Polis sokağa indi, suç oranı azaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet'in 'Güven Timleri' ile 'Yıldırım Ekipleri', vatandaşa günlük hayatı zehir eden suçluların korkulu rüyası haline geldi. 2005-2006 yıllarında büyük artış gösteren adi suçlar, polisi halkın arasına karıştıran projelerin hayata geçirilmesiyle büyük oranda düştü.

Emniyet'in 'Güven Timleri' ile 'Yıldırım Ekipleri', vatandaşa günlük hayatı zehir eden suçluların korkulu rüyası haline geldi. 2005-2006 yıllarında büyük artış gösteren adi suçlar, polisi halkın arasına karıştıran projelerin hayata geçirilmesiyle büyük oranda düştü. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde sokakta tebdil-i kıyafet görev yapan Güven Timleri ile Yıldırım Ekipleri, yaralanmalara hatta ölümlere de yol açan kapkaç hadiselerinde yüzde 63 azalma sağladı.

Emniyet, bir önceki yıl büyük artış gösteren asayiş suçlarına karşı 2007'de önemli başarı sağladı. Başarının perde arkasında ise polisi sokağa çıkaran iki ayaklı önemli proje yer alıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi metropol iller başta olmak üzere simitçi, çiçekçi, alkolik, Milli Piyango bileti satıcısı kılığında sokakta görev yapan Güven Timleri ile Yıldırım Ekipleri, başarıda önemli rol oynadı. Güven Timleri uygulaması, Köksal'ın İzmir valiliği yaptığı dönemde gündeme gelmişti. Uygulamayla birlikte İzmir'de kapkaç gibi cadde ve sokakları vatandaş açısından güvenilmez kılan asayiş hadiselerinde azalma sağlanmıştı. Köksal, emniyet genel müdürü olunca bu tecrübe ışığında projeyi Türkiye geneline yaydı. "Polisin Asayiş Suçlarıyla Mücadele Stratejisinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi" projesi çerçevesinde 21 Mayıs 2007'den itibaren 81 ilde kurulan timler, beş aydır kendilerini gizleyerek vatandaş arasında görev yapıyor.

Beş aylık sürede elde edilen veriler ise Güven Timleri ve Yıldırım Ekipleri'ni devreye sokan projenin netice verdiğini ortaya koydu. Projenin uygulandığı bu sürede 38 bin 720 şüpheli ile haklarında adli makamlarca verilmiş yakalama ve tutuklama kararı bulunan 8 bin 46 kişi timler tarafından yakaladı. Güven Timleri ile Yıldırım Ekipleri'nce gerçekleştirilen denetim ve baskınlarda 625 çalıntı araba, 825 adet ruhsatsız tabanca, bin 306 kesici ve delici alet ele geçirildi. Timler uyuşturucu ile mücadelede de önemli başarı sağladı. Güven Timleri kurulduğundan bu yana 13 kilo 228 kilo eroin, 3 bin 860 adet ecstasy hap ele geçirdi.

Kapkaç gündemden düştü

İçişleri Bakanı Beşir Atalay bu hafta bakanlığının bütçesinin görüşüleceği Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda rakamları açıklayacak. Polisin elde ettiği başarının yer aldığı raporu komisyon üyelerine sunacak olan Atalay, milletvekillerinden maddi açıdan zor durumda olan polislerin özlük haklarının düzeltilmesi için destek arayacak. Atalay'ın komisyon üyelerine sunacağı rapora göre, 2006'nın ilk 9 ayında 9 bin 502 kapkaç olayı yaşandı. Bu sayı 2007'nin aynı döneminde yüzde 63 düşerek 3 bin 548 şeklinde gerçekleşti. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal kapkaç suçunda sağlanılan başarı ile bu suçun vatandaşın gündeminden düştüğünü söylüyor. Köksal, bu suçun gündemden düşmesine en büyük kanıtı ise gazete ve televizyon haberlerine uzun süredir bu suçla ilgili haberlerin yansımamasını gösteriyor. Sedat Güneç / Ankara

'Nakavt' edilen suç örgütüne 17 tutuklama

Eskişehir polisinin önceki gün düzenlediği Nakavt Operasyonu'nda, 'suç örgütü kurarak teşekkül halinde uyuşturucu ticareti yaptıkları' iddiasıyla yakalanan 22 zanlıdan 17'si tutuklandı. Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkarılan zanlılardan PKK'lı ağabeyi İ.F.'ye sahte isimlerle para gönderen Mahsum F.'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi, 'çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak, teşekkül halinde uyuşturucu ticareti yapmak' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Zanlılardan 5'i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Eskişehir, Cihan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber