Gelir Vergisi'nde iki alternatifli indirim planı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurumlar Vergisi'ndeki 10 puanlık indirimin ardından şimdi sırada Gelir Vergisi reformu var. Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, indirimlerin daha süratli olması için kayıtlı ekonomiye geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kurumlar Vergisi'nde geçtiğimiz yıl yapılan 10 puanlık indirimin getirisi bu yıl gözükmeye başladı. Kasım ayında alınan geçici vergi ile matrah artışı net bir şekilde ortaya çıktı. Yılın birinci ve ikinci geçici vergi döneminde de artış olduğunu ancak kasım ayı sonuçlarının artışı ispatlaması açısından önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, şimdi indirimin sektörler üzerindeki etkisini anlamak için çalışma yapacak. Gelir İdaresi 10 gün içinde Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'ne kasım ayı rakamlarını verecek; Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü de diğer indirimlerde kullanılmak üzere bir çalışma yapacak. Kurumlar Vergisi'nden sonra indirim için ilk sırada Gelir Vergisi var.

Gelir Vergisi'nde Vergi Konseyi iki alternatifli bir öneri getirmeyi planlıyor. Bu alternatiflerin ilki mevcut dörtlü tarifenin bazı indirimlerle üç tarifeye düşürülmesi, ikincisi ise ücretliler için ayrı, diğer Gelir Vergisi mükelefleri için Kurumlar Vergisi'nde olduğu gibi tek oranlı tarife uygulanması. Sırada Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV), enerji maliyetini düşürecek bir indirim modeli, otomotiv sektörü için özel indirim gibi indirimler var.

Matrah yüzde 28 arttı

Kurumlar vergisi üzerinde uzun bir süre çalışıldıktan sonra geçen yılın ortasında oran 10 puan düşürüldü ve yüzde 20'ye indirildi. Ocak-kasım ayı itibariyle elde edilen net gelir 13 milyar 655 milyon YTL, matrah ise 15 milyar 393 milyon YTL oldu. Geçen yıl aynı dönemde 12 milyar 470 milyon YTL olan matrah böylece yüzde 28 arttı. Net tahsilat da yüzde 24,5 oranında artmıştı.

Gelir Vergisi ilk sırada

Kurumlar Vergisi'nden sonra şimdi ilk sırada Gelir Vergisi reformu var. Gelir Vergisi'nde şu anda 15, 20, 27 ve 35 olmak üzere dört tarife var. Bu tarife mükelleflerin elde ettiği gelire göre belirleniyor. Örneğin 7 bin 500 YTL'ye kadar yüzde 15, 19 bin YTL'ye kadar yüzde 20, 43 bin YTL'ye kadar yüzde 27 ve 43 bin YTL'nin üstünde de yüzde 35 vergi uygulanıyor. Gelir Vergisi mükellefleri tanımına, doktor, avukat, kuyumcu, şirketlerden kâr payı elde edenler, konfeksiyoncu gibi mükellefler giriyor.

2005 yılında yapılan değişiklikle üst gelir grubuna uygulanan vergi oranı yüzde 45'ten 35'e indirilmişti. Vergi Konseyi ise şimdi Gelir Vergisi reformu üzerinde çalışıyor. İki alternatif üzerinde duran konsey siyasi iradeye tarifenin üçe indirilmesini ve bu arada üst tarifenin indirilmesini önerecek. İkinci ve daha radikal olan öneri ise ücretliler için ayrı, diğer mükellefler için tek oranlı tarife. Yani yüzde 20-27 ve 35'lik dilimin örneğin yüzde 25 gibi tek bir tarifede sabitlenmesi.

Kayıtlı ekonomi şart

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, gelecekte indirimlerin daha süratli olması için kayıtlı ekonomiye geçilmesi gerektiğini belirterek, şartların da kayıtlı ekonomiye geçiş için elverişli olduğunu söyledi. Uysal Gelir Vergisi reformuna ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verirken, artan oranlı tarife nedeniyle mükelleflerin üst tarifeye geçmemek için çaba gösterdiğini söyledi. Tek oranlı tarifenin kendi içinde adaleti sağladığına dikkat çeken Uysal, ücretliler için ayrı, diğer mükellefler için tek oranlı tarifenin Rusya'da uygulandığını ve başarılı olduğunu söyledi. Siyasi iradeye sunulacak Gelir Vergisi reformu önerisi içinde bu talebinde yer alacağını dile getiren Uysal, "Bunun ani gelir kaybına neden olup olmayacağı kararda etkili olacak" dedi. Tek oranlı tarife olması halinde ticaret erbabının kayıt içinde kalacağını tahmin eden Uysal, vergi direncinin kırılacağını vurguladı.

BSMV kayıt dışını zorluyor

Uysal yine BSMV nedeniyle de bankacılık sisteminde Bahreyn gibi ülkelere kaçış olduğunu söyleyerek, indirim yapılması gereken ilk vergilerden birisinin de bu sektörde olduğunu söyledi. BSMV'de 3,5 milyar YTL düzeyinde vergi geliri elde edildiğini ifade eden Uysal, ek kaynak olmadığı için indirim olması ya da kaldırılması halinde bu kadarlık gelirin kayıt içine girmesi gerektiğini kaydetti. Enerji girdilerinin maliyeti ise, özellikle KDV ve ÖTV'den geliyor.

Şu günlerde yerli üreticinin desteklenmesi için ara malına yönelik teşvikler üzerinde de hükümet çalışıyor. Örneğin yurt dışından elde edilen bir malın yurtiçinden alınması halinde KDV yükünün indirilmesi planlanıyor. Otomotiv sektörü ayrıca yatırım büyüklüğüne göre kurumlar vergisinde de indirim istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber