AB'ye sunulan rapor: Memur maaş artış talebi kamu maliyesindeki 7 riskten biri...

Haber Giriş : 21 Aralık 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, AB'ye sunduğu Katılım Öncesi Ekonomik Program'da, 2008-2010 döneminde yüksek faiz dışı fazla verilmesini önleyecek nitelikte, kamu maliyesinde yedi engel bulunduğunu bildirdi.

Rapora göre kamu maliyesinde; ücret ve maaşlarda artış, iç borç stoku içindeki dövize endeksli ve değişken faizli senetlerde yükselme, yap-işlet-devret projelerine verilen Hazine garantileri, global likidite baskısı, enerji fiyatlarında yüksek artışlar, sosyal güvenlik açıkları, gelir azaltıcı düzenlemeler risk oluşturuyor.

Yüksek Planlama Kurulu tarafından da onaylanan 2008-2010 dönemini kapsayan 2007 Yılı Katılım Öncesi Ekonomik Program'da kamu maliyesi üzerindeki risklere yer verildi. 2008-2010 döneminde, borç stokunun sürdürülebilirliğinin bir göstergesi olan borç stokunun GSYİH'ye oranının düşürülebilmesi için, yüksek oranlı bir faiz dışı fazlayı hedefleyen sıkı maliye

politikasına devam edilmesi gerektiği anlatılan rapora göre, bu hedefe ulaşılmasının önündeki riskler şunlar:

1-Mevcut iç borç stoku içindeki döviz cinsi/endeksli ve değişken faizli senetler, döviz kurlarında veya faiz oranlarında ortaya çıkabilecek beklenmedik yükselmelerden olumsuz yönde etkiliyor.

2-Hazine garantili krediler ve yap-işlet-devret projelerine verilen ürün alım ve girdi garantileri Hazine tarafından üstlenilmeleri olasılığı nedeniyle bütçe üzerinde risk oluşturuyor.

-ÇALIŞANLARIN REFAH TALEBİ DE RİSK-

3-Ücret ve maaşların hedeflenen enflasyona uyumlu olarak artırılacağı programlanmakla birlikte, çalışanların refah düzeylerinin artırılmasına yönelik talepler, genel bütçe

personel harcamaları üzerinde bir risk unsuru oluşturuyor.

4-ABD FED faizlerine endeksli hareket eden global likidite, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerinde baskı unsuru olmaya devam edebilecek.

5-Enerji fiyatlarında gerçekleşen beklenmedik ölçüdeki artış, dünya ödemeler sistemini ve ticaret hadlerini olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor.

6-Sosyal güvenlik kuruluşlarında prim tahsilatını olumsuz yönde etkileyecek gelişmeler ve sağlık harcamalarının disipline edilememesi, bütçeden sosyal güvenlik kuruluşlarına

yapılacak transferlerin artmasına neden olacak.

7-Gelir azaltıcı etkisi olan düzenlemelerin öngörülenin üzerinde gelir kaybına yol açması halinde ilave finansman ihtiyacı doğabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber