Kalbiniz için bilinçli korunun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 19:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ölüm nedenleri arasında ilk sırada olan kalp hastalığının tedavisi artık erken teşhisten değil 'bilinçli korunma'dan geçiyor. Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, ?her gün yarım saat yürüyüş kalp için birebir? dedi.

Türkiye'de yılda ortalama 170 bin kişi kalp-damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalığın çocuklara kadar indiğini ve durumun ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, iki ölümden birinin kalp nedeniyle olduğunu belirterek, "Trafik kazaları sonucu ölümler, kalp rahatsızlığı sonucu ölenlerden çok çok az " dedi. Kolesterol yüksekliği, sigara, hiper tansiyon ve hareket azlığının, kalp rahatsızlığını tetikleyen önemli unsurlar olduğunu belirten Tüzüner,

KADINLAR İLK SIRADA

"Kalp rahatsızlığına neden olan etkenler arasında sigara çok önemli bir risk faktörüdür" dedi. Tüzüner, özellikle kadınlarda kalp rahatsızlıklarının önemli bir artış olduğunu kaydederek, kadınların birinci ölüm nedenlerinde kalp rahatsızlığının birinci sırada yer aldığını vurguladı. Erkeklerde 55 kadınlarda 65 yaşından sonra kalp rahatsızlığının arttığını belirten Tüzüner, en iyi tedavi yönteminin 'korunma' olduğunu söyledi. "Kalp rahatsızlığı çok masraflı tedavi süreçlerini getiren ve iş gücü kaybına da neden olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle biz hastalığa yakalanmadan korunalım" diyen Tüzüner, korunmanın formülü şu şekilde açıkladı: "Her gün yarım saat ritmik yürüyüş, hergün taze sebze meyve yemek haftada 2 gün bir porsiyon balık yemek."

KADINLARA KALP MERKEZİ

Mesleğinin yanı sıra sosyal sorumluluk alanında da çalışmalar yürüten Tüzüren, Türkiye'de ilk defa olarak kadınlara yönelik Kadın Kalp Merkezini kurmaya hazırlanıyor. Tarama ve bilinçlendirme çalışmalarının başladığını belirten Tüzüner, önümüzdeki ay itibari ile faaliyete geçebileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber