'si 1201-2400 YTL, yüzde 7.2'sinin ise 2400 YTL üstü cevabını veriyor.

"Haliniz-vaktiniz yerinde mi?" sorusuna ise deneklerin yüzde 41.6'sı kazandıkları paranın ancak kira ve karınlarını doymaya yettiğini söylüyor. Yüzde 30.7'si ihtiyaçlarını karşıladığını ve ellerinde biraz para kaldığını, yüzde 8.6'sı da "yarı aç-yarı tok yaşadıkları" yanıtını veriyor.

Deneklerin yüzde 51.5'i de ellerine para geçmesi durumunda gayrimenkule yatırım yapmayı düşündüklerini söyledi.



Orta direk, parasını gayrimenkule yatırıyor

Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye'deki orta sınıfı tanımlamaya yönelik bir araştırma yaptı. 18 ilde bin 809 kişi ile yapılan araştırma, yükselen bir orta sınıfın bulunduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, toplumun yüzde 51,5'i ellerine 100 bin YTL para geçtiğinde ilk yapacakları şeyin gayrimenkul almak olduğunu ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin gerçekleştirdiği 'Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak' başlıklı araştırma sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, araştırma, Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 18 ilin merkez ve çevre ilçelerinde, 18 yaş ve üstü, yüzde 50'si erkek, yüzde 50'si kadın bin 809 kişiyle uzun süreli görüşmeyle hazırlandı. Katılanların yüzde 46'sı ilkokul ve altı, yüzde 43'ü orta ve lise, yüzde 11'i de üniversite ve üst eğitimine sahip.

Yüzde 41'i çalışan, yüzde 34'ü ev kadını, yüzde 9'u öğrenci, yüzde 9'u emekli ve yüzde 7'si işsiz olan kesimden oluşuyor. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre, toplumun yüzde 58,3'ü kendisini orta sınıfta görüyor. "Orta hallileri nesinden tanırsınız?" sorusu yöneltilen katılımcıların, yüzde 55,2'lik bölümü, oturduğu semt veya mahallesine göre, yüzde 55,3'ü kazandığı paraya göre kişinin orta halliliğine karar veriyor.

Toplumun yüzde 34'ünün geliri bin 200 YTL'ye, yüzde 38,8'i de 2 bin 400 YTL üzerine çıkarsa Türkiye'deki insanların mutlu olacağını kaydetti. Ellerine 25 bin YTL geçtiğinde katılımcıların yüzde 28,9'u ev, yüzde 20,8'i araba, yüzde 14,1'i çocuklarının ihtiyacını karşılamak ve yüzde 12,8'i ise borçlarını ödemek için bu parayı kullanacaklarını söyledi.

Yüzde 82'lik kesim darbeye karşı

Araştırma sonuçlarında orta sınıfın siyasal tutumları, hayat tarzları, dinsel ve ahlaki yönelimlerine ilişkin profili de belirlendi. Kendisini sağcıların tarafında görenlerin oranı yüzde 34,9, solcuların tarafında görenlerin oranı yüzde 14,9, hem sağın, hem solun değerlerini uzlaştıran merkeze yakın olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 24,1 çıktı.

Araştırmaya katılanların yüzde 81,9'u hangi nedenle olursa olsun, askerî darbeleri ve baskı rejimlerini asla desteklemeyeceğini ifade etti. Toplumun yüzde 44,5'i orta gelirli, orta mülk sahibi modern ve sağcılardan, yüzde 33,1'i düşük gelirli, düşük mülk sahibi, geleneksel ve sağcı, yüzde 22,4'ü ise modern, solcu ve yüksek gelir sahibi sınıfsal kümelerden oluşuyor.

Geleneksel ve sağcı görüşte olanların çoğunluğu özel sektörde çalışan işçilerden, sol ise devlet memuru ve kamu işçisi, uzmanlık gerektiren işlerde çalışan kesimden geliyor.

Üçte biri üniversite istiyor

Katılımcıların yüzde 47,2'si zenginlerin çalışarak servet sahibi olduklarını düşünüyor. Yüzde 22,5'i iyi bir aileden gelmeleri, yüzde 22,5'i ise iyi bir eğitim aldıkları için zengin olduklarını düşünüyor.

Çalıp çırptıkları için zengin olanların oranının yüzde 21 olarak çıktığı araştırmada, torpil yaparak zengin olanların bulunduğunu düşünenlerin oranı yüzde 14,4 çıktı.

Yüzde 46,6'sı yüksek lisans veya doktora mezunu olmak istediklerini, yüzde 34,5'i üniversite, yüzde 3,5'i lise okumak istediğini ifade etti.

...

...

...

MİLLİYET/ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber