Kurbanlıklara ultrasonlu gebelik testi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde pazarlarda satılacak kurbanlıkların gebe olup olmadığı ultrason cihazı ile kontrol edilecek.

Muğla Veteriner Hekimler Odası'nın il genelinde başlattığı bu uygulama ile gebe hayvanların kurban edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Fethiye Belediyesi de bu bir uygulamaya sıcak baktığını açıkladı. Belediye yetkilileri, zabıtaların veterinerlerle birlikte kurban pazarlarında çalışma yapabileceklerini bildirdi.

Muğla Veteriner Hekimler Odası tarafından Fethiye'de veterinerlere yönelik ultrason cihazı kullanımı semineri verdi. Seminerin ilk günü teorik bilgilendirmelerle geçti. Seminerin ikinci gününde ise köpek ve koyunlar üzerinde uygulama yapıldı. Dokusal bozukluklar ve iç hastalıkların yanında doğum kontrolünün de yüzde 100'lük bir doğrulama oranına sahip olan ultrason cihazı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi gebe hayvanların kurbanlık olarak satılmaması için yapılacak çalışmada kullanılacak. Veteriner hekimler odasına bağlı ekipler gebe hayvanların kurban edilmesini önlemek için hayvan pazarlarına kontrol yapacak. Ayrıca köy köy dolaşılıp ahırlarda küçükbaş hayvanlar üzerinde uygulama yapılacağı bildirildi.

Bölgede bulunan koyun çiftliklerini gezen ekibin çalışmaları ve ultrason hakkında bilgi veren radyoloji uzmanı Prof. Dr. Zeki Alkan, bu şekilde hayvanların iç organ muayenelerinin bizzat uygulanarak belirlendiğini aktarıyor. Uygulamanın yeterli materyale sahip şekilde devam ettiğini vurgulayan Alkan, "Bizim esas amacımız küçükbaş hayvanların kurbanlarında ve kesimi sırasında bu tür testlerin yapılmasının sağlanmasıdır." dedi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi jinekoloji ve doğum uzmanı Prof. Dr. Rıfat Vural, ultrason yönteminin teknik boyutunu açıkladı. Hayvanlarda eziyetsiz olan ultrasonografi ile ineklerde 20, koyunlarda 30 günden itibaren gebeliklerin belirlenebildiğine dikkat çeken Vural, testlerin çok kısa sürede uygulanabileceğini aktardı. Hayvana eziyet edecek hiçbir etkenin bu testler aşamasında uygulanmadığına ısrarla vurgu yapan Vural şöyle konuştu: "Koyunlarda ve keçilerde kurban bayramı döneminde gebe olmayan hayvanların belirlenmesi etik açıdan ve ekonomik olarak çok önemlidir. Kurbanlık hayvanların ayakta gebe olup olmadığı belirlenebilir. Doğrulama oranı yüzde 100'dür. Kurbanlık olacak hayvanın mutlaka gebelik muayenesinden geçirilmesinde fayda vardır. Bu gibi işlemlerde doğrudan veteriner hekimlere başvurulabilir. Ama belediyelerle hayvan satış yerlerinde kurbanlık hayvanların satışı esnasında vatandaş ister ise muayene ettirebilir. Satıcı ile belediyeler bu testlerle gebe hayvanları belirleyerek satıştan çıkarmalıdır. Şuan Ankara'da belediye ile veteriner hekimler odası tarafından bu uygulanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber