Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu görevinden ayrıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile arası açılan Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, emekli olarak görevinden ayrıldı. Müstakil danışmanlık hizmeti vereceğini belirten Arıoğlu, ?Bundan sonra para kazanmaya gayret edeceğim? dedi.

Arıoğlu, görevden ayrılışı nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Gelir İdaresi geçmişinde kendisinden daha uzun görev yapan yalnızca dört kişinin bulunduğunu belirten Arıoğlu, ?Her koltuğu herkes bir gün bir şekilde bırakmak durumundadır. Ben oturduğumda vekil-asil ayrımı yapmadım. Asil olarak oturmuş olsam belki daha önce bırakırdım. Bu idarede çalışmak çok büyük özveri isteyen bir iş. Biz misyonumuzu yerine getirdik. 50 yaşına yaklaşıyoruz. Biraz da masanın diğer tarafından hizmet etmek istiyoruz? diye konuştu.

Ayrılışıyla ilgili spekülasyonlar olabileceğini ifade eden Arıoğlu, tenisin yanı sıra Formula 1'in de sıkı takipçisi olduğunu belirterek, bu alandan durumuna örnek vererek, şunları söyledi:

FORMULA 1'İN GELİR İDARESİ VERSİYONU

?Ben Raikkonen taraftarıyım. Ama bir de Schumacher diye bir efsane var. Schumacher bırakınca, ?Schumacher, Raikkonen'in kendisini geçeceğini anlayınca bıraktı' dediler. Bürokraside sadece başlamak değil, kendisine yakışır şekilde bırakmak da önemlidir. Resmi olarak bugün son gün. Salı günü devir-teslim yaparız. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliğim sürüyor ama bununla yetinmeyi düşünmüyorum. buradaki görevimi bıraktığım için bundan sonra para kazanmaya gayret edeceğim. Müstakil danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyorum.?

Bazı büyük şirketlerde çalışacağına dair söylentilerin sorulması üzerine Arıoğlu, ?Gelen talepler elbette olmuştur. Önümüzdeki zaman diliminde değerlendirip bugüne kadarki hizmetimize uygun şekilde çalışırız? dedi.

BAŞKASININ HİZMET ETMESİ SÖZKONUSUYSA AYRILIRIZ

Maliye Bakanı Unakıtan ile arasının açıldığı değerlendirmeleri sorulan Arıoğlu, Bakan ile eskiden bu yana tanıştığını, zaman zaman farklı düşünceler dile getirdiklerinin olduğunu söyledi. Arıoğlu, ?Bir idarede hizmet en iyi şekilde yapılabildiği sürece devam ettirilmeli. Onun başkaları tarafından yapılma olanağı varsa devam ettirilmemeli. Ben de onu gördüm. Benden sonraki arkadaşımızın benden sonra götürebileceğime inandığım için gönül rahatlığıyla ayrılıyorum? dedi.

Masanın öbür tarafının nasıl olduğunu merak ettiğini ifade eden Arıoğlu, ?Çalıştığım sürede, aslında biz üste para vererek bu koltuklarda oturuyoruz, derdim. Yaptığımız işin özel sektörde karşılığı 3-5 misli. Burada çalışmak başlı başına bir fedakarlık. Milletimize, memleketimize borcumuzdur. Ben 27 yıldır bu borcu ödediğimi düşünüyorum, gönül rahatlığıyla ayrılıyorum? diye konuştu.

Geçen dönemde görevi vekaleten yürüttükten sonra yeni dönemde asalet verilirken ilk etapta kendisinin gündeme gelmemesi nedeniyle kırgın olup olmadığı sorulan Arıoğlu, ?Aslında çok önemli konular değil ama biz elbette duygusal insanlarız. Onu da not etmek lazım? dedi.

BOTAŞ VERGİ GELİRİNDE DÜŞÜŞE NEDEN OLDU

Vergi gelirlerinde düşüş yaşandığı eleştirilerini yanıtlayan Arıoğlu, KDV'de iade, BOTAŞ'ın hem ithalde hem dahilide vergi borçlarını ödememesi, otomotivde ihracat artışı ile iadenin artması ve kur nedeniyle düşüş yaşandığını ifade etti. KDV'de Ekim sonu itibariyle geçen yıla göre yüzde 23 tahakkuk artışı olduğunu belirten Arıoğlu, ?Bu İdare, kendisi dışındaki nedenleri saymazsak, 2007 yılında da vergi geliri hedefini tutturmuştur. 2004 yılından bu yana sürekli vergi indirimi yapmamıza rağmen, her yılsonunda hedefi tutturduk? değerlendirmesinde bulundu.

158 milyar YTL'den 151 milyar YTL'ye revize edilen net vergi gelirleri konusunda, dışarıda bırakılıp bırakılmadıkları sorulan Arıoğlu, ?Gelir İdaresi hep fedakarlık yapan taraf olmuştur. O revize de enerji konusuna dayanan KDV ve ÖTV ile ilgili. Bu da kamunun tercihi ile ilgili. O para bu yıl tahsil edilirse revize edilen rakamın da üzerine çıkar. Düşük revize edilmesinden de gocunmadık. Kurdan, otomotivde ihracat artışından kaynaklanan aksama dışında büyük ölçüde tutacağını düşünüyoruz? dedi. Arıoğlu, yıl sonu net vergi gelirlerinin revize hedefin üzerinde gerçekleşeceğini belirterek, 151 milyar YTL'nin aşılacağını ortaya koydu.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLAMADIK

Kasım 2002'den bu yana sürdürdüğü görevde yaptıklarına ilişkin ayrıntılı bir sunum yapan Arıoğlu, kayıtdışı ile mücadele konusunda ise özeleştiri yaptı. ?Kayıtdışının üstesinden tam olarak gelemedik? diyen Arıoğlu, kayıtdışının bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Arıoğlu, bu aydan aldığı maaşın süresini tamamlamak için 16 Kasım itibariyle emekli olacak. Arıoğlu'nun yerine Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural'ın ismi geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber