Memur-Sen, Toptan ile görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toptan: Yasa sayımız 15 bini geçti, bir yerde yanlış yapıyoruz

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni Anayasa ve yasa yapımında sivil inisiyatifin katkılarını almak istediklerini belirterek, bunu bir sistem haline getireceklerini söyledi.

Toptan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, örgütlü toplum olma yolunda, memurların başlangıçta Anayasa ve yasaları da zorlayarak önemli bir noktaya geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin gündeminde olan yeni ve modern anayasa gerçekleştiğinde, Türkiye'de sendikacılığın önündeki engellerin de büyük ölçüde ortadan kalkacağını ifade etti.

Köksal Toptan, "Yeni Anayasanın yapımında elbette sizlerin görüşleri alınacaktır" dedi.

TBMM olarak yasa yapımında sivil toplumun inisiyatifini ve katkılarını mutlaka devreye sokarak toplumun tüm kesimlerinin emeği olan bir Anayasa yapmak istediklerini kaydeden Toptan, bunu sadece Anayasa yapımında değil tüm yasaların yapımında kurumsal hale getirerek gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini bildirdi.

"SİSTEM HALİNE GETİRMEK SURETİYLE..."

Konuyla ilgili olarak 19 Kasım'da bir toplantı düzenleyeceklerini belirten TBMM Başkanı Toptan, "Bu konuda biz teknik bir çalışmayı yaptık ama sivil toplumun bu sürece nasıl katkı sağlayacağını kendi ağızlarından duymak istiyoruz, onların önerilerini almak istiyoruz" diye konuştu.

22. Dönemde TBMM Adalet Komisyonu başkanlığı yaptığını hatırlatan

Toptan, her yasada konuyla ilgili bir sivil toplum örgütünü çağırdıklarını ve görüşlerini aldıklarını, bundan da çok yararlandıklarını kaydetti.

Köksal Toptan, şöyle konuştu:

"Bunu kurumsal hale getirmek ve sadece komisyon başkanının inisiyatifiyle değil, bir zorunluluk, sistem haline getirmek suretiyle sivil toplumun devlet yönetimine katkısını sağlamayı amaçlıyoruz. Böyle yapılmadığı sürece, yasama organı ile muhatabı gruplar yahut kişiler arasında zaman zaman uyumsuzluklar oluyor, yasanın uygulamasında yanlışlıklar oluyor. Sık sık Türkiye yeni yasa yapma ihtiyacı hissediyor. Bizim yasa sayımız, herhalde 15 bini geçmiştir. Bu kadar çok yasa yapma zorunda kaldığımıza göre, biz bir yerde yanlış yapıyoruz demektir. Onun için bu yasalar toplumun değişik kesimlerini temsil eden grupların katkısı alınarak yapılırsa, zannediyorum Türkiye bu kadar sık yasa yapma ihtiyacını hissetmeyecektir. İnşallah biz bunu önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz. Böyle bir kültürün oluşmasını çok önemsiyorum. Bizde halk, sadece seçimden seçime oyunu kullanarak devlet yönetimine müdahil oluyor. Bu da 4-5 yılda bir yapılınca, halkın devlet yönetimine katılımında ciddi kopukluklar meydana geliyor. İnşallah önümüzdeki süreçte demokrasimizin bu eksikliğini gidermiş olacağız." TBMM Başkanı Toptan, memurların 2008 yılı bütçe görüşmelerinden beklentileri konusuna da değinerek, kamu çalışanlarının istediği oranda zammı Hükümetin veremediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hükümet vermiyor değil, veremiyor. Bunu biliyoruz. Çok doğal olarak siz de temsilcisi olduğunuz grupların hakkını, hukukunu savunmak için mücadele veriyorsunuz. Hükümet de ortada olan bir pastayı olabildiği kadar adil dağıtmak suretiyle çalışanları mağdur etmemeye çalışıyor.

Burada önemli olan; karşılıklı müzakerelerde makul bir dengenin bulunmasıdır. Sendikacılar da bu ülkenin çocuklarıdır. Türkiye'de çok şükür ki ciddi bir sorumlu sendikacılık anlayışı hakimdir. Bu hem işçi hem de memur sendikalarımızda var. Şunu öğrendik ki yasalar çerçevesinde hak arama yolları iyi kullanıldığında sonuç da alınabiliyor. Alınamayan sonuç sizin kusurunuz değil, pastanın yeteri kadar büyütülememesinden kaynaklanıyor. Bizim 400 milyar doları aşan gayrı safi milli hasılamızı 800 milyar dolara çıkardığımız zaman, pastadan memurumuza da işçimize de

daha çok pay düşecektir. İnşallah Türkiyemiz daha çok büyür ve çalışanlarımız da daha çok pay alır."

MEMURLARIN İSTEĞİ

Memur-Sen Genel Başkanı Aksu da yaptığı konuşmada, 2008 yılı bütçesinin TBMM'de görüşüldüğünü hatırlatarak, memurlara yapılacak zam, ücret ve tazminatların da bütçede belirlendiğini hatırlattı.

Toplu görüşmelerde mali konularda anlaşma sağlanamadığını, ancak sosyal ve bazı özlük haklarında anlaşma metni imzalandığına işaret eden Aksu, "Memur-Sen olarak talebimizi sürdürüyoruz. TBMM'deki görüşmelerde de talep ettiğimiz rakamların yasalaşması konusunda yardımınızı istiyoruz" dedi.

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Ahmet Aksu, "Yeni Anayasa'da, kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşme hakkı verilmesi artık Türkiye'nin önünde bir gerekliliktir. Gerek İLO ve diğer platformlarda Türkiye'nin karşısına çıkan bu konu, hem devletimizi hem de camiamızı sıkıntıya sokmaktadır. Bunun yeni anayasada yer alması konusunda desteğinizi talep ediyoruz" diye konuştu.

"Kamu yönetimi" adı altında bir yasa çalışmasının Başbakanlıkta devam ettiğini anımsatan Aksu, memurların iş güvencesini olmazsa olmaz olarak gördüklerini, kendilerinin de bu çalışma içinde yer almak istediklerini bildirdi.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yasa çalışmalarına da işaret eden Memur-Sen Genel Başkanı Aksu, yıllardır savundukları mesleklere göre değil, yapılan işe göre fiili hizmet zammının verilmesinin bu çalışma içinde yer almasından duydukları memnuniyeti ifade etti.

Köksal Toptan'ı TBMM Başkanlığına seçilmesinden ötürü kutlayan Aksu, "Görevi layıkıyla yapacağına olan inancını" dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber