'Kalp damarları tıkananların üçte birinde uyku apnesi var'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2007 18:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

)-'Uykuda Soluk Durması' olarak bilinen 'Uyku Apnesi', toplumda yüzde 2 ve yüzde 4 oranında görülüyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, 8 grup uyku bozukluğunun bulunduğunu, bunlardan en yaygın görülenin ise, 'Uykuda Solunum Bozuklukları' olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper ise anjiyo ile koroner arter hastalığı saptanan hastaların üçte birinde uyku apnesi olduğunu kaydetti.

Yaşam kalitesini bozan, kalp krizi, felç, diyabet, yüksek tansiyon, kalp - damar - akciğer sorunlarına yol açan apne ve horlama ile diğer uyku hastalıkları Acıbadem Bursa Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği'nde tedavi edilebiliyor.

Klinikte hastalar, birden fazla uzmanlık dalındaki hekimler tarafından değerlendiriliyor. Haftada 2 gün toplanan 'Uyku Konseyi'nde, hastalar kulak-burun-boğaz, göğüs hastalıkları, nöroloji, kardiyoloji, beslenme-diyet, psikiyatri uzmanlarınca değerlendiriliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, 8 grupta sınıflandırılan 85 farklı Uyku Bozukluğu'nun bulunduğunu; Uyku Laboratuvarları'nda ise çoğunlukla 'Uykuda Solunum Bozuklukları'nın tanı ve tedavisinin yapıldığını belirtiyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper ise; yayınlanmış bilimsel araştırmaların sonucunda koroner anjiyografi ile koroner arter hastalığı (kalbe giden damarlarda tıkanıklık) tespit edilenlerin yaklaşık üçte birinde obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi olduğunun rapor edildiğini belirtti.

Tıkayıcı uyku apnelilerin de yaklaşık yarısında koroner arter hastalığına (kalbe giden damarlarda tıkanıklık) rastlandığı ortaya çıktı. Kalp hastası olmayan 182 tıkayıcı uyku apneli hastanın, 7 yıllık takibi sırasında apne tedavisi yapılmayanlarda yüzde 56.8 oranında koroner arter hastalığı gelişimi saptandı. Tedavilerini uygulayanlarda ise yüzde 6.7 oranında koroner kalp hastalığı geliştiği belirlendi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici de, huzursuz bacak sendromu, düzenli bacak hareketleri ve parkinson hastalığının uyku sorunlarına yol açtığını söyledi.

Huzursuz bacak sendromunda hastalar, uykuya geçiş aşamasında bacaklarda hareket ettirme ihtiyacı hissederken; uyuşma, karıncalanma, kramp oluyor. Düzenli bacak hareketlerinde ise uyku sırasında bacaklarda hareket oluşuyor ve uykuya engel oluyor.

Huzursuz bacak hareketleri ve düzenli bacak hareketlerinin temelinde sıklıkla demir eksikliği anemisi yatıyor. Bunun yanında diyabet, böbrek problemi, bel-boyun fıtıkları, bazı ilaçların yanı sıra, dopamin salınımındaki bozukluğa bağlı genetik nedenler de uykuyu bozuyor.

Nörolojik hastalıklara bağlı uyku bozuklukları, medikal tedavi sonucunda ortadan kaldırılabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber