Eve dönüş operasyonu: Kod adı 221

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK'dan film gibi bir operasyonla kaçarak 221 sayılı 'Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanarak özgürlüğüne kavuşan F.D'nin öyküsü, Başbakan Erdoğan'ın teröristleri dağdan indirmek için 'esnetebiliriz' dediği pişmanlık yasasının nasıl işlediğini de ortaya koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'esnetebiliriz' dediği 221 sayılı 'Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanmak isteyen F.D adlı teröristin PKK'dan özgürlüğe kaçış öyküsü filmlere konu olacak türden. 12 yıl terör örgütünün kampların kalan PKK'lı terörist, 221 sayılı yasadan yararlanmak isteyince bölge komutanı albayın girişimiyle, iki köy korucusu tarafından Irak'ın kuzeyindeki kamptan kaçırılarak Türkiye'ye getirildi. F.D, örgüt içerisindeki bağlantılarını kullanarak 2 teröristin daha teslim olmasını sağladı.

LİSEDEN PKK KAMPINA

İskenderun'da lise eğitimini yarıda bırakarak 1995'te terör örgütüne katılan F.D uzun süre kaldığı Kuzey Irak'taki Kalereş kampında attan düşerek yaralandı. Mahmur kampına götürülerek, tedavi gören F.D bu sürede örgütten kaçmayı planladı ancak öldürüleceğini düşündüğü için buna cesaret edemedi. F.D, durumu telefonla görüştüğü Şırnak'taki ailesine anlattı. Ailesine, "Kaçmak istiyorum. Bana yardım edin" diyen terörist, yakınlarından gelecek cevabı beklemeye başladı.

KÖY KORUCULARINDAN OPERASYON

F.D'nin ailesi, durumu yakınları geçici köy korucuları F.D ve M.N.G'ye iletti. Köy korucuları, teröristin yakınlarıyla birlikte, eski Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Habip Doğar ile görüştü. Albay Doğar'ın yardımları sonucunda kısa sürede pasaport işlemleri yapılan köy korucuları F.D ve M.N.G, teslim olmak isteyen F.D'yi almak üzere Irak'a geçerek F.D ile irtibat sağlamaya çalıştı. F.D, ailesinin "Köy korucuları seni Mahmur kampı yakınlarında bekliyorlar" mesajı üzerine bir bahane uydurup kamptan ayrılarak, kendisini bekleyen korucularla buluştu. Köy korucuları beraberindeki PKK'lı terörist F.D. ile Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin yardımı ile Habur Sınır Kapısı'ndaki güvenlik güçlerine teslim oldu.

2 TERÖRİSTİ DE İKNA ETTİ

Güvenlik güçlerine teslim olan terörist F.D, verdiği ilk bilgide terör örgütüne ait 14 kilogram patlayıcının ele geçirilmesini sağladı. Terör örgütü üyesi F.D, daha sonra örgüt içerisindeki bağlantılarını kullanarak 2 teröröstin daha teslim olmasını sağladı. Hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle geçen yıl dava açılan F.D, mahkemede 1995'te Batman'ın Sason ilçesinden Gabar'a çıkarak örgütün dağ kadrosuna katıldığını ve örgütün 6 kampında askeri ve eğitim gördüğünü anlattı. F.D, IKDP güçleriyle silahlı çatışmaya girdiğini ve bu çatışmada yaralandığını, tedavinin ardından örgütte çeşitli görevler aldığını ve Öcalan'ın korumalığını yaptığını anlattı. Davada, Albay Doğar ve korucular da tanıklık etti.

PİŞMANLIKTAN YARARLANDI

Mahkeme, geçen ekim ayındaki son duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan F.D'nin serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme FD'nin terör örgütüne katıldığı süre içerisinde herhangi bir eylemde bulunduğunun tespit edilemediği ve örgüte katıldığı için pişmanlık duyduğu, bu nedenle terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olduğu gerekçesiyle TCK'nın "etkin pişmanlık" maddesini içeren 221. maddesi uyarınca serbest bırakılmasını karara bağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber