Sağlık Bakanı konuşmaları için TDK'dan uzman aldı

Haber Giriş : 02 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkçenin ?sağlığına' da hassasiyet gösteriyor. Akdağ, bakanlığın çıkardığı yasa tasarılarını, genelge ve yönetmelikleri dil uzmanına kontrol ettiriyor. Daha önce ilaç prospektüslerinin anlaşılır bir dille yazılması için çalışma başlatan Sağlık Bakanı'nın, Türk Dil Kurumu'na başvurarak uzman talebinde bulunduğu öğrenildi. Kurumun görevlendirdiği Yaşar Yılmaz, hem Akdağ'ın konuşma metinlerini gözden geçiriyor, hem de bakanlığın çıkardığı düzenlemele-ri dil bilgisi kuralları ve anlatım biçimi yönünden kontrol ediyor. Yılmaz, ayrıca bakanlık personeline doğru Türkçe seminerleri veriyor. Bakan Akdağ, dil hassasiyetini değerlendirirken, son 10 yıldır Türkçenin iyi öğretilmediğine dikkat çekti. ?Sağlıklı iletişim kurmak için önce Sağlık Bakanlığı personelinin dilimizi iyi kullanması, yasaların da yine halk tarafından anlaşılması gerekiyor. Türk dili uzmanı bu sebeple önemlidir.? diyen Bakan Akdağ, projeyi George Orwell'ın ?1984? isimli kitabından yola çıkarak başlattığını anlattı. Kitapta, halkın kelime varlığını azalta-rak düşünce suçlarının önüne geçileceği tezinin işlendiğine işaret eden Akdağ, dilin fakirleşmesi halinde düşünemeyen bir toplumun ortaya çıkacağını vurguladı.

İlaç prospektüslerinin Türkçe yazılmasını önemseyen Akdağ, bundan böyle ruhsat alan her yeni ilacın prospektüsünde anlaşılır bir Türkçenin bulunacağı bilgisini veriyor. Bakan, dilci Yaşar Yılmaz dışında Türk Dil Kurumu (TDK) ile bu konuda daha geniş bir çalışma yapacaklarını ifade ediyor.

Dil uzmanı Yaşar Yılmaz ise, halkla direkt bağlantı içerisinde olan bir bakanlıkta Türkçeye önem verilmesinin kendisini sevindirdiğini belirtirken, her kurumun Türk dili ile ilgili konularda hassas olması gerektiğini söylüyor.

Televizyon ve internetin kitap okumayı engellediğine inanan 5 çocuk babası Akdağ, ilk 3 çocuğunun televizyon ve internetten uzak büyümesi dolayısıyla daha çok kitap okuduğuna işaret ediyor. "Son iki çocuk ise televizyon ve internetle büyüdü neredeyse. Çok sayıda kitap okumadılar. Bu sebeple ilk ikisini daha şanslı görüyorum, kitap okuyarak dillerini daha çok geliştirdiler." diyen Akdağ, kendi ailesini örnek göstererek kitap okumanın önemine değiniyor. TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Sağlık Bakanlığı'na destek veriyor. Akalın, Bakan Akdağ'ın talebinin örnek bir davranış olduğunu kaydederek kendilerinden dil konusunda talepte bulunan kamu kuruluşlarını destekleyeceklerini söylüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber