PKK'ya nokta operasyonu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan ve Bush, 1.5 saat görüştü. Beyaz Saray'dan, 'PKK'ya nokta operasyonu sinyali' diye algılanan iki kritik karar çıktı: ABD sıcak istihbarat verecek. Pentagon-Genelkurmay ortak çalışacak

BUSH: PKK ORTAK DÜŞMANIMIZ

OVAL Ofis'te tüm dünyanın dikkatle izlediği zirveden 'PKK ile ortak mücadele' çıktı. Erdoğan, Bush'tan teröre karşı destek istedi. 'PKK ortak düşmanımız' diyen ABD Başkanı da 'tam zamanlı istihbarat' sözü verdi. ABD modern teknoloji ile teröristlerin toplandığı yerleri anında bildirecek.

3 KOMUTAN BiRLiKTE ÇALIŞACAK

TOPLANTIYA katılan Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Saygun, Pentagon'daki meslektaşı ile irtibat halinde olacak. Irak'taki 'bir numaralı' komutan Petraeus da bu aşamada devreye girecek. Alınan istihbaratlar değerlendirilip gerekli adımlar atılacak. ABD, bu işbirliğini sadece İsrail'le yapıyor.

BEYAZ SARAY'DAKİ BÜYÜK BULUŞMADAN NOTLAR

Oval Ofis'te bir ilk: Generalli sivil zirve

ERDOĞAN ve beraberindeki heyet, önünde Kürt grupların gösteri yaptığı Beyaz Saray'a ana kapı yerine yan kapıdan alındı.

GÖRÜŞMEYE İkinci Başkan Orgeneral Saygun dahil Türkiye'den 8 kişi katıldı. Oval Ofis'e ilk kez bir Türk general girdi.

TOPLAM 1.5 saat süren görüşmenin bir bölümünde Bush ve Erdoğan baş başa kaldı. Diğer heyet üyeleri daha sonra katıldı.

BUSH, Erdoğan'ın liderliğini övdü: Kaçırılan askerler için birlikte hareket ettik. Beraber çalıştığımızda sonuç aldığımızı gördük...

TEZKERE HAKKIMIZ KULLANACAĞIZ

BAŞBAKAN, Bush'la görüşmesi sonrası Basın Konferansı'nda konuştu. İsim vermeden Fransa, Belçika gibi ülkelere sitem eden Erdoğan, 'Tezkereyi kullanacağız. Şeklini TSK bilir. Teröre karşı olan herkes yanımızda olmalı' dedi.

OPERASYONUN asla sivilleri kapsamadığını vurgulayan Erdoğan, 'Denenmiş mekanizmalarla bir yere varamayız. Artık adım atma zamanı' diye konuştu. Teröristler için 'asi, isyancı' diyen yabancı medyaya da sitem etti.

ABD gösterecek Türkiye vuracak

Terör örgütü PKK'nın saldırılarının artması ve hükümetin TBMM'den çıkardığı tezkerenin ardından sonuçları merakla beklenen ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme dün Beyaz Saray'da yapıldı. TSİ 20.15'te başlayan ve 1.5 saat süren kritik görüşmede Bush genellikle istihbarat paylaşımı üzerinde durdu. Erdoğan ise Türk halkının korunması için uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkı kullanacaklarını açıkladı. Bush gazetecilerin sınır ötesi operasyon sorusu için ?Varsayım? demesi ise dikkat çekti.

1+7'Lİ GENİŞ KADROLU ZİRVE

Beyaz Saray'daki görüşmeye; Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy katıldı.

ABD tarafından ise Başkan Bush'un yanı sıra, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice

yurtdışında bulunduğu için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson hazır bulundu. Erdoğan, görüşme öncesinde Roosevelt Salonu'nda Beyaz Saray Özel Defteri'ni de imzaladı.

İşte Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush'un Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nde gerçekleşen görüşme sonrası sözleri ve ardından Erdoğan'ın Uluslararası Basın Kulübü'nde yaptığı açıklamalar:

BAŞBAKAN ERDOĞAN - Sınır ötesi hakkımızı kullanacağız

Başkan Bush ile terörle karşı ortak mücadeleyi konuştuk. Parlamentomuz hükümete sınırötesi operasyon yetkisi verdi. Bu operasyon sadece PKK'ya yönetiktir, sivilleri kapsamaz.

ABD ile istihbarat paylaşımına önem veriyoruz. Stratejik ortağımız ile dayanışma içinde olmamız çok önemli. ABD ile birlikte dünyada barışın sağlanması için ortak mücadele verdiğimiz pek çok örnek var. Türkiye'nin terörle mücadelesinde, 1)Terör kamplarının dağıtılması 2) Terör örgütü liderlerinin yakalanması 3) Terör örgütüne lojistik desteğin kesilmesi. Siyasi, diplomatik, askeri alanda ortak çalışmalıyız.

Irak'ın istikrarı Türkiye ve ABD'nin işbirliğini gerektiriyor.

Başkan Bush ile düşüncelerimiz örtüşüyor.

ABD İLE CİDDİ SINAVDAYIZ

Başbakan Tayyip Erdoğan daha sonra düzenlediği basın toplantısında da şunları söyledi:

Türk - ABD ilişkileri ciddi bir sınavdan geçiyor. Türkiye açısından ABD ile ilişkilerde şu an hayati önemde iki konu var.

1) 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları: Kongreye sunulan iddialara meşruiyet kazandıran tasarının kabulü iki ülke ilişkilerini yeni bir sınavla karşı karşıya bıraktı. Tasarının senatoda görüşülmesi bile Türkiye'yi rencide ediyor. Tasarının kongreye gelmemesi çabasını ihtiyatlı bir iyimserlikle izliyoruz.

2) Kuzey Irak'taki PKK varlığı: Terörle mücadele ederken terörün kaynaklarını da kurutmak gerekir. Hiç bir ülke terörle tek başına mücadele edemez.

Türkiye dünyada ve bölgede barış ve istikrar için elinden geleni yaparken, terörde dünyadan aynı işbirliği yaklaşımını görmedik.

Ulusal çıkarlarımızı bölgedeki akıl dışı güç hesaplarına kurban etmemizi beklemeyin.

OPERASYON ŞEKLİNİ TSK BİLİR

Türkiye, ABD'den teröre son verecek kesin adımlar atmasını bekliyor. Terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı savunma noktasına geldik ve bu hakkımızı kullanacağız. Tek hedefimiz terör örgütüdür. Uluslararası camia bunu anlamalı. Türkiye meşru savunma hakkını kullanacak. Bu adımı ABD ile atmaya hazırız. Savaş peşinde değiliz, operasyon kararı aldık. Bunun şeklini TSK bilir. Türk ve ABD Genelkurmayları birlikte çalışacak. Denenmiş mekanizmalarla vakit kaybetmeye tahammülümüz kalmadı. Türk haklı infial ve beklenti içindedir.

PKK'LILAR ?ASİ' DEĞİL TERÖRİST

Medya tarafından teröristlere asi, isyancı, direnişçi denmesi üzerinde durulması gereken bir konu. ABD basınında da bunu görüyoruz. Bu sınavdan medya da geçiyor. Bunu nasıl açıklayacaklar? El Kaide terörist oluyor, ama PKK'lı asi. Buna farklı yorum getirmeyin, ya da terörün, teröristin tanımını yeniden yapın.

Bush ile temel prensiplerde mutabık kaldık. Bush'un PKK'yı terör örgütü ilan etmesi önemli, üç ülkenin de düşmanı olduğunu söylüyor. Anlık istihbarat paylaşımının yapılması bizim için çok önemli. Terörle ortak mücadele platformu oluştu, hassasiyetimizi ve kararlılığımızı teyit ettiler. Herşeyi a'dan z'ye açıklayamam. Görüşme sonuçlarından memnunum.

ABD BAŞKANI BUSH - PKK ortak düşmanımız

ABD'nin stratejik ortağı Türkiye ile dostluğuma çok önem veriyorum. Ortak bir endişemiz ve sorunumuzla ilgili görüşmemiz oldu.

Görüşmede birlikte nasıl çalışacağımızı ele aldık.

PKK Türkiye'nin Irak'ın ve ABD'nin ortak düşmanı.

Türkiye, ABD'nin stratejik ortağı. PKK terör örgütüdür ve Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin düşmanıdır. Türkiye ve ABD'nin ortak düşmanıyla mücadelesinde istihbarat paylaşımını görüştük.

İŞBİRLİĞİYLE ÇÖZÜM

Türk ve ABD orduları sürekli iletişimde kalmalı. Orduların en üst düzey iki yetkilisi iletişimi sürekli hale getirmek için ortak çalışacak. Ve bu iki yetkili General Petreaus ile irtibatlı olacaklar. Yakın işbirliği ile bu soruna çözüm getirmek istiyoruz.

Teröristlerin ve bu katillerin nerede olduğunu iyi bilinmeli.

Ordularımız sürekli iletişim içinde olmalı.

Kaçırılan askerlerin kurtarılmasında Başbakan Erdoğan'ın liderliği önemliydi. Benim yönetimimle sürekli irtibat halindeydi. Askerlerin kurtarılmasında gördük ki, birlikte çalıştığımızda sonuca ulaşabiliyoruz.

İSTİHBARAT ŞART

(Sınır ötesi bir operasyona ne diyeceksiniz? sorusu üzerine) Varsayıma dayalı sorulara yanıt vermek istemiyorum. İyi istihbarat olmalı ki ortak mücadele edelim. Bu sorun da terör örgütü PKK'dır. Şunu bilmeliyiz ki herhangi bu tip eylemler bunların efektif olmasını engellememiz gerekiyor dolayısıyla öncelikle istihbarat paylaşımının iyi olması şart. Eksik, yanlış istihbarat bu sorunu çözemememiz anlamına gelir. İstihbaratların bu şekilde paylaşıması etkin mücadeleyi kolaylaştıracaktır. Kendi amaçları için insanları öldürenlerle mücadeleyi kolaylaştıracaktır. PKK, Türkiye'nin, özgür Irak'ın ve Amerika'nın ortak düşmanı. Dolayısıyla bu sorunla hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor.

Beyaz Saray'a yan kapıdan girdi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekileri, Beyaz Saray'a gelişlerinde tatsız bir sürpriz bekliyordu. Beyaz Saray'ın girişinde 100 kişilik PKK destekçisi bir grup gösteri yapıyordu. Erdoğan ve beraberindekiler giriş için planlanan kapısının karşısındaki gösteri nedeniyle Beyaz Saray'a yan kapıdan giriş yaptı. Bu yüzden Erdoğan yan kapıda makam aracından indi ve Oval Ofis'e girdi. Erdoğan'ı hemen arkasından Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun izledi. Saygun elinde büyük bir evrak çantası olduğu görüldü. Kürt grup Türkiye aleyhtarı sloganlar attı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, üzerlerine giydikleri peşmerge kıyafetleri ve açtıkları pankartlar ile sloganlar eşliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etti.

Laura Bush, kızının kitabını hediye etti

FIRST Lady Laura Bush, Beyaz Saray'da kahve davetinde bir araya geldiği Emine Erdoğan'a kızı Jenna Bush'un yazdığı kitabı hediye etti. Jenna Bush'un yazdığı ?Ana's Story: A Journey of Hope? (Ana'nın Hikâyesi: Umut Yolculuğu) adlı kitap, Panamalı 17 yaşındaki HIV (AIDS) taşıyıcısı yalnız bir anneyi anlatıyor. Jenna kitabı, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF için Orta ve Güney Amerika'daki çalışmalarından esinlenerek yazdı. Jenna, 2006 sonbaharından bu yana UNICEF çatısı altında Arjantin, Paraguay ve Panama'da çalıştı.

Buluşmada, Emine Erdoğan'ın da Laura Bush'a telkariden yapılmış işlemeli ibrik şeklinde bir vazo, Laura Bush'un da kızı Jenna Bush'un yazdığı kitabı Emine Erdoğan'a hediye ettiği öğrenildi. Davette, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün eşi Sevim Gönül de katıldı. Laura Bush'un daveti, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber