Kansız-bıçaksız bademcik ameliyatı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 13:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gelişen teknoloji sayesinde bademcik ve geniz eti de 'kansız bıçaksız' tabir edilen ameliyatla alınabiliyor. 'Termal Welding' adı verilen cihaz, kulak, burun ve boğaz cerrahlarının korkulu rüyası olan kanama riskini yok ediyor.

Cihaz, ameliyatı lazer ya da radyo dalgaları ile gerçekleşiriyor. Cihaza takılan bir uç (probe) yardımı ile dokular herhangi bir makas ya da bıçak (bisturi) kullanmaksızın çıkarılıyor. Önce ısı ile dokuların kan akımı durduruluyor, ardından kesici akım kullanılarak çıkarılıyor. Bu şekilde ameliyat ve sonrasındaki kanama riski en aza indiriliyor, dikiş atılmadığı için ameliyat sonrası ağrı belirgin olarak azalıyor. Halk arasında 'kansız bıçaksız ameliyat' olarak adlandırılan bu yöntem, kulak, burun, boğaz ameliyatlarının yanı sıra, genel cerrahi, kadın hastalıkları, doğum, çocuk cerrahisi, plastik cerrahisinde de kullanılıyor. Yöntem, horlama cerrahisi ve burun eti küçültme cerrahisinde de kullanılıyor.

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Elçi, cerrahi yöntemlerin mümkün olduğunca kanama risklerini en aza indirgeyecek şekilde tasarlanmaya çalışıldığını söyledi. Elçi, "Klasik cerrahi yöntem olarak öğretilip uygulanan 'disseksiyon tonsillektomi'de her ne kadar dikkatli kesi ve gereğinde dikiş atma ihtiyacı olsa bile yine de kanama riskleri tamamen ortadan kaldırılamıyor. Buyöntem, gerek hasta gerekse de hekim açısında son derece ciddi riskler taşıyor." dedi.

Yüz yılı aşkın bir geçmişi olan bademcik ve geniz eti ameliyatlarının, hep en çok uygulanan ve bir o kadar da sorun yaşanılan operasyonlar olduğunu belirten Op. Dr. Uğur Elçi, hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, bu operasyonların en sık karşılaşılan ve korkulan olumsuzluklarının başında 'kanama' riskinin geldiğini ifade etti. Elçi, "Bu riskleri ortadan kaldırmak için günümüzde birkaç farklı cihaz tasarlandı. 'Termal Welding' adını verdiğimiz bu yöntemi ameliyatlarımızda son derece başarı ile kullanıyor ve tüm hastalarımıza bu yöntemi tercih etmelerini öneriyoruz." diye konuştu.

Op. Dr. Elçi'nin verdiği bilgiye göre geniz eti büyümesi ve kronikleşen bademcik enfeksiyonları, günümüzde çocukluk çağında en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Gelişen tıp, üç yaşındaki ve 12 kilogram üzerindeki çocuklarda cerrahi müdahele imkanı sağlıyor. Cerrahi müdehale yapılmadığında, geniz eti ve bademcik enfeksiyorları, işitme kayıpları, kalıcı kulak hasarları, beslenme yetersizlikleri, solunum güçlükleri, ağız açık uyuma, horlama, uykuda tıkanma (apne) atakları, zihinsel gelişimde kısıtlılıklar, diş, damak ve çene gelişiminde bozukluklar ve gece işemeleri (enüresis) görülebiliyor. İleri yaşlarda kalp kapak hasarları, akut eklem romatizmaları ve böbrek yetmezlikleri yaşanabiliyor. Elçi, tedavi alternatiflerinin tamamen uygulanmasına rağmen düzelme sağlanamayan hastalarda carrahi müdehaleyi önerdiklerinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber