İtirafçı PKK'lıya, estetik ameliyat için 1 yıl sonraya gün veriliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Aralık 2007 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dağdan inişi hızlandırmak için düşünülen tanık koruma programı, Meclis gündeminde. Emniyet ve MİT, programdan faydalanacak PKK'lıların talep ettiği estetik ameliyatlar için bir yıl sonrasına gün verilmesinden şikayetçi

Teröristleri dağdan indirme konusunda çalışmalarına hız veren hükümet, MİT ve Emniyet birimlerinden rapor istedi. 28 Aralık'ta toplanacak Milli Güvenlik Kurulu'nda değerlendirilecek raporlarda Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlığı düzenleyen 221'inci maddesi ile tanık koruma programlarının uygulamadaki sıkıntıları masaya yatırıldı. Buna göre, ?itirafçılara yönelik estetik ameliyat, taşınma, maddi olanakların sağlanması gibi uygulamalarda sorun yaşanıyor. Estetik ameliyatlar için ileri tarihlere gün verilebiliyor ve itirafçılar, örgüt tarafından yakalanma endişesi taşıyor.?

ÖRGÜT KORKUSU

Hazırlanan raporlarda çözülmeyi engelleyen en kritik noktanın ?itirafçılık müessesesi? olduğu vurgulanıyor. Bir önemli problemin de tanık koruma programlarının uygulanması sırasında yaşanan aksaklıklar olduğunun altı çiziliyor. Emniyet'in verilerine göre, itirafçıların ilk talepleri genellikle ?estetik ameliyat? oluyor. Ancak, örgütle ilgili önemli bilgiler veren itirafçıların estetik ameliyatları için kısa süre içinde adım atılmamasının, ameliyat için uzun süre sonrasına gün verilmesinin, uygulamada sorun yarattığına dikkat çekiliyor.

RADYODAN ÇAĞRI

İtirafçıların, evlerinin taşınması sırasında bile takip edilme korkusu yaşadıkları belirtilirken, uygulamada maddi olanakların artırılması gerektiği vurgulanıyor. Raporda, güvenlik birimlerinin, teröristlere ulaşmada radyo imkanının kullanılması önerisi getiriliyor. Teröristlerle iletişim kurulabilmesi, ?eve dönün? çağrısı yapılabilmesi ve propaganda çalışması açısından dağa ulaşmanın en iyi yolunun radyo olduğu belirtiliyor. Bunun bildiriden daha etkili olacağının altı çiziliyor.

Dağda, uzun süre ailesinden ve toplumsal yaşamdan uzak kalmış teröristlerin dönüşlerinde ?adeta şok yaşadıkları? ve ?uyum sağlayamadıkları? tespiti yapılırken, bunun çözümü için rehabilitasyon projesi başlatma önerisi getiriliyor. Bunun, güvenlik açısından anlaşmalı özel hastanelerde yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İş ve para desteği

TBMM Genel Kurulu, bu haftaki çalışmalarına Tanık Koruma Kanunu tasarısını ele alarak başlayacak. Tasarının 25 Aralık Salı günü bitirilmesi planlanıyor. PKK hakkında bilgi veren itirafçılar ve yakınları, yasa kapsamında korunacak. İtirafçılara, iş, geçici süre para yardımı, barınma imkanı sağlanacak; kimlikleri ve görünümleri değiştirilecek. Koruma tedbirleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve alt sınırı 10 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda tanıklık yapanlara uygulanacak. Ayrıca, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen, alt sınırı 2 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ile terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda tanıklık yapanlar yönünden de yasa hükümleri uygulanacak. Devlete örgüt hakkında bilgi veren kişilerin yakınları da bu hafta Meclis gündemine getirilecek tanık koruma kapsamına alınacak.

İsteyen itirafçıya yeni ülke olanağı

Tanık Koruma Kanunu tasarısında tanığın korunması için şu önlemler getirilecek:

Tanıkların, kimlik ve adres bilgileri kayda alınarak gizli tutulacak ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin, ayrı bir adres tespit edilecek.

Programdan faydalananlar duruşmalarda ses ve görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenecek.

Fiziki koruma sağlanacak.

Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, diploma, pasaport, sosyal güvenlik gibi belgeler değiştirilecek ve yeniden düzenlenecek.

Geçici olarak geçimini sağlaması amacıyla maddi yardımda bulunulacak; koruma altındaki kişi çalışıyorsa işyeri ya da iş alanı değiştirilebilecek. Öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunu değiştirmesi sağlanacak.

Uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.

Ufuk TÜRKYILMAZ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber