Oto alırken güvenliğe dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, ?(Sıfır ama ucuz olsun) diyerek alınan otomobilin güvenliği ve sağlamlığı iyi değerlendirilmeli? dedi.

Aydın, Türkiye'de otomotiv sektörünün her geçen yıl büyüdüğünü, bunu da otomobil üreticilerinin iştahını kabarttığını ifade ederek, yıllardır bilinen markaların yeni modellerinin yanı sıra Orta Doğu ve Uzak Doğuda üretilen markaların da yollarda görülmeye başlandığını kaydetti.

Söz konusu yeni markaların otomobillerinin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının belli şartlarını karşılayarak Türkiye'ye girdiğini hatırlatan Aydın, ?Bu şartlar, fren sistemi, vitesi, farlarının özellikleri, motor emisyonu gibi kriterleri kapsıyor. Bunlarla ilgili minimum özelikleri karşılıyorsa, ithalat iznini alıyor. Ancak bu kriterler arasında, 'güvenlik testlerinden şu kadar yıldız alacak' gibi bir şart yok? dedi.

?GÜVENLİK VE SAĞLAMLIK İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ?

Büyüyen sektör içinde kendilerine ?düşük fiyatlarıyla? yer edinmeye çalışan bu markaları ?sıfır ama ucuz olsun? diyerek alırken, güvenliğinin ve sağlamlığının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

?Bu yeni markalar da zamanla kalitelerini artıracaklardır, ancak, bugün Türkiye'de, Avrupa ya da ABD'de üretilen markalarla, Orta Doğu ve Uzak Doğu'dan gelen söz konusu yeni markalar arasında kalite ve güvenlik açısından önemli farklar var.

Söz konusu yeni markaların, ithalat kriterlerini karşılamış olmaları, can güvenliğiyle ilgili kriterleri de karşıladıkları anlamına gelmiyor. ABS, hava yastığı gibi donanımların bulunması da yeterli değil. Şu anda piyasada satılan otomobiller, dünyaca kabul edilen Euro NCAP çarpışma testlerinde 5 üzerinden 4-5 yıldız almış durumda. Ancak yeni markalar ise ya bu testlerden çok az yıldız almış ya da testlere hiç katılmamış durumda. O nedenle mevcut markalarla aynı kefeye konulmamalılar.?

Bir beyaz eşya alırken de daha az kaliteli ve ucuz olanının bulunduğunu ifade eden Aydın, ?Ancak beyaz eşyayla otomobili kıyaslamamak gerek. Çünkü insanlar otomobile canını emanet ediyor. Ucuz otomobil satın alınırken, bu noktaya da dikkat edilmesi gerekiyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber