İl Düzeyinde Başarı Değerlendirme Sınavları Yapılmayacak

"İlköğretim Yönetmeliği Neleri Değiştirdi?" başlıklı haberimizde 27.08.2003 tarih ve 25212 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki değişiklikleri ele alarak yorumlamış ve haberimizin; Göze çarpan hususlar kısmında ?- Seviye Tespiti, Başarı Değerlendirme Sınavları Kaldırıldı? demiştik. Ancak bazı illerin hala bu türden sınavlar yapması nedeniyle İlköğretim Genel Müdürlüğünce bir açıklama yayımlanmıştır. açıklamayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 10:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İL DÜZEYİNDE BAŞARI DEĞERLENDİRME SINAVLARI YAPILAMAYACAK.

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 15/11/2007 tarih ve 187755 sayılı yazılarıyla İl Düzeyinde Başarı Değerlendirme Sınavları Yapılamayacak. Ayrıntılar için tıklayınız.

http://www.memurlar.net/haber/85299/ haberimizde 27.08.2003 tarih ve 25212 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki değişiklikleri ele alarak yorumlamış ve haberimizin; Göze çarpan hususlar kısmında ?- Seviye Tespiti, Başarı Değerlendirme Sınavları Kaldırıldı? demiştik.

Fakat yönetmelikteki bu hükümlere rağmen hala sınav yapan illerin bulunduğu vaki olduğundan İlköğretim Genel Müdürlüğünün 15/11/2007 tarih ve 187755 sayılı yazılarındaki ?Öğrencilerin öğretim programı kazanımlarını edinme derecesini ölçen, merkezi düzeyde seviye belirleme sınavları ve okul düzeyinde ortak sınavların yapılacak olması nedeniyle; il düzeyinde yapılan -bir kısmı öğretim programlan ile çelişen- başarı değerlendirme sınavlarının yapılmasının uygun olmayacağı düşünülmekledir.? hüküm nedeniyle artık bu sınavların kesin olarak yapılmasına olanak bulunmamaktadır.

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İlköğretim Genel Müdürlüğü

Sayı :B.O8.0.İGM.0.08.O1.01.320/18755 15/11/2007

Konu: İlköğretim Okullarında Uygulanacak Ortak Sınavlar

........................VALİLİĞİNE

{İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: 27/08/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı

İlköğretim Kurumlan Yönetmeliği.

Bilindiği gibi ilköğretimde, öğretim programlan yenilenmiş ve yenilenen öğretim programlarında yapılandırmacı yaklaşım esas alınmıştır. Buna göre öğrencilere bilgileri hazır olarak vermek yerine, bilgiye ulaşma yollarının gösterilmesi hedeflenmiştir. Dolayısıyla bu yeni sistemde, etkinlik temelli ders işlenişi ile süreç, dayalı değerlendirme önem kazanmıştır.

İlköğretimde, günümüz eğitim anlayışları çerçevesinde öğrenci performansını daha doğru ve çok yönlü olarak ölçen, ilköğretim düzeyinde sürdürülen eğitim ve öğretimin temel ruhu ile bağdaşan ve ortaöğretim kurumlarına geçişler için zemin sağlayan yeni bir modele ihtiyaç duyulmaktaydı. Bunun için Bakanlığımız, öğrenci başarısını, sürece dayalı ve çok yünlü olarak ölçen bir modeli uygulamaya koymuştur.

20/08/2007 tarihli ve 26619 sayılı Resmî Gazetemde İlgi Yönetmelik'in 36'ncı maddesi "Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım dersleri dışındaki derslerden, öğretmenlerin iş birliği ve ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere her dönemde en az bir sınav birlikle düzenlenir. Bu ortak sınavların sorularıyla birlikte cevap anahtarları da okul zümre öğretmenlerince hazırlanır ve cevap anahtarlarında her soru için verilecek puan belirtilir." şeklindedir. Bu ortak sınavla öğrenci başarılarının değerlendirilmesinde okul düzeyinde şubeler arası birliktelik sağlanmış olacaktır.

Öğrencilerin öğretim programı kazanımlarını edinme derecesini ölçen, merkezi düzeyde seviye belirleme sınavları ve okul düzeyinde ortak sınavların yapılacak olması nedeniyle; il düzeyinde yapılan -bir kısmı öğretim programlan ile çelişen- başarı değerlendirme sınavlarının yapılmasının uygun olmayacağı düşünülmekledir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

İbrahim ER

Bakan a.

Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber