Kart limiti maaşı geçemeyecek

Haber Giriş : 24 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartları ile ilgili yakın bir zamanda önlem alacaklarını açıkladı.

Kredi kartları ile ilgili kanun taslağını görüşe açmayı planladıklarını ifade eden Bilgin, kartlardaki gereksiz kullanıma yönelik olarak önlemi kısa dönemde alabileceklerini kaydetti. Kredi kartları ile ilgili yasa tasarısında, kart limitinin maaşı geçemeyeceği öngörülüyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, tüketici kredilerinin cari açığa etki yaptığı fikrine tam olarak katılmadığını söyledi. Şener, bundan önce bankaların topladıkları mevduatı krediye dönüştürmek yerine kamuyu finanse etmeye harcadıkları için eleştirildiklerini hatırlattı. BDDK tarafından Hilton Otel'de ?Kredi Kuruluşları Kanunu Tasarısı Taslağı' konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma verilen arada Devlet Bakanı Şener ile Kurul Başkanı Bilgin gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Şener, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili olarak son dönemde yaygın eleştirilerin bulunduğunu hatırlatarak, cari açık ile tüketici kredilerinin bağlantılı olduğu yönündeki yaklaşıma tam olarak katılmadığını söyledi. Şener, bankacılık sektöründeki temel sorunun, ?toplanan mevduatın kamu tarafından alınması, piyasaya kredi şeklinde dönememesi ya da bu oranın düşük kalması' olduğunu kaydetti. Şener, ?Temel yaklaşım tarzı bu olduktan sonra, ?mevduat kredi oranı son dönemlerde artıyor' diye bir eleştirel yaklaşım tarzına sahip olmak, doğru bir hadise değildir. Ama şu da var; 1993 yılından beri kredi kartlarının kullanılması yasasında bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaca istinaden bir taslak hazırlanmıştır. BDDK ilgili kuruluşların görüşlerini almıştır, resmi kuruluşların görüşleri tamamlanmıştır. Bununla ilgili düzenleme de yapılacaktır.? dedi.

Şener, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada ise, son 6 aydır gazetecilerin kendisine sürekli 'Medya patronları banka sahibi olacak mı, olmayacak mı?' diye sorduğunu hatırlattı. Bakan, bu durumun kamuoyunun beklentilerini ifade ettiğini, ancak 200 madde içinde bununla ilgili bir hükme rastlanmadığını belirtti. Kredi kuruluşları kanun taslağı ile ilgili olarak müzakerelere devam edildiğini kaydeden Şener, taslağın içeriği ile ilgili konulara girmedi ve değerlendirme yapmadı.

Kredi kartlarındaki başı boşluk önlenecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin de gazetecilerin sorularına cevaben, kısa dönemde kredi kartları ile ilgili bazı önlemler almayı düşündüklerini açıkladı. Kredi kartlarıyla ilgili olarak 1993 yılında başlayan ve üzerinde uzunca bir süre çalışılan bir kanun taslağı bulunduğunu hatırlatan Bilgin, bunu yeniden ele aldıklarını kaydetti. Bilgin, taslakla özellikle kredi kartlarındaki başıboşluğu, düzensizliği ve yasal bir mevzuatının olmaması gibi unsurları yasal bir çerçeveye oturtmaya çalıştıklarını vurguladı. Bunun 1-2 aylık bir süreci kapsadığını kaydeden Bilgin, şöyle konuştu: ?Kısa dönemde kredi kartları ile ilgili devamlı eleştiriler var. Yaygın kullanım, bazen gereksiz yaygın kullanım, bankalarımızda bunları cazip hale getiren bazı tedbirler ile kamuoyunda eleştiriler var. Bu konudaki analizlerimizi yaptık, yapıyoruz.''

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber