MÜZED: Okullardaki müzik dersleri fiilen kalktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 07:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Fazıl Say'ın okullarda müzik dersi alanındaki geriye gidişi vurgulayan sözleri üzerine bakanlığın yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirten MÜZED, "Her 7 okuldan ancak birine müzik öğretmeni düşüyor" dedi

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Genel Başkanı Refik Saydam, dünyaca ünlü piyano sanatçısı ve besteci Fazıl Say'ın okullarda müzik dersi alanındaki geriye gidişi vurgulayan sözleri üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) önceki gün yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini öne sürdü. Saydam, "Say'ın çığlığı duymazdan gelinemez" dedi.

Saydam'ın dün yaptığı açıklamada, ülke genelinde her yedi okuldan ancak birine müzik öğretmeni düştüğü belirtilerek, MEB'in açıklamasındaki, "Şu anda ilköğretim ve ortaöğretimde müzik dersleri branş öğretmenlerince verilmekte ve dersler boş geçmemektedir" bilgisine hayret etmemenin olanaksız olduğu vurgulandı.

Geçen beş yıl içinde, sözleşmeliler ve kurumlar arası nakiller dahil 2 bin 10 müzik öğretmeni atandığının kaydedildiği açıklamada şöyle denildi:

'Seçmeli ders' kalktı

"Bu sayı bir önceki beş yılda (1998 - 2002) atanan 2 bin 961 öğretmenin yaklaşık üçte ikisidir. 2007'de ataması yapılan her on müzik öğretmeninden dördü sözleşmelidir. Buna rağmen Bakanlık açıklamasında 'Son beş yılda atanan müzik öğretmenlerinin sayısının geçmiş yıllara oranla ciddi artış kaydettiği' öne sürülebilmektedir. Okullarımızın çoğunda İstiklal Marşı'mızı anlamına yaraşır biçimde söyletecek müzik öğretmeni yoktur."

MEB'in, müzik öğretmeni açığını kapatmak için farklı bir çözüme yönelerek "Müzik derslerini fiilen kaldırmak" yoluna gittiğinin vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu uygulamaya 2005 - 2006 eğitim öğretim yılından itibaren liselerimizde başlanmıştır. Genel liselerde 9. sınıflara 'seçmeli ders' konulmadığı için bu sınıfta müzik dersi fiilen kaldırılmış, 10, 11 ve 12. sınıflarda da müzik dersinin öğrenci tarafından seçilme olasılığı büyük ölçüde azaltılmıştır.

Bakanlığın bu kararıyla 'Son üç yıl resim ve müzik derslerini kaldırma teşebbüsünün olmadığı' bilgisi de doğru değildir. 21 Mart 2005 günü Bakanlıkça pilot okullara gönderilen ve örneği elimizde bulunan müzik, resim ve beden eğitimi derslerini ilköğretim okullarında zorunlu olmaktan çıkaran bir taslak çizelge tartışmaya açılmış, ancak müzik eğitimcilerinin ve kamuoyunun büyük tepkisiyle karşılaşan bu proje geri çekilmiştir.

Şûrada Çelik engeli

17. Milli Eğitim Şûrası'nda 'Eğitimde Nitelik' alt komisyonunda alınan 'Tüm eğitim kademelerinde sanat derslerine ağırlık verilmelidir' kararı, bizzat Bakan Sayın Hüseyin Çelik'in önerisiyle Şûra Genel Kurul kararları arasından çıkarılmıştır.

İlköğretim okullarında yapılan program değişikliğiyle müzik derslerinin içeriği zayıflatılmış, müzik dersi 'kitabı olmadan okutulacak dersler' içine alınmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber