Ekim ayı zam şampiyonu üzüm

Haber Giriş : 01 Kasım 2007 12:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), ürün ve gıdada Ekim ayı boyunca üretici fiyatlarının artmamasına karşın market fiyatlarında rekor artışlar yaşandığını belirterek, Ekim ayı "zam şampiyonu"nun yüzde 170.8'lik perakende fiyat artışıyla üzüm olduğunu açıkladı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, ürün ve gıdadaki fiyat artışlarının kaynağı olarak üreticilerin gösterildiğini belirterek, tüketicilerin ödediği fiyatlardan üreticinin yeteri kadar yararlanamadığını vurguladı. Ekim ayı içinde yaptıkları tespitlerde ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, Pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışında etkili olduğunu kaydeden Bayraktar, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 193, kurutulmuş ürünlerde yüzde 158, baklagillerde yüzde 169 ve hayvansal ürünlerde yüzde 173 olduğunu açıkladı.

Bayraktar, Ekim ayı "zam şampiyonu"nun yüzde 170.8'lik perakende fiyat artışıyla üzüm olduğunu bildirirken bu artışın sezon sonu olmasından kaynaklandığını kaydetti. Ekim dönemi içinde en büyük fiyat azalmasının salatalıkta olduğunu açıklayan Bayraktar, don zararından kaynaklanan kuru kayısıdaki yüzde 12.7'lik artış dışında sepükülatif bir artış olmadığını söyledi.

Bayraktar üretici fiyatlarındaki değişimi şöyle açıkladı:

?Dana eti, bakliyat ve incir-kayısı gibi ürünlerde bu dönemde bir fiyat değişimi olmamıştır. Üzümde, market fiyatlarında olduğu gibi yüksek bir artış gözlenmiştir. Yumurta ile birlikte elma ve iki sebzede önemli azalmalar görülmüştür. Sütte fiyatlar üçer aylık dönemlerde ihale ile belirlenmektedir. Ekim ayı ihale dönemi olduğu için fiyatta belirli bir artış meydana gelmiştir. Bu artış, üretimdeki azalma ve talepteki artıştan kaynaklanmıştır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber