Camilerdeki el yazmaları, Diyanet kütüphanesinde toplanacak

Haber Giriş : 26 Ekim 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülüklerde bulunan el yazması ve taş baskı nadir eserlerin Diyanet kütüphanesinde toplanmasını istedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yayınladığı bir genelgede, bazı müftülük kütüphanelerinde, cami ve mescit gibi yerlerde çok değerli el yazması ve taş baskı nadir eserlerin bulunduğunu belirtti. Bu tür eserlerin daha iyi korunması, bakımlarının gereği gibi yapılabilmesi ve katalog fişlerinin çıkartılarak araştırmacıların hizmetine sunulması için tek merkezde toplanmasında fayda görüldüğüne işaret eden Bardakoğlu, özellikle yıpranmamış, başı sonu belli, cildi dağılmamış, küf veya pas tutmamış vb. olan el yazması ve taş baskı nadir eserlerin ismi, yazarı, katibi, yazım yılı, konusu ve adedi belirten iki nüsha dokümanter liste ve iki adet ?teslim tesellüm tutanağı? ile birlikte Başkanlık kütüphanesine gönderilmesini istedi.

-?BAZI KİTAPLAR İSE İMHA EDİLECEK?-

Genelgede, bunun dışındaki bazı kitapların, mülki amirden onay alınıp, terkin komisyonu kurarak terkin ve imha edileceği bildirildi.

Genelge şöyle devam etti:

?Söz konusu eserler, Kütüphane Şubesi Müdürlüğünce teslim alındığında, teslim tesellüm tutanağı imzalanarak bir nüshası üst yazı ekinde ilgili müftülüğe gönderilecektir. Bunun üzerine müftülük demirbaş kitap kayıt defterinin ?Düşünceler' sütununa, Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphane Şubesi Müdürlüğü İhtisas Kütüphanesine gönderildiği, terkin için ise, terkin onayının tarih ve sayısı kırmızı dolmakalemle işlenecektir.

El yazması ve taş baskı nadir eserlerden, bulundukları mekandan alınmalarında sakınca görülenler varsa, bu husus listede belirtilecek ve bu eserler, katalog fişleri çıkarıldıktan sonra yerlerine konulmak üzere ilgili müftülüğe iade edilecektir.

El yazması ve taş baskısı nadir eserler en uygun vasıtalar veya ilgili amirin görevlendireceği kurye (bir görevli) ile Başkanlığımız Kütüphanesine gönderilecektir.?

ANKA'nın Diyanet'ten edindiği bilgiye göre, imha edilecek kitaplar arasında kesinlikle el yazması ya da taş baskı nadide eserler bulunmuyor. İmha edilecekler arasında yıpranmış, başı sonu belli olmayan, başka nüshası bulunan Arapça ve Osmanlıca kitaplar bulunuyor.

Öte yandan Başkanlık, kütüphanesinde toplanacak olan el yazması ve taş baskı nadide eserleri dijital ortama aktararak, vatandaşların bu eserlerden yararlanmasını da sağlayacak.

Eserler için Başkanlık binası yanında yeni bir bina inşa edecek olan Diyanet, bu bina içine, eserler için ayrı bir bölümü müze olarak oluşturacak. Başkanlık müze bölümünün hem fiziksel (hava ve ışık) olarak hem de güvenlik açısından daha iyi korunması için gerekli tüm önlemleri alacak. Diyanet ayrıca, Uluslararası standartlarda hazırlanacak kütüphanede, açık raf sistemi uygulamayı planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber