Kalp hastalarına ücretsiz danışma hizmeti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp sağlığı konusunda verdiği hizmetlerle dar gelirli vatandaşlara katkı sunan Mersin İnvazif Kalp Derneği, bu alanda yeni bir hizmete öncülük ederek, "Ücretsiz Anjiyo Danışma Hattı" oluşturdu.

Daha önce pratisyen ve uzman hekimlere yönelik düzenlediği etkinliklerle kalp sağlığı konusunda güncel bilgiler aktaran, dar gelirli vatandaşlara yönelik de cüzi bağışlar karşılığında tedavi hizmeti veren dernek, "Ücretsiz Anjiyo Danışma Hattı"yla, hastaların tedavi yolunda karar vermesini kolaylaştıran önerilerde bulunuyor.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Mersin İnvazif Kalp Derneği ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Cin, "Ücretsiz Anjiyo Danışma Hattı"nın yaklaşık 15 gündür faaliyette olduğunu belirterek, kapasiteleri dahilinde günde 4-6 hastaya randevu verebildiklerini söyledi. Her hasta ile yaklaşık 45 dakika görüştüklerini kaydeden Cin, "Gelen hastalar, daha çok hastalığıyla ilgili kendisine önerilen tedavide karar verememiş hastalar oluyor.

Yani 'Acaba ben ameliyat mı olsam, yoksa kalbime balon-stent mi yaptırsam, yoksa sadece ilaç tedavisiyle idare mi etsem?' gibi aklı karışık bir grup hasta var kalp sağlığında ve bunların sayısı da günden güne artıyor. Özellikle tedavideki yeni teknolojilerin gündeme girmesiyle biraz daha bu kargaşa artmış gibi görünüyor. Biz de biraz bu açıdan yardımcı olabilmek amacıyla böyle bir ücretsiz danışma hattı açtık" dedi.

Kendilerine ulaşmak isteyen hastaların, Mersin alan koduyla 336 19 19 numaralı telefon hattını arayarak randevu alabileceklerini ifade eden Cin, "İlk 10 günlük izlenimimiz fevkalade. Gelen hastalar bugüne kadar kendilerine hiç bu kadar detaylı bilgi verilmediğini ifade ediyorlar. Biz burada filmleri teker teker açıyoruz, CD'lerini kendilerine gösteriyoruz, darlıkların, tıkanıklıkların nerede olduğunu ifade ediyoruz ve bunlar için en uygun tedavinin ne olabileceğini kendilerine uzun uzun izah ediyoruz.

Kafalarına takılan soruları da burada çekinmeden bize sorabiliyorlar. Bunun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu hizmetimiz daha çok uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Şimdiden 1 haftalık randevularımız doldu, her gün 3-4 kişi alıyoruz ve kendilerine bu konuda bilgi veriyoruz" diye konuştu.

Bu hizmeti kendilerine bu yönde gelen yoğun talepler doğrultusunda verme ihtiyacı duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Gökhan Cin, gerek derneğe gelen hastalarda gerekse Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bu yönde karar verememiş, kafası karışmış insanlarla karşılaştıklarını söyledi.

Bunun aslında teknolojinin insanları zorladığı bir nokta olduğunu belirten Cin, "Çünkü bundan 10 yıl öncesine kadar Türkiye'de ve dünyada teknoloji yeterince ilerlemediği için hastaların hemen hemen hepsi direkt ameliyat ediliyordu. Tabii ki, kalp ameliyatı kolay bir ameliyat değil, bildiğimiz en zor ameliyatlardan biri. Gayet tabii ki, kalp ameliyatı sırasında kalbiniz durduruluyor, vücut ısınız düşürülüyor, yaklaşık 8-10 saat narkoz alıyorsunuz, ameliyattan sonra yaklaşık 1 hafta yoğun bakımda

kalıyorsunuz, ciğerleriniz su toplayabiliyor, uzun dönemde ciğerleriniz sönebiliyor, benzeri bir sürü sıkıntısı var. Bunun yanı sıra teknolojinin getirdiği balon-stent tedavisi ise topu topu 1-1.5 saatlik bir işlem ve ertesi gün evinize yürüyerek gidebiliyorsunuz. Dolayısıyla ikisi arasında bir bocalama başladı. Aslında bu biraz da hekimlerden kaynaklanıyor. Her hekim kendi tecrübesi çerçevesinde hastaya birşey öneriyor. Hastalarımız da artık internet ellerinde çok rahat araştırabiliyorlar, günümüzde en

son kalp tedavilerinin ne olduğunu çok iyi bilebiliyorlar ve bunu bizden talep ediyorlar. Biz de bu iki arada kalmış veya tam bilgi edinemediğini düşünen hastalara biraz daha bilgi verelim istedik. Çünkü kalp hastalıklarının tedavisi, bizim aynı zamanda iddialı olduğumuz ve Mersin'de liderliği için var olduğumuz ve savaştığımız bir konu. Mersin Üniversitesi gibi akademik bir kuruluşta olmam vesilesiyle gayet tabii ki bütün mesaimiz, yeni teknolojik ürünlerin ve yeni tedavilerin takibine, bu teknolojinin de

hastalara ulaştırılmasına yönelik. Geçtiğimiz 15 gün içerisinde başka merkezlerde 'Kesinlikle senin ameliyat olman gerekir, ameliyattan başka hiçbir şey seni kurtarmaz, sen ameliyat olmazsan 1 haftaya çıkmazsın' denilen hastalardan 5-6'sını biz ameliyatsız, yeni teknoloji ürünü balon-stentlerle tedavi ederek sağlıklarına kavuşturduk. Şu anda hepsi hayatlarına mükemmel bir şekilde devam ediyorlar" şeklinde konuştu.

"Herkes ameliyat olmak zorunda değil. Ameliyat kolay birşey değil. Evet ameliyat olacak hastalar da var, gerçekten çare tükendiğinde ameliyat bir çare oluyor, ama neden herkes ameliyat olsun? İşte çıkış noktamız buydu" diyen Cin, yani teknolojiden vatandaşları haberdar etmek, kafası karışmış insanlara bilgi vermek istediklerini belirtti. Uygulamanın Türkiye'de ilk olduğunun altını çizen Cin, danışma hizmeti alan hastanın kendilerine itimat etmesi halinde, arzu ettiği takdirde üniversite hastanesine

yönlendirilerek, burada sosyal güvenlik kuruluşlarının verdiği karnesiyle hiçbir ücret ödemeden tedavinin uygulandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber