Emniyet ve MİT, 'Kaşif' ile MSN'yi gözetliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT ?Kaşif' adı verilen casus program aracılığı ile ?şifreli' kelimelerin geçtiği tüm MSN, SMS ve e-mail trafiğini ?önleyici istihbarat' kapsamında adım adım izliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD Başkanı George Bush'la Beyaz Saray'da yaptığı görüşme için MSN'den, "İçime sindiremiyorum" diye yazışan Kosova'da görevli polis şefi Ali Aksoy'u 'teknik takibe' düşüren 'casus program' ile tüm MSN yazışmaları, emailler ve SMS mesajları takip ediliyor. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nca kullanılan casus programla önleyici istihbarat kapsamında 'şifreli' kelimelerin geçtiği tüm MSN yazışmaları ve e-mailleri otomatik olarak takibe alıyor.

ÖNLEYİCİ İSTİHBARAT

Tüm MSN yazışmaları, e-mail trafikleri ile SMS mesajlarını takip edebilen casus program Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nda kullanılıyor. MİT ve Emniyet İstihbarat Dairesi "önleyici istihbarat" kapsamında şüphe duyduğu kişilerin internet başta olmak üzere tüm haberleşme araçlarını takip edebiliyor. Kaşif adı verilen program, yüklenen "şifreli" kelimelerin geçtiği tüm MSN yazışmaları ve e-mailleri otomatik olarak takibe alıyor. MSN ya da e-mail trafiği bu sayede mercek altına alınıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi, Türkiye genelinde servis sağlayıcı olarak çalışan 30 şirkete, 03 Ekim 2006 tarihinde 'Gizli' ibareli bir yazı göndererek tüm kullanıcıların bilgilerini istedi. İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Ayhan Falakalı'nın imzasını taşıyan yazıda, hızla gelişen teknolojinin suçluların takibinde teknik desteğin zorunlu hale geldiği belirtildi. Emniyet ayrıca teknik takibin yapılabilmesi için şirketlerden program desteği de istedi. İnternet Servis Sağlayıcı şirketleri ise bu bilgileri vermek istemiyor. Çünkü müşterilerin kişisel bilgileri antlaşmalar ile korunmakta. Şirketler sadece mahkeme kararı olan kişilerin bilgilerini polise verebiliyor.

MHP'Lİ BEKİR AKSOY'UN OĞLU

Bu arada MHP Ankara Milletvekili Bekir Aksoy'un oğlu olduğu ortaya çıkan Ali Aksoy'un bugün Ankara'ya geleceği öğrenildi. Aksoy'un MSN gönderdiği polis şeflerinin de bilgisine başvurulacak. Aksoy'dan gelen mesajı "forward" geçen polis şeflerinin soruşturma kapsamına alınacağı öğrenildi. Aksoy'un konu hakkında bilgi isteyen üst düzey emniyet müdürlerine olayı şöyle anlattığı öğrenildi:

"Sayın Başbakanımızın ABD'ye yaptığı ziyaretten birkaç gün sonra İstanbul'da bankacı olan bir arkadaşım sözkonusu email'i bana yolladı. Ben de yurtdışında görev yapan rütbeli Türk polislerinin üyesi olduğu yahoo grubundan bu mesajı forward ettim. Soruşturma konusu mesajı ben kaleme almadım. Sayın Başbakan'a hakaret kastım olmadı." İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapan MHP Ankara Milletvekili Bekir Aksoy ise "Oğlum devlet terbiyesi almış bir kişidir. Böyle bir şey yapacağını sanmıyorum" demekle yetindi.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber