Mahkemede hak ararken cebindeki paradan oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de hakkını aramak için mahkemeye giden Mustafa Köker'in yaşadıkları yargı sistemindeki aksaklıkları yeniden gündeme getirdi. Köker, kargo şirketinin kaybettiği bilgisayarının değeri olan 650 YTL'yi alabilmek için bin 250 YTL harcadı.

Eskişehir'de Mustafa Köker isimli vatandaş, bir kargo firmasının bilgisayarını kaybetmesi nedeniyle başlattığı hukuk mücadelesini kazanırken 'mağdur' oldu. Önce 876 YTL değerindeki bilgisayarı için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giden Köker, 4. duruşmadan sonra 'yanlış mahkemeye' dava açtığı için karşı tarafın avukatlık masrafı olan 250 YTL'yi de ödemeye mahkum edildi. Soluğu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alan Köker'in bilgisayarına mahkeme bilirkişi aracılığı ile 650 YTL değer biçti. Mahkeme de bunu onayladı. Ancak Köker bu parayı almak için bin 250 YTL harcadı. Köker, "Hakkımı aradığıma pişman oldum." dedi.

Kemal Sunal'ın rol aldığı 'Davacı' filmini hatırlatan olay Eskişehir'de yaşandı. Mustafa Köker isimli vatandaş, 2003 yılında İzmir'den bir bilgisayar aldı. Bilgisayar arızalanınca firma yetkilileriyle görüşüp tamir için geri gönderdi. Kargo şirketi, götürdüğü 876 YTL değerindeki bilgisayarı, firma yetkililerini bulamayınca şirketin yakınındaki esnafa teslim etti. Emniyet görevlisi Köker, bir süre sonra firmayı arayarak bilgisayarın gelip gelmediğini sordu. Fakat yetkili servis, bilgisayarın ellerine ulaşmadığını söyledi. Yapılan araştırmada, bilgisayarın kaybolduğu belirlendi. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne giden Köker'e "mahkemeye başvurun" denildi. Adliyeye giden Köker, görevlilerin "malın değeri düşük olduğu için Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açacaksınız" sözü üzerine hemen söz konusu mahkemeye müracaatta bulundu. Dava görülmeye başlandı. 4. duruşmanın sonuna gelindiğinde mahkeme heyeti, davaya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bakacağına kanaat getirerek görevsizlik kararı verdi. Ayrıca mahkeme, davanın yanlış mahkemede açıldığına hükmederek davacı Köker'in, davalı kargo firmasının avukatlık masrafı olan 250 YTL'yi de ödemeye mahkum etti.

Masrafı ödeyen Köker, bu kez Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Asliye Hukuk, yapılan duruşmaların sonunda bilgisayarın değeri olan 876 YTL üzerinden açılan tazminat davasını bilirkişiye inceleterek, 650 YTL olarak belirledi. Bilgisayarın belirtilen miktarın altında değer biçilmesi üzerine mahkeme, Köker'in, karşı tarafın avukatlık ücretinin yarısı olan 200 YTL'yi faiziyle birlikte 350 YTL olarak ödemesine karar verdi. Mahkeme kargo firmasını da 650 YTL'yi ödemeye mahkum etti. Köker'in 4 yıl süren dava için harcadığı para ise kendi avukatının ücreti ve diğer masraflar dahil bin 250 YTL'yi buldu.

Mustafa Köker, hakkını yargıda aradığı için cezalandırıldığına dikkat çekti. Köker, "Böyle olacağını bilseydim adliyeden içeri girmezdim. Hakkımı ararken paramdan oldum. 4 yılda 2 bilgisayar parası ödedim." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber