İlköğretim okulları zorunlu şenlikle açılacak

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimdeki yaklaşık 10 milyon öğrenci 13 Eylül Pazartesi günü, yeni eğitim öğretim yılına başlayacak.

Okul açılışlarını ?sadece yöneticilerin konuştuğu, öğrencilerin dinlediği' bir tören görüntüsünden uzaklaştırmak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, tüm ilköğretim okullarına şenlik düzenleme talimatı verdi. Önümüzdeki hafta perşembe günü gerçekleştirilmesi planlanan şenliklerde öğrenciler aktif rol alacak. Çuval yarışından kaşıkla yumurta taşıma oyunlarına, şiir ve kompozisyon yarışmalarından tiyatroya kadar birçok etkinlik sergilenecek.

Bu yıl ayrıca, tüm okullarda 8. sınıf öğrencileri, yeni başlayanlara ?okula hoş geldiniz' çiçeği sunacak; böylece miniklerin ilk güne alışmalarına yardımcı olunacak.

İlköğretim Haftası'nın ?birlik ve beraberlik anlayışı içinde, veliler ve ilgili kuruluşların katılımıyla büyük bir şölen havasında kutlanmasını amaçlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuya ilişkin hazırladığı genelgeyi, il milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Buna göre, 16 Eylül 2004 günü bütün okullarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Şenliğe veliler, emekli öğretmenler, üniversitelerin eğitim fakültesi öğrencileri katılacak. Ayrıca okul civarında yaşayan tüm kişiler şenliğe davet edilecek.

Sıcak yerlerde şenlik saat 17.00'den sonra yapılabilecek. Festival veya piknik havasında geçecek şenliklere veliler de katkıda bulunabilecek. Öğrenci ve davetlilere çeşitli yiyecek ve içecekler ikram edilecek. Şenlik kapsamında İlköğretim Haftası'nın sevincini yaşatacak eğlenceler düzenlenecek. Bu amaçla, 13-16 Eylül 2004 tarihleri arasında öğrencilerin, sınıflarda gruplar oluşturarak, şenlikte hangi aktivitelerin yer alması gerektiği konusunda beyin jimnastiği yapmaları sağlanacak. Bu fikirlerden de yararlanarak okul yönetimi şenlik planlaması yapacak, program zaman çizelgesi üzerinde gösterilecek ve şenlik alanında görünen bir yere asılacak. Öğrenciler, okulların açıldığı ilk günden itibaren grup çalışması yaparak şenlik günü için haftanın anlam ve önemini belirten afişler, pankartlar, posterler, resimler, heykeller, şiirler ve kompozisyonlar hazırlayacak. Hazırlanan bu çalışmalar şenlik alanına uygun yerlerde sergilenecek.

Çuval yarışı yapılacak

Öğrenciler perşembe gününe kadar şenlik alanı için balonlar, krepon kağıda fenerler gibi materyaller hazırlayacak ve bunlarla şenlik alanını süsleyecek. Şenlik için ayrıca okul korosu, folklor ekibi ve tiyatro bölümleri oluşturulacak. Şenlik alanında şiir okuma, resim-heykel, kağıt sanatı, doğaçlama drama gibi öğrencilerin etkin olacağı çalışma ve oyunları içeren bölümler olacak. Örneğin şiir bölümünde öğrenciler şiir yazabilecek veya var olan şiirleri kendilerini dinleyen gruplara 10 dakikada bir okuyabilecek. Resim yapma bölümünde öğrenciler haftanın önemiyle ilgili resim yapabilecek ve bölüm yanındaki pano gibi bir yere asabilecek. Heykel bölümünde özellikle küçük sınıf öğrencileri için masa, kil ve oyun hamuru hazırlanabilecek. Drama bölümünde günün anlamını gösteren çeşitli drama çalışmaları yapılabilecek.

Öğrenciler şenlikte çuval yarışı, kaşıkla yumurta taşıma gibi bilinen geleneksel oyunlar ile kendi oluşturdukları oyunları oynayacak ve bu oyunlara veliler de katılabilecek. Diğer taraftan İlköğretim Haftası süresince Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınevlerine ilköğretim ve okulöncesi eğitim seviyesine uygun kitaplara ilişkin indirimli satış veya ücretsiz dağıtım kampanyaları düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber