Şimdi sırada Kamu Yönetimi Reformu var

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP hükümeti devlet yönetimini sil baştan yenileyen düzenlemelerle tartışmalara yol açtı. Hâkim ve savcıların mülakat sınavının Adalet Bakanlığı tarafından yapılmasını öngören yasanın jet hızıyla geçişi tepkilere neden oldu.

Şimdi sırada Kamu Yönetimi Reformu var. Reform bürokratik alanda büyük değişimler getirecek.Hükümetin yıldızının bir türlü barışmadığı YÖK'te ise Prof. Teziç'in ardından sırayla tüm taşlar yerinden oynayacak

1-Devlet yönetimi sil baştan

Hükümetin önümüzdeki yıl önündeki en önemli çalışmalardan biri olan Sezer'in veto ettiği Kamu Yönetimi Reformu raftan indirildi. Devleti küçülterek yerel yönetimleri güçlendiren reforma göre bürokratlar hükümetlerle gelecek ve yine hükümetlerle gidecek

Hükümet bir süredir askıda bulunan tartışmalı Kamu Yönetim Reformu'nu raftan indiriyor. Daha önce 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 22 maddesi veto edilen kanun tasarısını da kapsayan reform için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yeniden çalışma başlatıldı. Başbakanlık'ta iki ayrı komisyon oluşturuldu. Kamu Yönetim Reformu paketi Nisan 2008 tarihinde kamuoyuna açıklanacak.

Devlet yönetimini yeniden şekillendirecek reformda yer alan önemli hedefler

Devlet küçültülerek yerel yönetimler güçlendirilecek.

Adalet, Maliye, Milli Savunma, İçişleri ve Çalışma bakanlıkları dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılacak.

Adalet, güvenlik, savunma, dış politika, din, sosyal güvenlik, tapu kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri, yükseköğretim, sağlık ve milli eğitimde politika belirleme yetkileri merkezi yönetime bırakılacak.

Kültür, turizm, sanayi, çevre ve tarım il müdürlükleri tamamen kaldırılacak. Bu alanlardaki tüm hizmetler, atama ve tayinler yerel yönetimlere geçecek.

Karayolları ve DSİ dışındaki tüm bölge müdürlükleri kaldırılacak. Valiler, İçişleri Bakanlığı'nın elemanı konumuna getirilecek ve birçok yetkisi İl Özel İdareleri ve belediyelere verilecek.

BÜROKRATLAR HÜKÜMETLERLE GELİP GİDECEK

Kamu Personel Rejimi'nde de önemli değişiklikler yapılacak. Üst düzey yöneticilerin göreve atanmaları, görevden alınmaları, özlük hakları için ayrı bir yasal düzenleme getiriliyor.

Bakanlıklardaki müsteşar yardımcılıkları ve genel müdür yardımcılıkları gibi bazı ara kademeler de kaldırılacak.

Kamuda başkanlık sistemine geçilecek. Müsteşar ve genel müdür gibi üst düzey bürokratlar hükümetlerle göreve gelip, hükümetle görevden ayrılacak.

Görevden alınan bürokratlara yargı yolu kapatılacak.

Kamuda işçi-memur ayrımı ortadan kalkacak sadece ?kamu çalışanı? olacak.

SEZER'İN VETO GEREKÇESİ

HÜKÜMETİN gündemine aldığı Kamu Yönetim Reformu çerçevesinde hazırlanan 5227 sayılı Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kısmen veto edilmişti. Sezer, veto gerekçesinde değişikliğin ?Anayasa'da öngörülen tekil devlet yapısına, ?idarenin bütünlüğü', ?yetki genişliği' ve ?idari vesayet' ilkelerine ve kamu yararına uygun düşmediğini? belirtmişti.

Tandoğan'da bağımsız yargı mitingi

TÜRKİYE Barolar Birliği, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, bugün Ankara'da ?bağımsız yargı? için miting düzenleyecek. Tandoğan Meydanı'nda saat 12.00'de başlayacak mitingde, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu konuşma yapacak. Türkiye Barolar Birliği'nin mitingle ilgili açıklamasında, ?Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, hukuk devleti karakterini değiştirme gayretlerine direnme bilincinde, günlük siyasetin üstünde düşünen herkesi Tandoğan'da toplanmaya bekliyoruz? denildi.

ANKA

2- Yargıda kadrolaşma endişesi

HAKİM ve savcı adaylarının mülakat sınavının Adalet Bakanlığı tarafından yapılmasını öngören yasa teklifinin Genel Kurul'da kabulu ve hemen ardından Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması da tartışmayı beraberinde getirdi.

Muhalefetin sert tepkisini çeken yasa, 5 Aralık'tan önce yürürlüğe girdiği için daha önce alınan 99 stajyer hakimin, Danıştay'ın yönetmeliği iptal etmesi nedeniyle görevlerinden ayrılmak zorunda kalmasının önüne geçti.

Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre, bakanlığın aldığı 99 stajyer hakim, eğer yasa 5 Aralık'tan önce yürürlüğe girmeseydi, Danıştay'ın yönetmeliği iptal etmesi nedeniyle bu görevlerinden ayrılmak zorunda kalacaktı.

Ayrıca 500 kişilik kadroya mülakat için çağrılan 750 kişinin sınavının aynı çerçevede Ocak ayında yapılması bekleniyor.

Yasa, avukatların ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınav ve Adalet Bakanlığı'nın yapacağı mülakatla hakimlik ve savcılık mesleğine kabul edilmesini öngörüyor.

3-YÖK'te tüm taşlar oynayacak

YENİ dönemdeki en büyük hareketlilikten biri YÖK'te yaşanacak. Başkan Erdoğan Teziç'in görev süresinin dün dolmasıyla boşalan koltuğu atamayı Cumhurbaşkanı Gül yapacak. 21 kişilik Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı üye sayısı Teziç'in gidişiyle 7'den 6'ya düşüyor.

Genel Kurul'da şu anda bu 6 kişi dışında üniversitelerin atadığı 7 ve AKP hükümetinin atadığı 7 üye bulunuyor

Gül, YÖK Başkanı'nın ardından 2008'in ocak ayında yeni bir YÖK üyesi ataması yapacak.

YÖK Genel Kurulu'na 7 üye Cumhurbaşkanı, 7 üye Rektörler ve Rektör yardımcılarından oluşan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve 7 üye de Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer ve rektörlerin belirlediği YÖK üyesi sayısı hala YÖK'te çoğunluğunu korurken, Cumhurbaşkanı Gül'ün 2009 yılının temmuz ayında yapacağı atamanın ardından YÖK'te dengeler değişecek. Bu tarihten itibaren YÖK'te çoğunluk Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Gül'ün atadığı üyelere geçecek.

Öte yandan AKP'nin hazırladığı anayasa taslağında da YÖK'ün yapısı tamamen değişecek. Buna göre YÖK üye sayısı 21'den 11'e indirilecek. Cumhurbaşkanı'nın YÖK'e üye atama yetkisi yeni anayasada kaldırılıyor. 11 üyenin 6'sının Bakanlar Kurulu, 5'inin de üniversiteler tarafından atanması öngörülüyor. YÖK Başkanı, 11 üyeli Genel Kurul tarafından kendi içinden seçilecek.

Mutlu ÇÖLGEÇEN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber