Devlet hastanelerinde 'teletıpla' ameliyat

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastaneleri teletıp teknolojisi ile birbirine bağlayacak. Ses ve görüntü aktarımı yapılan sistemle İstanbul'daki bir doktor, Şırnak'ta yapılan ameliyata katılabilecek.

Sağlık Bakanlığı, teletıp projesi kapsamında 46 eğitim araştırma hastanesi, bakanlık ve bir de gezici konferans aracını uydu yoluyla birbirine bağladı. Bundan sonra yapılan bütün ameliyatlar veya toplantılar video konferans sistemiyle diğer hastanelerden de canlı izlenebilecek. Katılımcıların karşılıklı konuşabileceği veya görüntülerin kişinin kontrolüyle istenen yere yöneltilebileceği sistem sayesinde İstanbul, İzmir veya Ankara'daki doktorlar Şırnak, Kars, Ağrı veya bir başka Anadolu ilindeki hasta ameliyatlarına katılıp, görüş bildirecek veya hastanın durumu hakkındaki kanaatini söyleyebilecek. 48 merkezde pilot olarak uygulanacak proje başarılı olursa bakanlığa bağlı bütün hastanelere yaygınlaştırılacak.

Türksat'tan uydu desteği alan Sağlık Bakanlığı bu sayede 7 gün 24 saat kesintisiz hastaneler arası sesli ve görüntülü olarak aynı anda görüşebilecek. Ayrıca hastaneler de kendi arasında görüşme yapabilecek. Denemeleri İstanbul Kartal Devlet Hastanesi'nde başarıyla tamamlanan video konferans sistemi, önümüzdeki haftadan itibaren bütün hastanelerde devreye giriyor. Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Doç. Dr. Sinan Yol, video konferans sistemi için bir de seyyar cihaz alındığını belirterek, "Anadolu'nun herhangi bir köşesindeki hastaneye bu cihazı götürüp, uydu bağlantısıyla İstanbul, İzmir veya Ankara'daki bir doktorun ameliyata katkısını sağlayabileceğiz." dedi. Pilot projenin Ankara, İstanbul ve İzmir'deki 46 eğitim araştırma hastanelerinde başladığını söyleyen Doç. Dr. Sinan Yol, "Bu hastanelerimizde aynı zamanda uzmanlık eğitimi ve bilimsel çalışmalar da yapılıyor. Ayrıca bunlar bizim referans hastanelerimiz. Buralardaki bilgi ve tecrübeler gezici video konferans sistemiyle Türkiye'nin her tarafına aktarılacak." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber