Google Earth'ten Türkiye manzaraları

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Dünyanın hemen her noktasını gösteren Google Earth programının sunduğu hizmetlerden biri de istenilen bölgeye fotoğraf ekleyebilme seçeneği. Sesini tüm dünyaya duyurmak isteyen Türk kullanıcılar evlerinin manzarasından kurban kesimine, köy derneği tabelasına kadar Türkiye haritasına onlarca fotoğraf ekledi.

?Babamı ve an itibariyle beni ağlatmış program. Babamın belki yıllardır görmediği köyünü gösterirken çocuklar gibi sevindiğini ilk defa gördüm. Köyün yakınlarındaki yayla ve yayladaki sulama gölünü görünce ağladı. Gölün hemen kuzey tarafında annesiyle çadır kurduklarını hatırladı. Çocukken çobanlık yaptığı yerleri gördü tepeden. Kayaları bile tanıdı. Yolları izleyerek istediği her yere ulaştı daha programı ilk kullanışında. Her gördüğü yerde coştu bir hikáye anlattı. Çocukluğunu hatırladı, ağladı. İçlendi kocaman adam, dayanamadı. Bir yandan gözlerinden yaş geldi, bir yandan da sevinçliydi, gülümsüyordu. Babamla biraz daha yakınlaştık bu gece...' Bu sözler internetteki Ekşi Sözlük sitesinde Google Earth başlığı altında yazılanlardan sadece biri. Google Earth aslında tüm dünyanın uydu görüntülerini internete taşıyan bir program. İnternet hizmetleri konusunda dünya devlerinden biri olan Google'ın gezegenimizin hemen her noktasının ayrıntılı fotoğraflarını verdiği bu program sayesinde büyük kentlerde evleri ve binaları görmenin yanı sıra çok meşhur dünya şehirlerinin içerisinde üç boyutlu binaların arasında dolaşabilirsiniz de. Ayrıca size banka, okul, hastane vb. ihtiyacınız olabilecek önemli tüm yerlerin konumlarını da gösterebiliyor, bununla birlikte mesafeler arasını hesaplayabiliyor.

İNTERNETTEKİ TABELA

Kullanılmaya başlandığı ilk günlerde hemen herkeste ufak çaplı bir ?izlenme' paranoyası yaratan, kendi evinizi bulunca şaşkınlık çığlıkları attıran bu program artık Türk insanının hayatının bir parçası. İstenilen yerleri işaretlemeyi ve hatta fotoğraf eklemeyi sağlayan özelliği sayesinde Türkiye'deki şehirlerin üzeri çoktan benek benek oldu bile. Öyle ki Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerin üzerinde Google Earth sayesinde bir tur attığınızda sadece tarihi turistik yerleri, şehir manzaralarını değil, kullanıcıların eklediği ilginç fotoğrafları da görebiliyorsunuz. ABD, İngiltere gibi ülkelerde, üzerine geldiğiniz bölgenin önemli yapılarının fotoğraflarla işaretlendiğini görmeniz mümkün. Ancak genellikle o yerin önemli yapılarının, hastane ve büyük alışveriş noktalarının gösterildiği bu fotoğraflar, Türkiye'de biraz kendimize has bir hale dönüşmüş bile. Eniştesinin evini tüm dünyaya göstermek isteyeninden kafa kafaya verip fotoğraf çektiren karı kocaya, köy derneğinin tabelasını koyandan Kurban Bayramı'nda kestikleri hayvanı gösterene kadar Google Earth de artık tam bir Türkiye profili görmek mümkün.

Hayalinizdeki yerleri sanal alemde dolaşın

Google Earth programını bilgisayarınıza indirdiğinizde yerküre üzerinde istediğiniz yere yakınlaşıp, sanal bir tur atabiliyor, dünya gözüyle gitmeyi hayal bile edemeyeceğiniz yerlere birkaç saniyede ulaşabiliyorsunuz. Eğer yerini ya da koordinatlarını biraz da olsa biliyorsanız Hollywood ünlülerin lüks malikanelerini ya da devlet başkanlarının saraylarını görmeniz son derece kolay. Yabancı bir şehre gitmeden önce veya bir bölge hakkında bilgi sahibi olmak isteyince bu programdan destek almak mümkün; arama kutusuna o yerin adını yazmak yetiyor. Program hemen harita üzerinde o yeri bulup kendiliğinden oraya gidiyor. 2005 yılında başlayan Google'ın bu hizmeti sadece uzaktaki yerleri kuşbakışı görme heyecanı sunmakla kalmıyor, coğrafi detaylar da sunan program sayesinde izlenen bölgedeki yeryüzü şekillerini de isimleriyle öğrenebiliyorsunuz. Program ilk duyurulduğunda, Rus Gizli Servisi, bu hizmetin terörist saldırı planlayanlara bir kolaylık olacağını söyleyerek hizmetin durdurulmasını talep etmişti. Ancak benzeri uydu fotoğraflarının küçük bir ücret karşılığında, internette satıldığı göz önüne alınarak, ilgili mahkemece dava düşürülmüştü.

ESRA CENGİZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber