Velilerin yeni tercihi butik dershane

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6-8 milyar dolarlık dershane pazarında süren kıran kırana rekabet yeni yöntemleri de beraberinde getirdi. Ortalama beş kişilik sınıflarda birebir eğitim verilen butik dershaneler, yüksek maliyetine rağmen tercih ediliyor

RADİKAL - İSTANBUL - İyi bir eğitime giden yolda anahtar konuma gelen dershaneler arasında yaşanan inanılmaz rekabet, yeni arayışları da beraberinde getiriyor. Maliyeti biraz yüksek olsa da öğrencinin birebir eğitimini esas alan 'butik' dershaneler, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen gelir düzeyi yüksek veliler tarafından son zamanlarda daha çok tercih edilmekte.

İstanbul'da şimdiden 'butik' dershane sayısı 20'ye ulaşmış durumda. Butik dershaneler, 6-8 milyar dolar civarında olan toplam dershane pazarında henüz küçük bir paya sahip olsalar bile, gelecekte pastadan daha büyük pay alacaklarına hiç kuşku yok. En az üç en çok da dokuz kişilik sınıflarda ders gören öğrencilerin başarı grafikleri bu yöndeki gelişime işaret etmekte.

İstanbul'un en başarılı butik dershanelerinden biri olduğu belirtilen Pratik Çözüm Dershanesi, ilk kez 1999'da eğitime başlamış. 2006'da kurumsallaşan dershane, 2007 başında da butik eğitim vermeye başlamış. Pratik Çözüm'de bu dönem yüzde 85'i özel okullardan olan 76 öğrenci, OKS ve ÖSS'ye hazırlanıyor. Beşer kişilik sınıflarda eğitim verilen dershanede yüzde 80'i Boğaziçi Üniversitesi mezunu 11 öğretmen eğitim veriyor.

Öğrencilere birebir ilgi

Pratik Çözüm Dershanesi'nin kurucusu Ahmet Karatürk, geçen dönem eğitim gören 70 öğrenciden 69'unun istediği okullara yerleştiğini söyledi. Karatürk, dershane sektöründe 'butik'e kayılmasının sebeplerini ise şöyle açıkladı: "1985'ten önce dershaneye gidene aptal gözüyle bakılırdı. 1990'lara gelirken dershanecilik bir anda gelişmeye başladı. Çünkü daha öncesinde 100 sorudan 30 netle Boğaziçi'ne girilebiliyordu. Ama sınavların gitgide zorlaşması ve öğrencilerin en fazla net çıkarma yarışı arttıkça dershaneler de dolmaya başladı. Şimdi ise iyi bir okul kazanabilmek için sınavda yüzde 90 başarı kazanmak gerekiyor. Yani artık istenilen okula girmek çok zor. Dershaneler de öğrenci ve velilerden gelen taleplere bağlı olarak eğitimi sürekli geliştirdi. Ek ders, özel ders, etüt derken, ihtiyaçlara yetmek için 'butik dershanecilik' ortaya çıktı. Amaç, öğrencinin dışarıya ihtiyaç duymadan, birebir ilgiyle en sağlıklı eğitimi alması." İstanbul'da 20 butik dershane olduğunu ama birçoğunun da kitlesel dershanelere destek amaçlı kurulduğunu söyleyen Ahmet Karatürk, yüzde 5'lik bir pazar payına sahip olduklarını ve franchise vererek bu payı artıracaklarını belirtti. Öğrencilerinin sadece eğitimleriyle ilgilenmediklerini, aileden sağlık sorunlarına kadar birçok konuda da yardımcı olduklarını ifade eden Karatürk, "Uzman pedagogumuz öğrencilerin heyecan ve stresi yenmeleri için destek veriyor. Biz de günün her saati her konuda birebir ilgileniyoruz, butik dershaneciliğinin farklarından biri de bu" dedi.

8 milyar dolarlık sektör

Türkiye'deki dershanelerin yıllık cirolarının 6-8 milyar dolar arasında olduğunu belirten Ahmet Karatürk, çocuğunu dershaneye gönderen bir ailenin yıllık en az 2 bin 500 YTL harcadığını ifade etti. Karatürk ayrıca, ailenin ekonomik ve sosyal durumuna göre özel dersler, kitaplar ve özel eğitmenler de eklenirse bu fiyatın 30 bin YTL'ye kadar çıkabildiğini de sözlerine ekledi. Üç sene içinde dershanelerin daha da gelişeceğini belirten Karatürk, "En fazla üç yıl içinde butik dershaneler zorunlu hale gelecek. Parası olanlar çocuklarını rahatlıkla gönderebilecek, olmayanlar da belki başka yerlerden kısacak ama çocuklarını yine de 'butik' lere yollayacak" diye konuştu.

Başarı garantili eğitim

Butik dershane fiyatlarının da bu talebe bağlı olarak artacağını vurgulayan Ahmet Karatürk, "Önümüzdeki dönemlerde, yıllık fiyatımızı 22 bin 500 YTL'ye çıkaracağız, veliler de pazarlık yapmadan çocuklarını göndermeye devam edecek" dedi.

Pratik Çözüm'de yıllık kurs fiyatlarının OKS'de 11 bin 250 YTL, ÖSS'de 13 bin 500 YTL olduğunu belirten Karatürk, "Kitle dershanelerinde ise fiyatlar 3-6 bin YTL arasında. İlk bakışta pahalı görünsek de, ayrıntılara bakıldığında ucuza bile geliyoruz. Çünkü bize gelen öğrencinin ek derse, ya da tekrara ihtiyacı olmaz, ki olsa bile fiyatlara dahildir. Diğerleri gibi ek saatlere ekstra ücret çıkarmıyoruz ve yüzde 100 kazanma garantisi veriyoruz" diye konuştu.

Karatürk, bu yıl da 76 öğrencilerinin tamamının istediği okullara yerleşeceğini söyleyerek, "Zaten burada kazanamazlarsa, hiç bir yerde kazanamazlar" dedi.

'Evini satan aileler var'

Sınavların her yıl biraz daha zorlaşmasıyla, öğrencilerin iyi bir okul kazanma şansı da azalıyor. Yüksek gelirli ailelerin çocukları alternatif destek ve eğitimlerle bu zorlu sınavda daha şanslı görünürken, 'Peki düşük gelirli ailelerin çocukları' sorusu akla geliyor. Bu konuda, Türkiye'deki çocukların yüzde 80'inin maddi sıkıntılar yüzünden iyi bir eğitim alamadığını söyleyen Karatürk, "Başarılı öğrencileri geri çevirmiyoruz. Bayileştikçe burs imkânımız da artacak" dedi. Sınavda başarılı olmanın başlıca sırrını öğrencinin ilgili olmasına bağlayan Ahmet Karatürk, Kendi çabalarıyla iyi bir okul kazanan öğrencileri de biliyoruz. Ama artık aileler çocuklardan daha heyecanlı, maddi durumu kısıtlı olsa bile çocuğunun iyi bir okulda okuyabilmesi için evini, arabasını satan veliler var" dedi.

'Sistem değişmeli'

"Milli Eğitim Bakanı olsam, sınav sistemini kökten değiştiririm" diyen Ahmet Karatürk, öğrencilerin ilgi alanlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Karatürk, sistemi eleştirirken "En büyük hata, tarihe ilgi duyan bir çocuğa matematik sorusu sormaktır" dedi. Mesleki eğitim veren liselerin de artmasını istediğini söyleyen Karatürk, öğrencilerin ilgi alanlarına göre eğitim almalarının altını çizdi. Ayrıca Karatürk, şu anda SBS hazırlık eğitim seti hazırladığını ve önümüzdeki dönemde piyasada olacağını belirtti.

Eğitimin külfeti ağır

Üniversiteye hazırlananların sınav, dershane ve kırtasiye harcamalarının, ailelere yıllık maliyeti 1 milyar 120 milyon YTL'ye ulaşmış durumda. Üstelik bu rakama kayıt dışı eğitim giderleri dahil değil. ÖSS'ye girmek amacıyla hazırlanan öğrencilerin yüzde 71.8'i dershaneye kayıt yaptırırken, 16.5'i ise aynı zamanda özel ders alıyor. Dershaneye devam eden öğrencilerin toplam sayısı 940 bin 928. Bu sektörde 51 bin 692 öğretmen görev yapıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber