Akciğer kanseri hakkındaki yanlış kanı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2007 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)

Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Topçu, halk arasında akciğer kanserine yakalananların ameliyat olmaları halinde tümörün yayılacağı yönünde yaygın bir inanış olduğunu, bu yanlış inanış nedenle akciğer kanserine yakalanmış pek çok hastanın ameliyat olmak istemediğini söyledi.

Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de erkeklerde birinci sırada, kadınlarda ise birinci sıraya çıkmaya aday bir kanser türü olduğunu belirtti.

Sigara ile ilişkisi ispatlanan akciğer kanserinin sinsi ilerlediğini ve genellikle son evrelerinde fark edildiği için öldürücü olduğunu ifade eden Topçu, halk arasında "akciğer kanserine bıçak değmez" şeklindeki yanlış inanışın hem hastaların, hem de hekimlerin işini zorlaştırdığını dile getirdi.

Topçu, "Halk arasında akciğer kanserine yakalananların ameliyat olması halinde tümörün yayılacağı şeklinde yaygın bir inanış var. Bu yanlış inanış nedeniyle akciğer kanserine yakalanmış pek çok hasta ameliyat olmak istemiyor" dedi.

Akciğer kanserinin tedavi edilebildiğini, bunun için gerekiyorsa cerrahi müdahale yönteminin de kullanılabileceğini ifade eden Topçu, şunları söyledi:

"Akciğer kanseri erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi cerrahi, ilaç ve ışın tedavisi şeklinde ya da bunların tümünün birarada kullanılmasıyla yapılabiliyor. Tıp fakültesine gelen akciğer kanserine yakalanmış pek çok hasta, halk arasındaki yanlış inanış nedeniyle ameliyat olması halinde tümörün yayılacağı endişesini taşıyor. Akciğere bıçak değerse hastalığın ilerlemesi, yayılması diye bir şey söz konusu değil. Bu tamamen yanlış bir inanıştır. Akciğer kanseri ameliyatının diğer ameliyatlardan farkı yoktur." Topçu, hastalarda kanserin hangi evrede olduğunu tespit ettiklerini, buna göre uygun tedavi yöntemini seçtiklerini, tedaviyle hastanın hem yaşam kalitesi hem de süresinin uzadığını kaydetti.

5 YIL ÖNCE AMELİYAT OLDU

Bu arada, kendisine 5 yıl önce akciğer kanseri teşhisi konan Mustafa Güç, teşhisin ardından Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ameliyat olduğunu, erken tanı ve tedavi sonucu kanseri yendiğini anlattı.

Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı Yanıksayvant köyünde oturduğunu, köyde 10-15 kişinin akciğer kanseri olduğunu ifade eden Güç, bu hastaların bazılarının ameliyatla sağlığına kavuştuğunu, ancak bazılarının "akciğere bıçak değerse hastalık yayılır" inanışı nedeniyle ameliyat olmaya çekindiğini dile getirdi.

Ameliyatın ardından tamamen sağlığına kavuştuğunu, spor yapabildiğini, ava gidebildiğini anlatan Güç, 6 ayda bir KOÜ Tıp Fakültesine kontrole geldiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber