Çelik: Öğretmenin ürününe değer biçilemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Ticaret erbabının her ürününün bir değeri vardır ama öğretmenin ürününe değer biçilemez. Öğretmenlik sevgi ve şefkat mesleğidir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda "24 Kasım Öğretmenler Günü" nedeniyle gündemdışı söz alan MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, kaliteli öğretmen yetiştirilerek, gelecek nesillerin Türkiye'yi lider ülke konumuna getirmesinin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Büyükataman, Türk Eğitim-Sen tarafından 1700 öğretmenle yapılan anket çalışmasında, öğretmenlerin yüzde 23.5'inin ek iş yaptığını, yüzde 89.16'sının kredi kartı veya taksit borcu bulunduğunu belirtti.

Öğretmenlik mesleğinin saygınlığının giderek azaldığını savunan Büyükataman, öğretmenlerin büyük kısmının kendi çocuklarına öğretmenlik mesleğini seçtirmediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretmenlik mesleğinin çok saygın bir meslek olduğunu belirterek, "Ticaret erbabının her ürününün bir değeri vardır ama öğretmenin ürününe değer biçilemez. Öğretmenlik sevgi ve şefkat mesleğidir" dedi.

"KEŞKE İMKANLARIMIZ BÜYÜK OLSAYDI..."

Ülkenin refah ve kalkınmışlık düzeyinin her meslek grubuna yansıdığını belirten Çelik, ülke imkanlarıyla tüm çalışanların ihtiyaçlarının karşılanmak zorunda olduğunu söyledi.

OECD ülkeleri içinde öğretmenler için gayrisafi milli gelirden ayrılan payda Türkiye'nin ilk sırada olduğunu kaydeden Çelik, AK Parti iktidarı döneminde enflasyon haricinde refah payı olarak öğretmen maaşlarının yüzde 43 arttığını, 1998'den beri artırılmayan ek ders ücretlerinin ise yüzde 47 artırıldığını bildirdi.

"Keşke imkanlarımız büyük olsaydı öğretmenlerimize 3 bin YTL maaş verebilseydik" diyen Çelik, Türkiye'deki 630 bin öğretmenin toplam memurların üçte birini oluşturduğunu, bu nedenle yapılacak küçük artışın bile toplamda çok büyük miktar oluşturduğuna dikkati çekti.

Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını korumak için öğretmenlerin atamalardaki iş ve işlemlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Çelik, "Bütün iş ve işlemler elektronik ortamda 7 gün 24 saat süreyle yapılıyor. Önceden atama olacağı gün Milli Eğitim Bakanlığının koridorları panayırı andırıyordu. Şimdi 20 bin öğretmenin atanması, 12 dakikada yapılıyor. Hem de nokta ataması yapılıyor. İhtiyaç olan okula direk atama yapılıyor" diye konuştu.

"SAYGINLIK SADECE MAAŞLA İLGİLİ DEĞİLDİR"

Çelik, öğretmenlerin konut sorununun çözümü konusunda İlksan ve TOKİ ile işbirliği sonucu yaptırılan 3 bin konutun öğretmenlere teslim edildiğini bildirdi.

Kaliteli öğretmen yetiştirilmesi için önemsedikleri Anadolu Öğretmen Liselerini 103'ten 180'e çıkardıklarını anlatan Çelik, "Amacımız, öğretmen olacakların orta öğretimden itibaren eğitimini sağlamak.

Böylece daha kaliteli öğretmenler yetiştirilmeye başlandı. Öğretmenliği kariyer meslek haline getirdik. İyi performans gösteren ve iyi sicili olan öğretmenler, uzman öğretmen veya başöğretmen olma hakkı tanındı. Şu an uzman veya başöğretmen kadrosuna alınan 100 bin öğretmen var.

Bunların maaşlarında ciddi artışlar oldu" diye konuştu.

Maaşların bankaya yatmasından dolayı alınan promosyonların yüzde 30'unun eğitime harcandığını, yüzde 70'inin çalışanlara dağıtıldığını belirten Çelik, bu uygulamalarının diğer kurumlar tarafından örnek alınarak uygulanmaya başlandığını söyledi.

Hüseyin Çelik, şöyle devam etti:

"Öğretmenlik mesleği şüphesiz çok büyük karşılığı hak eden meslektir.

Bizim toplumumuzda öğretmenlerin saygınlığı, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yüksektir. Saygınlık sadece maaşla değil, öğretmenin kendisiyle de velilerle de ilgilidir.

Sendikalar popülizm yapmak için daha fazla üye kaydı yapmak için başka ülkelerle Türkiye'yi kıyaslarlar. Hollanda'da 2.5 milyon öğrenci için 20 milyar avro bütçe harcanıyor. Bizim öğrenci sayımız Hollanda ile kıyaslanırsa 205 milyar YTL bütçe ayırmamız gerekir. Türkiye'nin bütçesi zaten o kadar. Para basalım, memura, işçiye dağıtalım zihniyeti, Türkiye'yi uçuruma götüren zihniyettir. Yeter ki imkanları ülke yararına kullanmasını bilelim." Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise okullarda yardımcı hizmetlinin bulunmadığını belirterek tuvaletlerin öğretmen, öğrenci ve veliler tarafından temizlendiğini belirterek, "Diyanete alınan personel kadar Milli Eğitim Bakanlığına da alın" dedi.

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, gündemdışı konuşmasında Edirne'de yaşanan sel felaketinden dolayı herhangi bir mağduriyetin bulunmadığını söyledi.

Budak, taşkınların önlenmesi için Türkiye ile Bulgaristan'ın ortaklaşa yürüttüğü baraj yapımı ve nehir yataklarının temizlenmesi çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ise Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı konuşmada, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özel hastaneler tarafından verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber