Mahkeme, bir soru yanlış değerlendirildiği için MEB ile çelişkiye düşen öğretmeni haklı buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, bir soru yanlış değerlendirildiği için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile çelişkiye düşen öğretmeni haklı buldu.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde öğretmenlik yapan Ramazan Akarca, MEB'in 26 Haziran 2006 tarihinde düzenlemiş olduğu Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen Seçme Sınavı'nı kazandı. Daha sonra sınava katılan öğretmenlerin sorulardaki yanlışlıklar nedeniyle itiraz ettiği sınav sonuçları MEB tarafından tekrar değerlendirildi.

Ankara'ya mükakata çağrılmayı bekleyen Akarca, ikinci defa açıklanan sonuçlara göre barajı geçemediğini öğrendi. Bunun üzerine sonuçları inceleyen Akarca, MEB'in değerlendirme yaparken A kitapçığındaki matematik testinin 6. sorusunun yanlış değerlendirildiğini gördü.

Konuyla ilgili MEB'e itiraz dilekçesi verdiğini belirten Akarca, kendisine hiçbir cevap verilmediğini söyledi. Çok iyi bildiği ve ilköğretim okulu 7. sınıfta öğrencilere ders olarak işlediği rasyonel sayılarla ilgili sorunun yanlış cevaplandığından emin olan Akarca, konuyu üniversitedeki hocalarına ve öğretmen arkadaşlarına da anlattığını, herkesin MEB'in soruyu yanlış yorumladığından emin olduğunu ifade etti.

Kendisi de Anadolu Lisesi'nde öğretmen olarak çalışan Akarca, MEB'in yanlışında ısrarı üzerine Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Çok iyi bilinen bir matematik kuralının yanlış değerlendirilmesini hazmedemediğini vurgulayan Akarca, "Mahkeme konuyu bilirkişi olarak Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu, Prof. Dr. Abdullah Altın, Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu'na iletti. Bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda matemetikle uğraşan herkesin bildiği bu konuda beni haklı buldu" dedi.

Amacının, illa da Fen Liseleri'nde çalışmaktan ziyade adaletin yerini bulması olduğunu, mahkeme sonucunun kendisini memnun ettiğini dile getiren Akarca, şöyle dedi: "Mahkeme bilirkişi raporuna dayanarak Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine Öğretmen Seçme Sınavı'nın A kitapçığındaki matematik testinin 6. sorunun cevabının 'A' değil, 'B' şıkkı olduğu gerekçesiyle, cevabın değiştirilmesine ilişkin işlemde ölçme ve değerlendirme kuralları yönünden kanuna uyarlılık görülmediğni açıkladı. Bu nedenle mahkeme açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi."

Yürütme durdurulduğu için sınav sonuçlarının yanlış olduğunu ve kendisi gibi birçok kişinin mağdur olduğunun altını çizen Akarca, mahkeme kararına göre sıralama tekrar değişeceği için sınav sonuçlarına göre çeşitli okullara yerleştirilen öğretmenlerin durumunun ne olacağı konusunda bilgisi olmadığını, bu tür bir yanlışın tekrarlanmamasını temenni etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber