TÜBİTAK'tan ödül alan bilim adamları

Haber Giriş : 27 Aralık 2007 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 42. Bilim, Hizmet, Teşvik Ödülleri ve Özel Ödülü töreni dün Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğini yaptığı törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, rektörler, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile bazı AKP'li milletvekilleri katıldı.

Törende konuşan Gül, Meclis'in açılışında yaptığı konuşmada, bilim, teknoloji, araştırma geliştirmeyi teşvik ve himayesine alacağına ilişkin sözlerini hatırlatarak, bu törenin Köşk'te yapılmasının bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de doktora yapanların sayısının az olmasından yakınan Gül, doktora çalışmalarıyla ilgili ciddi hamlelerin yapılmasının gelecek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Fikir hürriyeti ve kaynak

Savunma endüstrisindeki yeni gelişmelerin Türkiye için gurur verici olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Çok yetenekli ve seçkin bilim adamlarımızın çoğu Türkiye dışında çalışmakta. Türkiye'deki ortamın ve iklimin gelişmesi eminim ki onların da Türkiye'ye dönüşünü sağlayacaktır. Bunun örneklerini her alanda görmeye başladık. Bu da tabii ki Türkiye'nin gücüne güç katacaktır.

Yeter ki, enerjimizi güçlü Türkiye için yapmamız gereken işlere harcayalım. Bilim ve teknolojinin gelişmesi için fikir hürriyeti ve kaynak tahsisi ile bu iki temel kavramın devamını sağlayan siyasi ve iktisadi istikrarın korunması çok önemlidir. Bu konularda da son yıllarda Türkiye'de memnuniyet verici bir durum söz konusudur."

Bilim şehitlerini anıyoruz

Gül, konuşmasının sonunda Isparta'da düşen uçakta yaşamını kaybeden bilim adamlarını da saygıyla andığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, şunları söyledi:

"Biz beyin ihracını değil, beyin ithalini sağlamakla da mükellefiz. Bilene ve bilime yatırım yapmak bir görevdir. Bilenin yerini bilmeyenin, bilimin yerini cehaletin almasını arzu etmeyiz. Eğer böyle bir yanlışa düşecek olursak, ülkenin felaketleri de işte bu noktada başlar. Bilene ve bilime yatırım, ülkemizin aydınlık geleceğine yatırım olacaktır."

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, bilim ve teknolojinin ülkeler için bir güvenlik konusu olduğunu belirterek, "Sınır ötesi harekâta bakarak, teknoloji ve bilimin bu konudaki önemini görürüz" dedi.

ÖDÜL ALANLAR

Bilim Ödülü: Prof. Dr. Ali Mustafazade, Prof. Dr. İrşadi Aksun, Prof. Dr. Polat Gülkan.

TÜBİTAK Özel Ödülü: Prof. Dr. Tuncer Edil, Prof. Dr. Cezmi Akdiş, Prof. Dr. Onur Güntürkün.

TÜBİTAK TWAS Teşvik Ödülü: Doç. Dr. Bahtiyar Özgür Sarıoğlu.

Teşvik Ödülü: Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Bulutay, Doç. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu, Prof. Dr. Uğur Tırnaklı, Yrd. Doç. Dr. Ergün Yalçın, Doç. Dr. Alper Demir, Doç. Dr. Vural Gökmen, Prof. Dr. Mustafa Güden, Doç. Dr. Mahmut D. Mat, Prof. Dr. Adnan Abacı, Doç. Dr. Mustafa Arıcı, Doç. Dr. Şermin Genç, Doç. Dr. Kürşad Ünlühızarcı.

Sandalyesini itti

Prof. Dr. Onur Güntürkün, TÜBİTAK Özel Ödülü'nü almak için sahneye tekerlekli sandalyeyle geldi. Güntürkün'e ödülünü veren Cumhurbaşkanı Gül, Güntürkün'ün sahnenin arka planındaki yerini almasına, tekerlekli sandalyesini iterek yardımcı oldu

Milliyet

TÜBİTAK 7 yıl sonra Köşk'e çıktı

Bilim ödülleri töreni, Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine dün Çankaya Köşkü'nde yapıldı

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş'in atama kararnemesini veto etmesi nedeniyle yedi yıl boyunca, soğuk rüzgarların estiği Çankaya Köşkü-TÜBİTAK ilişkisi normale döndü. Sezer döneminde TÜBİTAK Salonu'nda düzenlenen bilim ödülleri töreni, Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine dün Çankaya Köşkü'nde yapıldı. YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç'in de görevde bulunduğu süre içerisinde veto ettiği ödül töreninde, Cumhurbaşkanı tarafından atanan yeni YÖK Başkanı Prof.Dr.Yusuf Ziya Özcan da yer aldı. Meclis Başkanı ve Başbakan'ın da katıldığı törende davetli olmalarına karşın Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının katılmaması dikkat çekti.

Gül: Bilime yatırım şart

Cumhurbaşkanı Gül, ?Bilime, teknolojiye yapılan yatırım, bütün bu konularda Türkiye'yi ileriye taşımada lokomotif rolü oynayacaktır? dedi. Gül, TBMM'nin açılışında Cumhurbaşkanı olarak yaptığı ilk konuşmada, bilim, teknoloji, araştırma geliştirmeye öncelik vermekte kararlı olduklarını anımsatarak, ödül töreninin Çankaya Köşkü'nde, düzenlenmesinin söylediklerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Gül, TBMM Başkanı Toptan ve Başbakan Erdoğan bilim adamlarına ödüllerini verdi. TÜBİTAK Özel Ödülü'nü almak üzere anons edilen Prof. Dr. Güntürkün, sahneye tekerlekli sandalye ile geldi. Gül, Prof. Dr. Güntürkün'ün sahnenin arka planındaki yerini almasına,tekerlekli sandalyesini iterek yardımcı oldu.

Kimler ödül aldı?

TÜBİTAK Bilim Ödüllerine layık görülen bilim adamları şöyle: Temel bilimler alanında Prof. Dr. Ali Mustafazade (Koç Üniversitesi Matematik Bölümü) Mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. M. İrşadi Aksun (Koç Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü): Mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Polat Gülkan (ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü)

Adı Nobel adayları arasında geçiyor

?TÜRK Hawking? lakabıyla tanınan ünlü bilimadamı Prof. Onur Güntürkün, beynin iki yarısının farklı çalıştığını kantılayarak bilim tarihine adını yazdırmış bir isim. Tıp literatüründe ?lateralizasyon? olarak geçen ve alzheimer, parkinson gibi hastalıkların tedavisi için önemli gelişmelere yol açan bu çalışması, 54 yaşındaki Güntürkün'ün adının Nobel almaya aday isimler arasında sayılmasını sağladı. Dört yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Güntürkün, 2001'de Alman Psikoloji Derneği tarafından 55 yılda sadece 10 bilim adamına verilen ?Wilhelm Wundt? madalyasına da layık görüldü. Türkiye'de liseyi bitirip Almanya'ya gitti ve Bochum Psikoloji Fakültesi'ne girdi. Psikolojinin umduğu gibi beyin araştırmasına yatkın bir bilim olmadığını görünce doktorasını anatomi üzerine yaptı ve beyin alanında uzmanlaştı. 35 yaşında profesör, 4 yıl sonra ordinaryüs profesör oldu. Hala Bochum'daki Ruhr Üniversitesi'nde çalışmalarına devam ediyor. Deneylerde kullandığı güvercinleri de kendi yetiştiriyor. Güntürkün'ün hayat hikayesi, Kemal Yalçın tarafından

?Bilim Tutkusu? adıyla

kitaplaştırıldı.

Haber: Hale GÖNÜLTAŞ/Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber