Hakimlerin en çok hata yaptığı konular

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Aralık 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, davalardaki hakim hatalarını tespit etti. Kurul, belirlediği 796 eksikliği ilgili birimlere iletti

TEFTİŞ Kurulu, idari yargı başta olmak üzere Barolar Birliği ve Noterler Birliği'nin de içinde bulunduğu kurumlara 17 başlık altında, uygulamada gördüğü aksaklıkları ve bunlara yönelik önerilerini sıraladı. Kurul, ceza mahkemelerinde 105, hukuk mahkemelerinde 120, idari yargıda 392, ceza ve infaz kurumlarının uygulamada 179 eksikliğini tespit etti.

GEREKSİZ BİLİRKİŞİ

KURUL ceza mahkemelerinde, sanıkların beraat etmelerine rağmen bunun Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirilmediğini belirtti. Sadece hukuki bilgilerle bile çözülebilecek davalarda bilirkişi tayin edildiği ve zaman aşımı hesaplamalarında hatalar yapıldığı uyarısında bulundu.

ÜCRETLERDE KARMAŞA

TÜRKİYE Barolar Birliği aracılığıyla yapılan adli yardım uygulamasında yaşanan sıkıntılara da değinilen raporda, maddi durumu iyi olmayanlara ayrılan avukatlık ücretinin amacı dışında kullanıldığı da belirtildi. Bu konuda bir defter tutulmadığını kaydedildi.

KARARLAR GEÇ YAZILIYOR

TEFTİŞ Kurulu'nun mahkemelere yaptığı bazı uyarılar şöyle: ?Bir kısım dosyada gerekçeli kararların 25 günü bulan ve aşan sürelerde geç yazıldığı görülmüştür. Onbeş yaşını doldurmamış çocuklar hakkında idari para cezası uygulandığı görülmüştür. Oysa bu yaş grubuna idari para cezası verilmez. Sanıklara, sorguya çekilmelerinden önce yasal haklarının hatırlatılmadığı tespit edilmiştir. Bazı dosyalarda temyiz süresi dolduğu halde idareden getirtilen işlem dosyalarının yerine gönderilmedikleri tespit edilmiştir. Boşanma kararları nüfus müdürlüklerine bildirilmeyip tarafların kararına bırakıldığı görülmüştür.'

LÜTFİ KAPLAN

Zamanaşımı dosyalarında yanlış hesap

KURUL zamanaşımına yönelik yapılan incelemede, bir kısım dosyanın zamanaşımı süresinin dolmasına rağmen bekletildiğini, bir bölümünün ise yasal süre dolmadan ortadan kaldırıldığını belirtti. Kurul bazı dosyalarda ise sürelerin dolmasından sonra duruşma yapılmasına rağmen, gereken kararın verilmeyip, sonraki oturumlara bırakıldığını vurguladı.

TEMYİZ UYGULANMADI

ADALET Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, davada yürütmenin durdurulmasına ilişkin bir talep olmadığı halde ikinci dilekçenin ardından yürütmenin durdurulması isteğinin reddine dair karar alındığına dikkat çekti. Kurul, bazı dosyalarda temyiz süresi dolduğu halde işlem dosyalarının yerine gönderilmediğini tespit ettiğini belirtti.

Bileziğin değeri kuyumcuya sorulur

TEFTİŞ Kurulu, mahkemelerde yaşanan olumsuzluklara örnekler de verdi. Örnek verilen davalardan birinde mahkemede çalınan bileziğin değerinin tespit edilmesi için kuyumcu yerine, yazı işleri müdürünün görüşüne başvurulduğu belirtildi. Kurul, ?Çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde, ihtisas sahibi olan kişilerin bilirkişi olarak seçilmesi gerektiği' uyarısında bulundu.

TEKRARLANAN YAZIŞMA

BAŞKA bir davada sanığın annesi, M.Ş.'nin tanık olarak celp edilmesinin ardından tanıklıktan çekilme hakkını kullandı. Ancak, 4 celse sonra aynı kişi tekrar tanık olarak çağrıldı. Anne, duruşmaya yeniden geldi. Bir başka davada ise elektrik hırsızlığından yargılanan M.A. sanığın savunmasının alınmasının ardından bir kerede yapılacak yazışmanın defalarca tekrarlandığı belirtildi. Davanın 3'üncü celsesinde sayacın mühürlü olup olmadığının, 4. celse son bir yıllık sarfiyatın, 5. celse de kaçak elektrik bedelinin sanık tarafından ödenip ödenmediği hususu sorulduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber