Üst kurulların durumu Bakanlar Kurulunda görüşüldü

Haber Giriş : 06 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KURULLAR

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''düzenleyici ve denetleyici kurulların 2003 yılı faaliyet raporları'' hakkında bilgi sunumu ve değerlendirmesinin yapıldığını söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

''30 Ocak 2002 tarihli ve 4743 sayılı kanunla denetim başlıklı 7. maddesinde özel kanunlarla kurulmuş olan bir kısım denetleyici ve düzenleyici kurulların Başbakanlık tarafından belli aralıklarla ve belirli bir kompozisyondaki heyet tarafından Başbakanlık müfettişleri ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve Maliye müfettişleri tarafından denetlenmesine amirdir. 2003 yılı ile ilgili olarak bu düzenleyici ve denetleyici kurulların faaliyet raporu hakkında etraflı bir sunum yapılmıştır.

Türkiye'de düzenleyici ve denetleyici kurullar belirli bir sıkıntının ardından gündeme girmiş olan kurullardır. Özellikle 57. hükümet döneminde, geçen parlamento döneminde bu neviden kurullar kurulmuştur. Şu an bugün çalışmaları hakkında bilgi sunulan kurulların sayısı 10'dur. Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Tütün ve Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Şeker Kurumu, Türk Muhasebe Standartları Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Kurumu olmak üzere 10 kuruluşla ilgili olarak yapılan denetim çalışmaları ile ilgili etraflıca bilgi verilmiştir. Bunlarla ilgili denetlemeler yapılmıştır. Bu denetlemelerin sonucunda bu kurulların aksayan yönleri, işlemeyen yönleri, varsa eksikleri bunlar tespit edilmiştir. İlgili bakanlıklar bu konular üzerinde duracak. Bu eksiklerin bir sonraki denetim döneminde ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmalar hususunda da değerlendirmeler yapılmıştır.'' Üçüncü konu olarak Türkiye'nin dış politikası ile gelişmelerin değerlendirildiğini ifade eden Çiçek, ''çevremizde, bölgemizde Avrupa Birliği ile ilişkiler noktasında geldiğimiz nokta bugün burada bir değerlendirme konusu olmuştur'' dedi.

Çiçek, belli bir süreden beri, 17 Aralık'a doğru giderken her hükümet toplantısında, her Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyla ilgili çalışmaların değişmez gündem maddeleri olarak değerlendirildiğini anlattı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber