Mantar zehirlenmelerinde ilk belirtiler nelerdir?

Haber Giriş : 08 Kasım 2007 18:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Son günlerde İstanbul'da mantar zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran hastaların sayısında belirgin bir artış görülüyor.

Son günlerde İstanbul'da mantar zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran hastaların sayısında belirgin bir artış görülüyor.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanelerine toplam 24 kişinin başvurduğu, bunlardan 13'ünün tedavisinin devam ettiği , 2'sinin de yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını kaybettiği bildirildi.

Peki Mantar zehirlenmesinin belirtileri neler?

İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nden bu konuda yapılan açıklamada doğada kendiliğinden yetişen mantarların bir kısmının çok zehirli olduğu belirtilerek, zehirli mantarların türlerine göre, zehirlenme tablosunun farklı olduğu vurgulandı.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebiliyor. Zamanında müdahale edilmezse hasta kalp veya solunum durması ile ölüyor. Bazı mantarların da karaciğer üzerine toksik etkisi bulunuyor. Bu türlerde zehirlenme 6- 15 saat içerisinde görülüyor.Yüzde 70 oranında ölüme neden oluyor. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapıyor.Yani kanı eritiyor. Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar, 24 saat sonra ortaya çıkıyor ve yüzde 20'si öldürücü oluyor.

Mantardan zehirlenen kişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükürük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülüyor.

İlk belirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor.

DİKKAT ZEHİRLENME HATTI

Sağlık sorunları ve zehirlenmelerle ile ilgili olarak, 24 saat ücretsiz hizmet veren 114 nolu telefon aranabiliniyor. Zehirlenme belirtilerinden herhangi biri ortaya çıktığında ya da şüphelenildiğinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı ambulanslar aranarak, yardım istenmesi gerekiyor.

Mantar yolu ile zehirlenme vakalarında İstanbul'da başvurulacak sağlık kuruluşlar şöyle sıralanıyor;

Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma

Hastanesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üniversite Hastaneleri

Sağlığın sesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber