İnternet cafelere çeki düzen geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2007 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternete güvenlik ayarı

İnternette yasadışı yayınların artması üzerine özellikle internet kafeler için önemli düzenlemeler yapıldı: Kafelere 12 yaşından küçükler ancak velileriyle girebilecek. Oyun oynatılmayacak, yasal olmayan sitelere erişim engellenecek.

İnternet kafeleri ilgilendiren İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik uyarınca önemli düzenlemeler geliyor.

İşte bu düzenlemelerden birkaçı:

- İnternet kafelere 12 yaşından küçükler ancak yanlarında veli veya vasileriyle girebilecek.

- 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00'den sonra iş yerlerine alınmayacak.

- İş yerlerinde elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulundurulamayacak.

- Kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamayacak.

- Yönetmelikteki yükümlülüklere aykırı hareket durumunda, 3 bin YTL'den 15 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.

- Yönetmelikte, internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri, "Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak" ve "İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek" şeklinde yer alırken, ticari amaçla internet kafelerin yükümlülükleri şöyle sıralandı:

- İzin belgesi almak.

- Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.

- Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımını kullanmak.

- Erişim sağlayıcılardan sabit IP almak ve kullanmak.

- İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.

- Başkanlığın verdiği yazılım ile kaydedilen bilgileri ve bilgilerin doğruluğunu ve gizliliğini teyit eden değeri günlük olarak kaydetmek ve bu verileri bir yıl süre ile saklamak.

Kafelere kameralı denetim de geldi

Yeni yönetmelik uyarınca her internet kafede kamera kayıt sistemi kurulacak. Kamera kayıtları bir hafta saklanacak ve yetkili makamlar dışında kimseye verilemeyecek. İş yerlerindeki bilgisayarlarda "uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar? gibi gençlerin gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar da oynatılamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber