?Öğretmen açığı' sorunu büyüyor

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni öğretim yılı yaklaşırken, eğitim sorunları da yeniden gündemde öne çıkmaya başladı. Bu sorunların başında, öğretmen açığı geliyor.

Hükümetin personel rejimini düzenlemesinden sonra emekli ikramiyelerinin takside bağlanacağı söylentisi ve ekonomik koşulların iyileştirilememesi, öğretmenleri hızla emekliliğe yöneltti. 2004'te türkiye genelinde 15 bin öğretmen, emekli olmak için başvurdu.

Eğitim-Sen yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin öngördüğü 20 bin rakamına karşılık emeklilikle birlikte öğretmen açığının 200 bini bulduğunu ve yeni öğretim yılında derslerin boş geçeceğini öne sürüyor: ?MEB'in verileri yanıltıcı rakamlar. Herşeyden önce 30 bine yakın okul Türkiye'de, birleştirilmiş sınıf ve 2'li öğretim uygulamasıyla iç içe. yaklaşık 100 bine yakın derslik ihtiyacı var. Ortalama 200 bine yakın ilköğretim, ortaöğretim ve branş öğretmenine ihtiyaç var.?

Eğitim-Sen'e göre gerçek öğretmen ihtiyacını görebilmek için aşırı kalabalık sınıflara bakmak gerekiyor: ?5 öğretmenin ihtiyacını 1 öğretmen görüyor. 5 sınıfta öğrenim görmesi gereken öğrenci sayısı 1 sınıfa düşüyor. Evrensel insan hakkı olan eğitimle ilgili ölçülere bakıldığında biz ortalama bu yıl için 200 bin rakamını çıkarıyoruz?

Öğretmen açığı, 2003-2004 öğretim yılında da en önemli sorun oldu. Maliye Bakanlığı'nın 2004 analitik bütçesiyle ödenekleri kaldırması sonucu, boş bulunan norm kadrolara sözleşmeli öğretmen alınamadı. Binlerce öğrencinin dersi boş geçti. Milli Eğitim Bakanlığı bütçe engelini 2005'te aşmayı planlıyor. Öğretmen açığı sürerken binlerce Eğitim Fakültesi mezunu da atanmayı bekliyor. Öğretmen açığı en çok İngilizce, bilgisayar, matematik, sınıf öğretmenliği, Türkçe ve beden eğitimi gibi branşlarda yaşanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber