İşçi, geçim indirimine razı oldu asgari ücret 'ittifakla' belirlendi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 2008 yılının ilk altı ayında net 435 YTL oldu. Ücret, ikinci altı ayda ise 457 YTL'ye çıkarılacak.

En düşük ücretin yıllık ortalaması ise 446 YTL'ye denk geliyor. Böylece asgari ücrete ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için de yüzde 5 olmak üzere toplamda yüzde 9,2 zam yapılmış oldu. Ancak 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren başlatılacak asgari geçim indirimi uygulaması sayesinde asgari ücretlinin eline geçecek para artacak. Buna göre bekar bir asgari ücretlinin maaşı asgari geçim indirimiyle birlikte 481,55 YTL'ye, evli ve eşi çalışmayan kişinin maaşı 490,67 yeni liraya, bir çocuklu ve eşi çalışmayan asgari ücretlinin maaşı da 497,52 YTL'ye çıkacak. Öte yandan yeni asgari ücretin işverene maliyeti ise ortalama 739 YTL'yi bulacak. Asgari ücret, 16 yaşından küçükler için yılın ilk altı ayında 366 YTL, ikinci altı ayında ise 384 yeni lira olarak uygulanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü toplantısında gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirledi. Komisyon, 7 yıllık aranın ardından ilk kez rakamı ittifakla tespit etti. Geçmiş yıllarda işçi kanadı, belirlenen asgari ücrete şerh koyuyordu. Yeni asgari ücret rakamlarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yıllık artış oranının yüzde 9,2 olduğunu belirtti. Enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu anlatan Çelik, bu nedenle yakalanan artışın önemli olduğunu anlattı. Zamdan çok asgari ücretlinin eline geçecek paraya dikkat edilmesini isteyen Bakan Çelik, "Bu açıdan bakıldığında vergi iadesinin yerine getirilen asgari geçim indirimi, asgari ücretlinin cebine giren parayı artırıyor. Şu an 419 YTL alan bekar bir asgari ücretli, asgari geçim indirimiyle birlikte aylık 481 YTL alacak. 4 çocuklu biri ise 513 YTL alacak. Bu rakam ikinci altı ay içinse 539 YTL'ye çıkacak." dedi. Asgari ücreti daha yüksek belirlemek istediklerini belirten Çelik, ancak kayıp yılların bedeli halen ödendiği için sadece bu kadarlık artış sağlanabildiğini ifade etti.

İşveren tarafını temsilen toplantılara katılan Ali Nafiz Konuk ise asgari ücretin ittifakla belirlenmiş olmasına vurgu yaptı. Her anlaşmanın bir bedeli olduğunu kaydeden Konuk, hem kendilerinin hem de işçi kanadının fedakârlık yaptığını söyledi. Bu sayede 7 yıldır sağlanamayan anlaşmanın sağlandığını aktardı. Toplantılara işçi kanadını temsilen katılan Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise asgari geçim indiriminin uygulanmaya konmasının asgari ücretlinin eline geçen parayı artırdığını anlattı. Bu uygulama nedeniyle hükümete teşekkür eden Türkel, uzlaşma sağlanabilmesi için bu rakamları kabul ettiklerini söyledi. Asgari ücretin halen açlık sınırının altında olmasının ise kendilerini rahatsız ettiğini ifade Türkel, "Bizim beklentilerimiz gerçekleşmedi. Ancak işverenin beklentileri de gerçekleşmedi. Orta yolu bulduk." dedi. Türkel, geçmiş yıllarda komisyon çalışmalarına hükümetin müdahalesinin olduğunu, ancak bu yıl bunun yaşanmadığını söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bağımsız karar verdiğini anlattı.

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu da asgari ücrete yapılan zammın kamuoyunun beklentisinin altında olduğunu dile getirdi. Aksu, işverenleri daha insaflı davranmaya davet ederek, "Açıklanan ücretle 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcamaları karşılanmakta. Asgari ücrette sadece işverenin imkanları değil, toplumun sosyal, psikolojik ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurulmalıdır." dedi. Ücretin çalışanların insanca yaşamasını mümkün kılacak bir miktarda belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

'Biraz daha artabilirdi'

Asgari ücretin enflasyonun üzerinde artırılmasının normal olduğunu açıklayan TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, "Rakamın bir miktar daha artırılması, çalışanlar için daha iyi olabilirdi.'' dedi. Üzülmez, ücretin artırılmasından öte sigorta ve vergi yüklerinin hafifletilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Yeni sistem 12 YTL avantajlı

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre bu yıl uygulanmaya başlanacak asgari geçim indirimi, daha önceki 'fiş parası' sistemine göre asgari ücretlinin eline geçen rakamı aylık 10-12 YTL arasında artıracak. Buna göre bekar bir asgari ücretli 2008'in ilk altı ayında 45,63, evli ve eşi çalışmayan asgari ücretli de 54,75 YTL asgari geçim indiriminden yararlanacak. Çelik, bu rakamın asgari geçim indiriminin asgari ücrete yansımasını ortaya koyduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber