Şahin: Kim başarılı olursa o hakim ve savcı olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2007 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, torpil, kayırmacılık, iltimasın, marjinal kalmış siyasi partilerin işi olduğunu belirterek, "Bizim buna ihtiyacımız yok. Kim yazılıda, mülakatta başarılı olursa o hakim ve savcı olur, yargıya o hizmet eder" dedi.

Şahin, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi'yi ziyaretinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Hakim ve Savcı Kanun ile ilgili bir soru üzerine, hakim ve savcı atamalarıyla ilgili daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin verdikleri kararlara göre düzenleme yaptıklarını belirtti. Şahin, "Ortada bana göre eleştirilecek, yargıya müdahale etme imkanını daha da artıracak bir husus söz konusu değildir. Hatta bu daha da azalmıştır" dedi.

ÖSYM'nin yaptığı sınavda siyasi iradenin belirlemede etkisi olmadığına işaret eden Şahin, mülakat komisyonunun kendi iktidarları döneminde ortaya çıkmadığını, 1934 yılından beri Adalet Bakanlığı'nın, hakim ve savcı adaylarıyla ilgili mülakatı bürokratları kanalıyla yaptığını ifade etti.

Daha önce yazılıda alınan puan ile mülakatta alınan puanın aritmetik olarak toplanarak ortalamasının alındığını ve adayların ona göre sıralamaya tabi tutulduklarını söyleyen Şahin, yapılan son düzenlemeyle yazılıya daha fazla ağırlık verdiklerini, yazılı sınavın yüzde 70, mülakatın yüzde 30 oranında sonucu etkilediğini ifade etti. Şahin, şunları söyledi:

"Bunlar nasıl bir siyasi kadrolaşma amaçlı olabilir. Daha önce olmayan bir şeyi adayların lehine daha da güçlendiriyoruz, mülakata daha az değer veriyoruz. Bu düzenlemeden dolayı bize teşekkür edilmesi gerekir. Biz AK Parti olarak iltimasa, adam kayırmaya, torpile ihtiyaç hiç duymayan bir siyasi partiyiz. Sokakta yürüyen iki kişiden biri zaten bizim partimize oy vermiş olan kişidir. Kimi kime tercih edeceksiniz? Torpil, kayırmacılık, iltimas, marjinal kalmış siyasi partilerin işidir. Bizim buna ihtiyacımız yok. Kim yazılıda, mülakatta başarılı olursa o hakim ve savcı olur, yargıya o hizmet eder. Aslında şu ana kadar torpil, kayırmacılık yoluyla yandaşlarımızı devlet kadrolarına yerleştirelim diyenler siyaseten kazançlı çıkmamışlardır. Hepsi kaybetmişlerdir.

Bizi kadrolaşmakla suçlayanlar, kendi yandaşlarını hakim ve savcı kadrolarına atamaya çalışıyorlar diyenler önce kendileri bir aynaya baksınlar. Eğer şu anda marjinal kalmışlarsa geçmişte bunu yaptıkları içindir."

"Hukuka, hukukun üstünlüğüne, hukukçumuza ve adalete sahip çıkıyoruz" sloganıyla 9 Aralık'ta Tandoğan Meydanı'nda yapılması planlanan mitingle ilgili de değerlendirme yapan Şahin, "İki ama dolma yiyorlarmış. Biri diğerine, 'Niye çift çift yiyorsun' demiş. Diğeri de 'Nereden biliyorsun, görmüyorsun ki' diye sormuş. Diğeri, 'Ben öyle yapıyorum da' demiş. Bunlar kendileri geçmişte böyle yaptıkları için bizi de kendileri gibi davranıyor, davranacak zannediyorlar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber