Hapis cezası yerine okulda temizlik yapıyorlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Korsan CD sattıkları gerekçesiyle yargılandıkları davada, 2 ay 15'er gün hapis cezasına mahkum edilen 2 kişi, denetimli serbestlik uygulaması kapsamında, cezaevine girmek yerine bir okulda temizlik yaparak cezalarını çekiyor.

Beyazıt'taki bir alt geçitte 26 Ocak 2005 tarihinde orijinalinden yasa dışı yollarla kopya edilmiş CD'lerle yakalanan A.T hakkında, Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Yargılamasına başlanan A.T, mahkemede yaptığı savunmada, söz konusu CD'lerin kendisine ait olduğunu belirterek, daha önce de aynı nedenle yakalandığını itiraf etti.

Davayı 9 Mart 2005 tarihinde karara bağlayan mahkeme, A.T'yi, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 81. maddesi uyarınca 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararında bu cezayı paraya çevirmeyen mahkeme, ertelenmesine de yer olmadığına hükmetti.

Bu kararın kesinleşmesi halinde cezaevine girmesi gereken A.T'nin kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, sanık hakkında yeni TCK hükümleri nedeniyle yeniden bir inceleme yapılması gerektiğini belirtip, yerel mahkemenin kararını iade etti.

OKULDA 75 GÜN TEMİZLİK YAPACAKLAR

Yerel mahkemece yeniden yapılan yargılamada, yeni TCK'nın ?takdiri indirim nedenleri?ni düzenleyen 62. maddesi ile ?kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar?ı içeren 50. maddesinin sanık lehine durum yarattığı kanaatine varıldı.

Buna göre, A.T'yi tekrar 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanığın olumlu kişiliği nedeniyle bu hapis miktarını TCK'nın 62. maddesi uyarınca 2 ay 15 güne düşürdü. Mahkeme, sanığın bu cezasını da TCK'nın 50. maddesinin 1. fıkrasının f. bendi gereğince 2 ay 15 gün süreyle kamuya yararlı bir işte çalışma tedbirine çevirdi.

İstanbul Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şubesince cezasının infaz işlemleri yapılan A.T, bu kapsamda Fatih'teki bir ilköğretim okulunda temizlik görevlisi olarak işe başlatıldı. A.T, cezasının infazını, günde 4 saat olmak üzere toplam 300 saat okulun temizlik işlerinde çalışarak tamamlayacak.

KAMUYA YARARLI BİR İŞTE ÇALIŞSIN KARARI

Ayrıca Fatih Kızılelma Caddesi'nde 6 Mart 2007 tarihinde kopya edilmiş CD'lerle yakalanan M.K'ya da Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesince 2 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, M.K'nın da cezasını 2 ay 15 gün süreyle kamuya yararlı bir işte çalışma tedbirine dönüştürdü.

İstanbul Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şubesi görevlilerince cezanın infazı için Fatih'teki bir başka ilköğretim okuluna yerleştirilen M.K da cezasını günde 4 saat olmak üzere toplam 300 saat okulda temizlik yaparak çekecek.

?ÇOK İŞ ARADIM, DEVLETE ÇALIŞMAK NASİPMİŞ?

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan M.K, cezaevine girmek yerine, okulda çalışarak cezasının infaz edilmesinden memnun olduğunu belirterek, daha önce de ?mal beyanında bulunmadığı? için 3-4 gün cezaevinde kaldığını ve bir daha oraya girmek istemediğini söyledi.

Daha önce bir ayakkabı firmasında çalıştığını, ancak fabrikanın kapanması üzerine bir daha iş bulamadığını dile getiren M.K, ?Çok iş aradım. Devlete çalışmak nasipmiş? dedi.

Hakkında ?Kamu yararına hizmet etmesi? yönünde karar alınan kişilerin nerede ve hangi koşullar altında cezasının infaz edileceği Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şubelerince düzenleniyor.

Hükümlüye mesleğine uygun görevler verilirken, çalışma saatlerinin de normal yaşantısını aksatmamasına dikkat ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber