Gül: ABD yanımızda yer almalıdır

Haber Giriş : 30 Ekim 2007 23:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyetin ilanının 84. yıl dönümü nedeniyle verdiği Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonda, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve olası bir sınır ötesi operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gül, Türkiye'nin askeri, diplomatik hazırlıkların hepsinin bir arada yürüdüğünü, biri yürürken diğerinin durmadığını söyledi ve "Bu yoğun çalışmaların açıklananı oluyor, açıklanmayanı oluyor" dedi. Gül, "ABD terörle mücadelede yanımızda yer almalıdır. Terörle mücadelede yanımızda yer alması bir lütuf değildir. Bu mücadelede yer almak ABD'nin görevi, sorumluluğudur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuzey Iraklı yöneticilerin uzun vadeli düşünme yeteneğinde yoksun olduklarını belirtti. Gül, Barzani'nin ABD'ye güvenerek hareket ettiğini kaydetti.

Gül, kaçırılan askerlere ilişkin bir soruya da, "Maalesef hala irtibat kurulamadı" yanıtını verdi.

Gül Kuzey Iraklı yöneticilerin uzun vadeli düşünme yeteneğinden yoksun olduklarını söyleyerek, Barzani'nin ABD'ye güvenerek hareket ettiğini söyledi. Gül, ?ABD cesaret mi veriyor" sorusuna ise, "Bu cesaret verilirse gelecekle ilgili hesaplar yanlış olur. Amerikalılar bir gün gidecek. Çekilme planları yapıyor hepsi. Bu bölgede kimin güç olduğu belli. Terör örgütünün tuzağına düşmemek gerekir" yanıtını verdi.

Gül, Kuzey Irak'taki gelişmeleri değerlendirirken, şunları söyledi:

"Türkiye barışa önem veriyor. Kimseye düşman değil. Kuzey Irak'a sadece Türkiye yardım etti, ediyor. Ne yazık ki Dışişleri Bakanı dönemimde de çok söyledim. Terör örgütü bu ilişkileri zehirliyor ısrarla. Türkiye terörist dışında kimseyi hedef almadı. En zor durumlarında kapılarını açtı. Buna rağmen terör örgütüne bir şey yapılmaması üzücü. Bu terör örgütü nedeniyle feda edilirse yazık olur. Orada serbest bırakılsa herkes Türkiye'ye gelir. Demokrasi, zenginlik burada. Türkiye cazibe merkezi. Bölgeye sahip çıkılması lazım. Bölgeden alınması gereken çok ders var. Dünyanın en zengin kaynaklarına sahip Irak, yanlış liderlik yüzünden ne halde."

Gül, sınır ötesi operasyona yönelik bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin askeri, diplomatik hazırlıkların hepsinin bir arada yürüdüğünü, biri yürürken diğerinin durmadığını söyledi. Gül, "Bu yoğun çalışmaların açıklananı oluyor, açıklanmayanı oluyor" dedi. Gül, PKK terör örgütüne yönelik mücadeleye ilişkin olarak da, "ABD terörle mücadelede yanımızda yer almalıdır. Terörle mücadelede yanımızda yer alması bir lütuf değildir. Bu mücadelede yer almak ABD'nin görevi, sorumluluğudur" diye konuştu.

Gül, kaçırılan askerlere ilişkin bir soruya da, "Maalesef hala irtibat kurulamadı" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber