'Âtıl' belediyeler kapatılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'de büyükşehir belediyesi kurulduktan sonra atıl duruma gelen belediyeler kapatılıyor. İlde 45 olan belediye sayısı 16'ya düşürülüyor.

İstanbul'dan sonra tüm sınırları büyükşehire bağlı ikinci il Kocaeli. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 44 belediye bulunuyor. Daha önce kendi bölgelerinde çeşitli hizmetler yapan bu irili ufaklı belediyeler, 3 yıl önce büyükşehir belediyesi kurulunca atıl duruma geldi. Tüm işleri büyükşehir belediyesi ve bağlı olduğu kurumlar yapmasından sonra 44 belediyenin yapacağı iş kalmadı. Gelirleri giderlerinden çok fazla olan belediyelerin çoğu atıl duruma geldi ve sadece belediyecilikleri tabelalarda kaldı. Belediyelerin her geçen gün zarar etmesi ve hizmet üretmemesi nedeniyle Ak Parti hükümeti duruma el attı. Yapılan çalışmalar sonunda Kocaeli'nin 45 olan belediye sayısı 16'ya indirilecek. Nüfus sayısı 15 binin altına olan belediyeler kapatılacak. Bölgelerin nüfus ve coğrafi yapısı gözönünde bulundurularak birkaç belediye birleştirilerek tek belediye haline getirilecek. Yapılacak yeni çalışma ile birleştirilecek beldeler ilçe haline getirilecek. Bu görüşe Ak Partili belediye başkanlarının yüzde 90'anı onay veriyor. Gelirlerinin giderlerinden çok az olması nedeniyle iş üretmediklerini belirten başkanlar, yeni yapılacak düzenleme ile bölgelerinin daha çok hizmet alınacağına inanıyor. Bazı başkanlar ise kendi belediyelerinin kapatılmasını istemiyor. Bunlardan biri de Körfez ilçeye bağlanılması duşunulen Hereke Belediyesi. 15 bin civarında nufusu bulunan beldenin başkanı Esener Maçil, beldenin coğrafi ve nüfus yoğunluğu göz önüne alınarak değerlendirme yapıldığında Hereke Belediyesi'nin kapatılmasının doğru olmayacağını söyledi. Hereke'nin tarihi ve turistik bakımında önemli bir yer olduğunu belirten Maçil, belde olarak bu kararı doğru bulmadıklarını söyledi.

Daha önce İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin bulunduğu Kocaeli'nde, AK Parti döneminde yeni bir kanun çıkartılarak Temmuz 2004 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruldu. Ardından ildeki 44 belediye de Büyükşehir'e bağlandı. Daha önce kendi bölgelerinde her türlü hizmeti yapan belediyeler, Büyükşehir Belediyesi kurulunca adeta atıl duruma geldi. Artık ilin dört bir yanında, belediyelerin ana görevleri olan su, kanalizasyon, kaldırım, yol ve benzeri hizmetleri Büyükşehir yapıyor. Binlerce insanın istihdam edildiği 44 belediye ise vatandaşlara yönelik değişik kültür ve sanatsal etkinlik düzenleyerek varlığını göstermeye çalışıyor. Yüzölçümü fazla büyük olmayan Kocaeli'nde belediyelerin birbirlerine yakınlıkları da dikkat çekiyor. İzmit Saraybahçe Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arası, yürüyerek 3 dakika. Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Bekirpaşa Belediyesi arası ise otomobil hızıyla 5 dakika sürüyor. Aynı durum belde belediyeleri için de geçerli. Maşukiye, Acısu ve Büyükderbent belediyeleri bir arada ve araları otomobil ile 5 dakika sürmüyor. İlde köy görünümünde çok sayıda belde bulunuyor. Seçim yatırımı nedeniyle kurulan bu belediyelerin bir kısmı köy evi gibi binalarda hizmet veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber