831 memur hakkında 'resmî plakalı kamu aracını usule aykırı kullanmaktan' tutanak tutuldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmî plakalı 'özel saltanat' trafik polisine takılıyor

Trafik ekipleri, son iki yılda 831 kamu görevlisi hakkında 'resmî plakalı kamu aracını usule aykırı kullanmaktan' tutanak tuttu. Resmî araçları özel işlerinde kullanan kamu görevlileri hakkında 1 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlarla yapılan 'saltanat', trafik denetleme ekiplerine takıldı. İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla resmî hizmet araçlarını sıkı denetime alan trafik ekipleri, son iki yılda 831 kamu görevlisinin devletin araçlarını özel işlerinde kullandığını tespit etti. Tutanak tutulan memurlar hakkında 'Taşıt Kanunu'na muhalefet' suçundan adli ve idari soruşturma açıldı. Yasaya göre kamu araçlarını usulüne aykırı kullananlar hakkında bir yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün trafik denetleme birimlerinde görevli polislerin radar, kırmızı ışık ihlali, alkollü araç kullanmak gibi trafik denetimlerinde resmî hizmet otolarına da herhangi bir ayrıcalık tanımadığı belirtildi. Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı'nca hazırlanan raporda resmî otolara yapılan denetimlerle ilgili bilgiler de yer aldı. 2005 yılında şehirler arası ve şehir içinde yapılan denetimlerde, 28 bin 500 resmî hizmet aracı trafik kontrolünden geçirildi. Bu araçlardan 27 bin 438'inin Taşıt Kanunu'na uygun kullanıldığı rapor edildi. Ancak bin 62 resmî aracın emirlere aykırı kullanıldığı kaydedildi. Bu araçlara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca para cezası kesildi. 2006 yılında trafik polislerince 22 bin 856 resmî araç denetimden geçirildi. Bu araçlardan 22 bin 283'ünün emre uygun kullanıldığı, trafik kurallarına uymayan bin 872 resmî hizmet otosuna ise ceza kesildiği bildirildi. Kontrollerde 552 resmî aracın da amaç dışı kullanıldığı tespit edildi. Polis, ceza uyguladığı görevliler hakkında tutanak tutup çalıştıkları kurumlara gönderdi.

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile yapılan denetimler 2007 yılında da devam ediyor. 2007 yılının ilk 6 ayında 9 bin 996 resmî araç denetime tabi tutuldu. Bu araçlardan 9 bin 692'sinin emirlere uygun kullanıldığı belirlendi. 855 resmî araca Trafik Kanunu gereğince ceza kesilirken, 279 devlet arabasının amaç dışı özel işlerde kullanıldığı bildirildi. Trafik polisleri, resmî hizmet arabasını özel işleri için kullanan 279 kamu görevlisi hakkında tutanak tuttu. Trafik denetleme ekiplerinin verdiği bilgilere göre kamu araçlarını hizmet dışında kullananlar hakkında 237 sayılı Taşıt Kanunu'na göre işlem yapılıyor. Yasa, hizmet araçlarını özel amaçlı kullananlar hakkında bir yıla kadar hapis cezası veriyor. Başbakanlık tarafından tüm devlet kurumlarına gönderilen 2007/3 sayılı genelgede ise Taşıt Kanunu'na titizlikle uyulması istenmişti. Kamu hizmetleri dışında hiçbir özel amaçla kullanılamayacağı vurgulanan resmî taşıtlara eş ve çocuklarını bindiren, okullara taşıyan vb. amacı dışında kullananlara 1 yıl hapis cezası veriliyor ve kullanımdan doğan benzin masrafları ve zararlar tazmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber