DTP Genel Başkanlığı için Demirtaş'ın ismi öne çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTP Genel Başkanlığı için Demirtaş'ın ismi öne çıktı

DTP 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkan adaylığı için DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş'ın ismi öne çıktı.

DTP'nin, Ankara Park Otel'de 8 Kasım'da toplanacak 2. Olağanüstü Büyük Kongresi öncesinde adaylık yarışı sürüyor. Daha önce adı öne çıkan Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın aday olmayacağı kesinleşti. Fırat Anlı'nın genel başkan adayı olmayacağı da DTP genel merkezinden yapılan bir yazılı açıklama ile duyruldu. Açıklamada, "Eşbaşkanlık için adaylık süreci doğal olarak kongre gününe kadar devam edecektir ve bu süreç demokratik bir şekilde işlemektedir. Adaylık sürecinde adı öne çıkan Sayın Emine Ayna ve Sayın Fırat Anlı olmuştur. Ancak Sayın Anlı, yürütülen görüşme ve tartışmalar neticesinde mevcut görevini sürdürme yönünde bir kararlaşmaya varmış olup bunu kamuoyuyla da paylaşmıştır" denildi.

NURETTİN DEMİRTAŞ'IN ADI ÖNE ÇIKIYOR

Bu arada, kongre öncesi adaylık konusundaki tartışma ve arayış da sürüyor. Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi olan DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş'ın adı adaylık konusunda öne çıktı. Genel Başkan adayı olması konusunda ismi üzerinde uzlaşma sağlanan Nurettin Demirtaş'ın 2. Olağanüstü Büyük Korgre'de genel başkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Nurettin Demirtaş'ın genel başkan seçilmesi halinde, DTP Meclis Grup Başkanlığı görevini yine Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün yürütmesi bekleniyor. Ancak, Meclis Grup Başkanlığı konusunda ikinci sürpriz bir isim daha kulislerde konuşuluyor. Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın da adı grup başkanlığı için geçiyor. Öte yandan, Nurettin Demiştaş, 9 PKK'lının öldürülmesinin ardından yaptığı sert açıklama ile kamuoyunun gündemine gelmişti. Demirtaş, 9 PKK'lının öldürülmesi konusunda TSK'yı eleştirerek, "9 gencin üzerine 10 bin kişilik ordu gönderiyorlar. Bundan utanç duymuyorlar" sözleriyle şimsekleri üzerine çekmişti.


Fırat Anlı, DTP Genel Başkanı olmayacak

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Genel Başkanlığı için ismi geçen Diyarbakır alt kademe Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, bir haftalık suskunluğuna son verdi.

DTP Genel Başkanlığı için adının geçmesinin kendisini onurlandırdığını belirten Anlı, "Bizi göreve getiren halkımıza verdiğimiz sözün gereği olarak da bu görevi zamanında sonlandırmanın doğru olacağı görülmektedir" diyerek, DTP genel başkanı olmayacağını açıkladı.

DTP 26 Ekim'de Diyarbakır'da yaptığı, 'Demokratik Toplum Kongresi'nde, adı genel başkanlık için geçen Diyarbakır alt kademe Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, adının açıklanmasından sonra sessizliğe bürünmüştü. Anlı, bir haftalık suskunluktan sonra genel başkan adayı olmayacağını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Anlı, DTP'nin Türkiye'de 'Barış Projesi'ni neredeyse tek başına yürüttüğünü savundu.

"Ancak barış için böylesi anlamlı ve değerli girişimlerde bulunan ve ciddi riskler alıp bedel ödeyen bir siyasi hareketin, her kesim tarafından aynı iyi niyetle takip edilmediği de bilinen bir gerçektir" diyen Anlı, geçmişte ve bugün parti yöneticileri, üyeleri barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verdikleri için çok ağır bedeller ödediğini belirtti.

Genel başkanlık için adının geçmesinin kendisini onurlandırdığını ifade eden Anlı, şunları söyledi: "Geçmişten beri içinde yer aldığım demokrasi ve barış mücadelesinin, hak etmediğime inandığım birçok önemli mevkide bulundum, bugün de benzer bir görevi yürütmeye çalışıyorum. Üyesi ve gönüllüsü olduğum bu siyasi geleneğin hiçbir aşamasında talip olmadım. Hep görev anlayışıyla yaklaştım. Bundan sonra da bu durum değişmeyecektir. Bu çerçevede yaptığımız değerlendirme ve tartışmalar sonucu yürütmeye çalıştığım mevcut görevinin devam etmesi yönünde güçlü bir eğilim oluşmuştur. Bizi göreve getiren halkımıza verdiğimiz sözün gereği olarak da bu görevi zamanında sonlandırmanın doğru olacağı görülmektedir. Bu vesileyle siyasi hareketimizin yerel yönetimlere ve özellikle Diyarbakır'a verdiği önemin görülmesi açısından bu tartışmaların önemli olduğunu görüyorum."

Herhangi bir görev alıp almamaya bakmaksızın, bundan sonra da halkının ve partisinin hizmetinde olacağını kaydeden Anlı, "Kongre de görev alacak tüm arkadaşlarımın yanında ve hizmetinde olacağımı belirtmek isterim. Düşünce, eleştiri ve önerileriyle bu dönem görüşlerini paylaşan, halkın çıkarları adına hareket etme kaygısı taşıdığından bir an bile kuşku duymadığım değerli kanaat önderlerinin yaklaşımlarına ve duydukları güvene layık olmadığıma inanarak ve istemeden de olsa böylesi bir tartışmanın konusu olmanın vicdani rahatsızlığını duyarak, bundan sonra halkımın ve partimin hizmetinde olduğumu, olacağımı tüm yüreğim ve içtenliğimle belirtiyorum." dedi.


DTP: Anlı'nın çekilmesi normal

DTP, dıştan çeşitli saptırmalarla kafa karışıklığına yol açmak isteyen tutumlara karşın, kongre süreciyle ilgili herhangi bir sıkıntısının olmadığını bildirdi.

DTP'den yapılan yazılı açıklamada, 8 Kasım 2007 tarihinde yapılacak 2. Olağanüstü Kongre'de yönetim organlarının seçiminin yapılacağı, eşbaşkanlarının ve Parti Meclisi'nin seçileceği hatırlatıldı. Eşbaşkanlık için adaylık sürecinin doğal olarak kongre gününe kadar devam edeceği dile getirilen açıklamada, "Adaylık sürecinde adı öne çıkan Sayın Emine Ayna ve Sayın Fırat Anlı olmuştur. Ancak Sayın Anlı, yürütülen görüşme ve tartışmalar neticesinde mevcut görevini sürdürme yönünde bir kararlaşmaya varmış olup bunu kamuoyuyla da paylaşmıştır" denildi.

Adaylık sürecinin, kongre ortamına kadar değişkenlik arz edebilen ve çekilme ya da seçime girme ile sonuçlanabilecek demokratik süreç olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Tamamen demokratik teamüller çerçevesinde işleyen bu sürecin çarpıtılmasını esefle karşılıyoruz. Konu ile ilgili birkaç gündür basın yayın organlarında çıkan haber ve yorumlar, yer yer iyi niyet sınırlarını aşan abartılı ve haksız ithamlar taşımaktadır. Bu tür dezenformasyon çabalarına karşı delege ve tabanımızın dikkatli olması gereği bir kez daha açığa çıkmıştır.

Partimizin demokratik geleneklerine bağlı kalarak tüm görevlerle ilgili olarak demokratik sürecin devam ettiğini ve dıştan çeşitli saptırmalarla kafa karışıklığına yol açmak isteyen tutumlara karşın, partimizin kongre süreciyle ilgili herhangi bir sıkıntısının olmadığı, aksine zengin düşünsel yoğunlaşma ve büyük bir moral-motivasyon düzeyiyle çalışmaların son aşamasına gelindiği bilgisini kamuoyu ile paylaşmayı sorumluluğumuz gereği yerine getiriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber