DSP'li Sezer: Sosyal Güvenlik Reformu Anayasa'ya uygun değil

Haber Giriş : 13 Aralık 2007 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını eleştirerek, "Tasarı, AKP'nin hayallerine, IMF'nin isteklerine uygundur ama ülkemiz çıkarlarına, gerçeklerine ve özellikle Anayasaya uygun değildir" dedi.

Sezer, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılı 3. çeyrekte büyümenin yüzde 2 oranında gerçekleştiğine işaret etti.

Sezer, "Düşük kur, yüksek faize dayalı hormonlu büyüme politikası, duvara toslamıştır" diye konuştu.

Bu politikadan vazgeçilmesi gerektiğini savunan Sezer, "Enflasyonun yükselmesinde tarımdaki kuraklığın ileri sürüldüğünü ancak inşaat gibi diğer sektörlerde de AK Parti kuraklığı olduğunu" ifade etti.

"Sosyal güvenlik reformu" adı altında hazırlanan tasarının mevcut sosyal güvenlik sistemini temelinden bozduğunu iddia eden Sezer, şunları söyledi:

"Tasarı, AKP'nin hayallerine, IMF'nin isteklerine uygundur ama ülkemiz çıkarlarına, gerçeklerine ve özellikle Anayasaya uygun değildir. Bu tasarıyı Türkiye'ye dayatan IMF için hedef; Türkiye'nin boğazına kadar batırıldığı borç batağında faiz ödemelerini sıkıntısız yapabilmesini sağlamaktır. Bunun için faiz dışı fazla dayatması ile memur, işçi, emekli, dul ve yetimlerin ücretlerinde reel gerilemeye yol açmış ve devleti yatırım ve bütçe yapamaz hale getirmiştir." Sosyal güvenlik tasarısıyla işsizlerin çalışma umudu bulamayacağını, çalışanların emekli olma umudunu tüketeceğini, emeklilerin ise mutlu bir yaşam umudunu bitireceğini ileri süren Sezer, şöyle devam etti:

"Bu tasarı, halkın geleceğini ve umudunu tüketen, kaderini IMF borçları için kurban eden bir tasarıdır. Hiç kimse bu tasarı ile derdine çare beklemesin. 'Sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştirdik' diye övünüyorlar ama ortada temel yok, duvar yok. Üstelik bu kurumlarda çalışan yönetici ve memurların çalışma barışı ve heyecanını söndürmüştür.

İşçi ve işveren kuruluşları feryat ediyor, dinlemiyorlar. Kulakları mı tıkalı, basiretleri mi bağlandı, yoksa vicdanları mı köreldi anlamakta zorlanıyoruz. Sayısal çoğunluğun verdiği kuru ve kibirli bir inat içindeler. Hiç kusura bakmasınlar, bu ülkenin kaderini AKP'nin kuru inadına ve IMF'nin hesaplarına kurban ettirmeyeceğiz." Sezer, sosyal güvenlikte doğru çözümün; istihdamı oluşturmaktan, kayıt dışı ekonomi ve istihdamı kayıt altına almaktan, prim tahsilat oranlarını artırmaya yönelik önlemler almaktan geçtiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber