Soba zehirlenmeleri ve çözüm önerileri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kilis İl Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Metin, kış mevsimine girilmesi nedeniyle soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de her yıl bina yangınlarının yüzde 20'sinin temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını vurgulayan Metin, "Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda, evlerde baca tepmesi dediğimiz olaylar sık aralıklarla meydana gelmektedir. Baca tepmesi sonucunda çok zehirli olan karbonmonoksit gazı, zehirlemelere neden olmaktadır. Bu nedenle yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerekmektedir. Bacalar temizlenmediği ve yakıcılar doğru şekilde doğru yere kurulmadığı zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır Eksik yanma sonucunda oluşan kirli gazlar ve partiküllerin, baca tıkanmasına sebep olmaktadır. Baca temizliği için Türkiye'de en uygun zaman Haziran ve Eylül aylarıdır. Bacalarda mutlaka baca başlığı bulunmalıdır. Aksi durumda rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar teperek zehirlemelere neden olmaktadır. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış olan bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalarda sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşarak, bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olmaktadır. Sobada baca çekişi ve yanma verimi düşer. Zehirlenmelerin ana sebeplerinden biri de sobaların ve şofbenlerin doğru yere kurulmamasıdır" diye konuştu.

Sobada plastik, boya, petrokok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöplerin yakılmasının yasaklanması gerektiğini de vurgulayan Metin, soba zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken konuları ise şöyle sıraladı:

"Rüzgarlı havalarda baca tepmesini ve yağmur suyunun baca içini ıslatmasını önlemek için bacada başlık olmalı. Odadaki pencere ve kapının kırık camları tamir edilmeli. Geceleri sobanın kısık yakılmasından ve cam kenarlarındaki hava kaçaklarından dolayı oda hızla soğur, bu nedenle kaçaklar tamir edilmeli. Duvarlarda yarık, çatlak varsa kış gelmeden önce mutlaka dışarıdan tamir edilmeli. Beton bloklar sıcaklık değişiminden etkilendiğinden, beton olan dairenin çatısı hava ile doğrudan temas halinde ise mutlaka yalıtılmalıdır.?

İl Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Metin, "Yanmakta olan sobaya kesinlikle çöp atılmaması gerektiğini savunarak, " Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli gazlar oluşur. Aşırı nemli kömür veya odun kullanılmadan önce kurutulmalıdır. Ağaçlar kesildikten en az 6 ay sonra ısınmada yakıt olarak kullanılmalıdır. Benzer şekilde yüksek nemli kömür kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber