Danıştay'dan emekliler sendikasına vize

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 10. Dairesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının valiliklere gönderdiği, Emekli-Sen'in de aralarında bulunduğu "sendika adı altına faaliyet gösteren kuruluşların, kuruluş belgelerinin kabul edilmemesi, faaliyetlerini izin verilmemesi talimatını" içeren 2 Aralık 2003 tarihli işlemini iptal etti.

Daire, konuyla ilgili kararında, Türk hukukunda sendika, dernek gibi özel hukuk tüzel kişiliklerin oluşumunun izin koşuluna bağlanmadığı, sendika olarak yapılanan örgütlerin nasıl tüzel kişilik kazanacağı ve faaliyetlerine nasıl son verileceğinin yasalarla düzenlendiği belirtilerek, anayasal ve ilgili yasal düzenlemelerde genel olarak idarenin anılan tüzel kişiliklerin kuruluş ve faaliyetlerine müdahale etmemesi esasının benimsendiği ifade edildi. Kararda şunlar kaydedildi:

"Gerek 2821 sayılı yasada, gerekse 4688 sayılı yasada sendikaların, idareden önceden izin almaksızın serbestçe, tüzüklerinin ve ilgili belgelerinin valiliğe verilmesi ile kurulacağı, bir başka deyişle tüzel kişilik kazanacağı hükme bağlanmıştır.

Sendika adı altındaki bir yapılanmanın önceden izne tabi olmaması karşısında, davalı idareye anılan düzenlemeyle tanınan yetki, sendikanın kuruluş belgelerinin alınmasından sonra kuruluşun faaliyetinin durdurulması amacıyla yetkili adliye mahkemelerinde kapatma isteminde bulunulmasıyla sınırlı olduğundan, davacı sendika tarafından verilen kuruluş belgelerinin, emeklilerin sendika olarak örgütlenemeyeceğinden bahisle alınmamasında yasal isabet bulunmamaktadır."

Daire belirtilen nedenlerle oy birliğiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber