Aracınızın lastiklerindeki 'hava'ya dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2007 17:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Michelin'in, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında, Türkiye çapında toplam 6 merkezde gerçekleştirdiği "Doğru Hava Basıncı" faaliyetlerinden elde ettiği sonuçlara göre her 10 araçtan 3'ünde lastik hava basıncının tehlikeli sonuçlara yol açabilecek kadar düşük.

Michelin'den yapılan yazılı açıklamada, Afyon, Susurluk, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakaları, Ankara ve İzmir'de yapılan aktivitelerde incelenen toplam 4 bin 109 araçtan yüzde 58'inin düşük havalı lastiklerle kullanıldığı, her 10 araçtan 3'ünde ise lastik hava basıncının tehlikeli sonuçlara yol açabilecek kadar düşük olduğunun saptandığı bildirildi.

Lastiklerde hava basıncının düşük olmasının, lastiklerde bozulmaya, patlamalara ve bunun sonucunda araç kontrolünün kaybedilmesine yol açabildiği, düşük basınçlı lastiğin zeminle olan temasının azalması nedeniyle, aracın ıslak zemindeki kontrolünün azaldığı ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olduğu belirtildi.

Lastik hava basıncı düştükçe, lastiğin yuvarlanma direncinin artığı, ortaya çıkan enerji kaybının, motor tarafından dengelemesinin daha fazla yakıt tüketimine neden olduğu ifade edilerek, eksik hava basıncının ayrıca lastik omuzlarında fazla basınca ve bunun sonucunda yıpranmaya yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30'a kadar azaltığı vurgulandı.

Açıklamada, lastiklere, en az ayda bir kez olmak üzere ve uzun yolculuklar öncesinde araç üreticisi tavsiyesine uygun olarak hava basılmasına ve bunun için lastiklerin soğuk olması, yani düşük hızda en fazla 10 km boyunca kullanılmış ya da 2 saat içinde kullanılmamış olması gerektiğine dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber